Medimagazin logo

Acil Servislerde en çok hangi branştan konsültasyon isteniyor?

Türkiye'de Acil Servis Muayeneleri baş sırayı çekerken Acil Servislerden en çok konsültasyon istenen branş tartışma konusu oldu
Acil Servislerde en çok hangi branştan konsültasyon isteniyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yapılan araştırmada en çok muayene yapılan 10 branş sıralaması şöyle:

  1. Acil Tıp
  2. İç hastalıkları
  3. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
  4. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
  5. Göz Hastalıkları
  6. Kadın Hastalıkları ve Doğum
  7. Ortopedi ve Travmatoloji
  8. Genel Cerrahi
  9. Deri ve Zührevi Hastalıkları
  10. Nöroloji

Diğer taraftan Acil Servislerde en çok konsültasyon istenen branşlarla ilgili yeterli veri bulunmuyor. 

2011 yılında Van Devlet Hastanesinde yapılan bir araştırmada (Ataman K ve ark.Gaziantep Tıp Derg 2011;17(2): 57-62) şu sonuçlar elde edilmiş:

En çok başvuru %60.5 ile 08:00-17:00 saatlerinde idi. Vakaların %50’sinden tetkik istendiği tespit edildi. Hastaların %9.9’unun acil gözlemde yatırılıp tetkik ve tedavi edildiği, konsültasyon oranının %4.5 olduğu ve en fazla konsültasyonun ortopedi (%16.1) bölümünden istendiği saptandı

 

 

 

Konuyla ilgili Twitter üzerinden bir tartışma başlatan @drdaisyy 'e ise hekimler kendi tecrübelerini aktaran bilgileri paylaştı:

cardiology @drdaisyy Çoğunluğun görüşü en çok konsültasyon istenen branşın: Dahiliye, Kardiyoloji olduğu yönünde


M Murat YAZICI @mmurat_yazici : Kardiyoloji, Göğüs Dahili branşların başını çeker,  Ortopedi cerrahilerin..

@cosinus90 : Bu sorunun cevabı çok değişken; mevsim, hastane, tatil günü gibi birçok faktör var. Dahiliye yan dallarıyla birlikte en sık konsültasyon istenen bölüm hatta muhakkak acile ayrıca bakan biri oluyor. Nötropenik ateş, septik şok gibi profilde hasta baktığımız için 2.en sık enfeksiyon
3.lük için çok büyük yarış var, stemi/nstemi/usap/akciğer ödemi profili ile 3.sırayı kardiyoloji alsın.Travma mevsimi ise ortopedi, Koah atak/pnömoni sezonu ise göğüs vs vs.


Dr. Arzu K.Kerküklü @blackrock7367 : Kesinlikle ilki kardiyodur, onu da nöroloji ve pediatri izliyordur


kardiyobey @drdiyorki1: Kardiyoloji, Dahiliye, Göğüs

 
@kalpvedamar : Sıralama değişebilir belki ama genellikle acilde gördüğüm branşlar;
Dahiliye, kardiyoloji, göğüs hastalıkları.

@ertugdincer : Dahiliyenin branşlarını ayırmazsak bizim için dahiliye kardiyo göğüs olarak gider doğru. Dahiliyeyi ayırırsak kışın göğüs yazın kardiyo alır.

@ZekeriyaSH: Dahiliye ve kardiyoloji kesin ilk üçte ama genel cerrahi, ortopedi, enfeksiyon, göğüs hastalıkları ilk üç için yarışır

konsültasyon oranı
acil servis
Yorum (8)
yg
Bu konuyu öncelikli olarak mesai içi ve dışı diye ayırmak gerekir.Mesai içi saatler acil için daha kolay olay olan saatlerdir. İlgili branşa ulaşmak çok kolaydır.Asıl önemli olan mesai dışı saatlerdir. Bana göre açık ara kardiyoloji 1. sıradadır. Beyin cerrahisi 2, nöroloji 3 çocuk 4 olabilir. Kardiyolojiyi çıkınca dahiliyenin diğer branşları acil için önemini kaybediyor. Göğüs hastası çok ama danışma gereksinimi o kadar olmuyor.
26
Cevapla
Mehmet karadeniz
Çocuk ve kadın doğum gibi ana branşlar yok. Bu branşlar muhtemelen branş nöbeti tutmakta. Bu nedenle konsultasyon istenememiş, 100/100 hastayı uzmanı görmüş. Yapılan çalışmanın bir eksikliği olarak değerlendirilebilir. İlçeler de keşke çalışmaya alınabilseydi.
8
Cevapla
Nilgün Yalçın
Pediatristlerin şanssızlığı acilin dışında doğum ve sezeryana da çağırılması. Hatta bazen aynı anda acil ve doğumdan çağrı alıyoruz. Van DH.de yapılan bu araştırmaya pediatristler dahil değil sanırım (çocuk hastanesi ayrı olduğundan) Bu şekilde branşları karşılaştırmak yerine neden 120 saatin kat kat üzerinde nöbet tuttuğumuz halde bunların tamamının parasını alamadığımızı ve neden bedava çalıştığımızı araştırmak lazım.
15
Cevapla
Hasan Akdemir
Acile EN FAZLA DAVET edilen 1. Dahili Branş Nöroloji, EN AZ MUAYENE yapan branş Nöroloji . "SUT da görmezden gelinen branş nöroloji" diye haber yapılıyor, sonra da ben yeni gelecek olan Nörolog kardeşlerime acıyorum diye yorum yazınca editörümüz yayınlamıyor.
32
Cevapla
mehmet deniz
araştırmacı kadın dogumu unutmuş, eksik araştırma yapmış
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir