Medimagazin logo

DEHB uyarıcıları genç yetişkinlerde kalp hasarı riskini artırabilir

American College of Cardiology'nin Yıllık Bilimsel Oturumunda sunulan yeni bir çalışma, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) için reçete edilen uyarıcı ilaçlar ile genç yetişkinlerde kalp hasarı arasında endişe verici bir ilişki olduğunu ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
DEHB uyarıcıları genç yetişkinlerde kalp hasarı riskini artırabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - American College of Cardiology'nin Yıllık Bilimsel Oturumunda sunulan bir çalışmaya göre, DEHB'yi yönetmek için uyarıcı ilaçlar reçete edilen genç yetişkinler, kalp komplikasyonları açısından yüksek risk altında olabilir. 

Araştırmacılar, Adderall ve Ritalin gibi ilaçların kullanımı ile kalp kasının pompalama yeteneğini zayıflatan bir durum olan kardiyomiyopati gelişimi arasında önemli bir korelasyon olduğunu keşfetti.

Kardiyomiyopati riski arttı

Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp öğrencisi olan Pauline Gerard tarafından yürütülen çalışmada, uyarıcı ilaç kullanan bireylerin, bu ilaçları kullanmayanlara kıyasla tedaviye başladıktan sonraki bir yıl içinde kardiyomiyopatiye yakalanma olasılığının %17, sekiz yıl sonra ise %57 daha fazla olduğu tespit edildi. 

Ancak Gerard ve ekibi, riskin var olmasına rağmen nispeten düşük kaldığını vurgulayarak, uyarıcı tedavinin faydalarının potansiyel tehlikelerden daha ağır basabileceğini söyleyerek sadece bu bulgulara dayanarak ilaç tedavisinin kesilmemesi konusunda uyarıda bulundular.

10 çocuktan 1'ini etkiliyor

DEHB yaklaşık her 10 Amerikalı çocuktan 1'ini etkiliyor ve genellikle yetişkinlikte de devam ediyor. Davranış terapisi yaygın bir başlangıç tedavisi olsa da, semptomları yönetmek için uyarıcılar gibi ilaçlar sıklıkla reçete ediliyor. Bu ilaçlar kalp hızını ve kan basıncını artırarak etki gösterir ve bu da gözlemlenen kalp risklerine katkıda bulunabilir.

Uyarıcı madde güvenliğini değerlendiren geçmiş çalışmalar öncelikle kısa vadeli etkilere odaklanmıştır, ancak bu araştırma potansiyel uzun vadeli etkileri araştırmayı amaçladı. 

Uyarıcı reçetesi olan ve olmayan 12.000'den fazla birey çiftinden elde edilen verilerin analiz edildiği çalışma, 10 yıllık bir süre boyunca ilaç kullanımıyla ilişkili kardiyomiyopati riskinde tutarlı bir artış eğilimi olduğunu ortaya koydu.

dehb
kalp hasari
dikkat eksikligihiperaktivite bozuklugu
uyarici ilac
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir