Medimagazin logo

Asistan hekimler çalışma koşullarını anlattı: ‘Hocanızı kızdırırsanız nöbet 56 saate çıkıyor’

Dr. Rümeysa Berin Şen’in ölümü, asistan hekimlerin maruz bırakıldığı insanlık dışı çalışma koşullarını bir kez daha gündeme getirdi. Asistan hekimler, maruz kaldıkları çalışma şartlarını anlattı.
Kaynak: BirGün - Nisa Küçük
Asistan hekimler çalışma koşullarını anlattı: ‘Hocanızı kızdırırsanız nöbet 56 saate çıkıyor’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi mezunu M.B. iki yıldır çocuk polikliniğinde asistan hekim olarak çalışıyor. Koşulların çok ağır olduğunu vurgulayan M.B. “Asistan hekimler çok eziliyor. Sistem hiyerarşiyle ilerliyor. Asistan hekimler arasında bile kıdem var. Çalışma koşullarının en kötü olduğu birimler cerrahi ve kadın doğum. Benim bölümümde de koşullar çok kötü. Asistanlık süremin bitmesi için gün sayıyorum” diyor.

Birimin bütün yükü asistanlarda

Cerrahi bölümünde dört aydır asistan hekim olarak görev yapan E.A., asistanların birime ilk geldiğinde ‘çömez’ olarak adlandırıldığını anlatıyor. Bu niteleme, onlara bitmek bilmez mesailer olarak geri dönüyor: “Hastanenin, birimin bütün yükünü çömez olarak adlandırılan asistan hekimler kaldırıyor. Ayda bir doktorun 14 nöbet tutması yasak; ama bu tabii ki uygulanmıyor. Yasal olarak hafta içi 12 saat, hafta sonu 24 saat olacak şekilde nöbet tutuluyor. Özellikle ‘çömez’ denen asistan hekimler ayda 14 nöbet tutuyor. Bölüme başladım başlayalı aylık 14’ten az nöbet tutmadım.”

Hocanızı sinirlendirirseniz ceza nöbeti veriliyor

Bir diğer yakıcı sorun ise mobbing. Özellikle cerrahide mobbingin çok fazla olduğunu söylüyor E.A. Üstelik bu mobbing ‘ceza nöbetlerini’, dolayısıyla daha uzun çalışma saatlerini beraberinde getiriyor: “Bir gün bir pansumanı iyi yapmadınız diye ceza nöbeti alabiliyorsunuz. Bu ceza nöbeti denen kavram en çok benim çalıştığım cerrahi bölümünde kullanılıyor. Eğer hocanızı sinirlendirirseniz bu ceza nöbetine maruz bırakılıyorsunuz, bu da peş peşe iki nöbet demek. Böylelikle eve gitmeden 56 saat çalışmış oluyorsunuz.”

"Bu yükün altında yine asistan doktorlar eziliyor"

Dahiliye bölümünde bir yıldır asistan hekim olarak çalışan D.U, 30 saattir uykusuz çalıştığını belirtiyor. Rümeysa Berin Şen’in hayatını kaybetmesinin sebebinin sağlık sistemi olduğunu vurgulayan D.U, “Bölüme göre koşullar görece değişiyor ama her bölümde uzun mesai var. Yarın nöbetten çıktıktan sonra aynı şey benim de başıma gelebilir” diyor.

“Sabah hastaneye geliyoruz, sekiz saatlik mesai bitiyor, nöbet başlıyor, nöbet bitiyor, diğer günün mesaisi başlıyor...” D.U. çalışma düzenini böyle özetliyor. Nöbetlerin bu kadar fazla olmasının halk sağlığı için de riskli olduğuna dikkat çeken genç hekim, son olarak şunları söylüyor:

“Nöbet tutarken beş hekimin yaptığı işi tek başına yapman gerekiyor, bu da 36 saati 48 saat gibi hissettiriyor. Koşullar zorlaştıkça doktorlar istifa ediyor, doktor sayısı azalınca iş yükü artıyor. Bu yükün altında yine asistan doktorlar eziliyor.”

asistan hekimler
nöbet
36 saat
dr. rümeysa berin şen
Yorum (2)
farmakolog
bu durum 50 yıl önce de vardı. yukarıda asistanların çektiği çile hem çekilir a) hem süren ihtisastan sayılmazdı -volunter- b) hem çile çeker hem de maaş alamazdın - tıpta burslu uzmanlık öğrenciliği....yapım gereği bunları kaldıramayacağımı bildiğimden cerrahiyi çok sevmeme rağmen gittim farmakoloji yaptım. hoş 50 yıl önce cerrahi -kadın doğum-çocuk-dahiliye-kbb ve göz de istanbul tıp ,cerrahpaşa, ankara, hacettepede torpilin (büyük) olmadan çalışarak asistan olman da mümkün değildi. eah'larda mümkündü. onaları sayısı az ama kalitesi yüksekti. haydapaşa numune,siyami ersek vb
23
Cevapla
Uzm
Evet aynen böyle.Diğer hastanelerde de aynı.Sistem o kadar çarpık ki mesela nöbet ertesi izne çıktın ; serviste senin baktıgın hastaları kalan dr lara dağıtman lazım.Vizitte yapılan değişiklikleri izinden geldiğinde birinin anlatması lazım ,kalanların işyükü artıyor sen insani olarak tükeniyorsun.o gun polikliniğe senin yerine kim inecek vs vs.hasta çok dr sayısı az.Nitelikli dr daha az. Ben dahili branştayım aylık 10 nöbetle başlamıştım.hepsi 36 saatti.mobbing akılalmazdı.bitirince de istifa ettim.Bu sistem bu koşullarla gitmiyor.Buraya gelineceği zaten belliydi.şimdi daha da berbat.üniv birinci ve ikincimiz kadın doguma girmişti.şu an tusta 45 puan yazıyor cerrahi branşlara..utanç verici bir noktadayız.Emeği geçenleri kutlarım.
40
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir