Medimagazin logo

Gecede 7 saatten az mı uyuyorsunuz? Araştırmaya göre yüksek tansiyon riski taşıyor olabilirsiniz

American College of Cardiology'nin Yıllık Bilimsel Oturumunda sunulan yeni bir çalışma, yetersiz uyku ile yüksek tansiyon arasındaki bağlantıya ışık tuttu. Bulgular, gecede yedi saatten az uyumanın zaman içinde hipertansiyon gelişme riskini önemli ölçüde artırabileceğini gösterdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Gecede 7 saatten az mı uyuyorsunuz? Araştırmaya göre yüksek tansiyon riski taşıyor olabilirsiniz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Çeşitli ülkelerden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmada, araştırmanın başlangıcında yüksek tansiyonu olmayan bir milyondan fazla bireyi kapsayan 16 çalışmadan elde edilen veriler analiz edildi. 

Medyan takip süresi olan beş yıl boyunca, gecede yedi saatten az uyuduğunu bildiren katılımcıların hipertansiyon geliştirme olasılığı daha yüksekti. Bu risk, beş saatten az uyuyanlar için daha da belirgindi.

Yüksek tansiyon riskinde %7 artış

Çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Kaveh Hosseini, kalp sağlığının korunması için yeterli uykunun önemini vurguladı. 

Önerilen uyku süresi gece başına yedi ila sekiz saat olsa da, yedi saatten az uyumanın yüksek tansiyon riskinde %7'lik bir artışla ilişkili olduğunu ve bu oranın beş saatten az uyuyanlar için %11'e yükseldiğini belirtti.

Çalışma ayrıca, muhtemelen yaşam tarzı alışkanlıkları, komorbid durumlar veya uyku apnesi gibi uyku bozuklukları nedeniyle bozulan uyku düzenlerinin yüksek hipertansiyon riskine katkıda bulunabileceğini vurguladı.

Araştırma şaşırtıcı bir şekilde, yedi saatten az uyuyan kadınların erkeklere kıyasla daha yüksek bir risk sergilemesine rağmen, bu ilişkide yaşa dayalı önemli bir farklılık bulmadı.

yuksek tansiyon
uyku suresi
hipertansiyon riski
kalp sagligi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir