Medimagazin logo

Bu yazıyı okuduğunuzda her 'taburcu' ettiğiniz hasta için gözleriniz dolacak

Başka hiçbir milletin, ülkenin hastanesinde, hastalar iyileştiklerinde ‘’taburuna yollanmaz, taburcu’’ edilmez.
Bu yazıyı okuduğunuzda her 'taburcu' ettiğiniz hasta için gözleriniz dolacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Neden Türk hekimleri hastalarını iyileştirdikten sonra ‘’taburcu’’ ederler; ‘’gitsin’’, ‘’evci’’ gibi kelimeler kullanmazlar, hiç aklınıza geldi mi?

Taburcu kelimesinin çok hüzünlü bir hikayesi vardır aslında. Bakın anlatayım dilim döndüğünce…
Özellikle 1. Dünya ve Çanakkale Savaşı sırasında ülkenin tıp eğitimi veren tek kurumu Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane, hocalarını, öğrencilerini cepheye yolluyor, eğitime ara vermek zorunda kalıyor, binası ise tamamen hastaneye dönüşüyordu. Sadece cephede savaşmakla kalmıyor, savaş olmadığında ya da geride kalan kıdemsiz tıbbiyeliler, direnişte bizzat çalışıyorlardı. İzmir’in işgalinin üç gün sonrası, 18 Mayıs 1919’da, okulda hararetli, hüzünlü konuşmaların yapıldığı, hemen direniş gruplarının örgütlendiği bilinir.

Daha çok bahsedilecek olay, anlatılacak konu var ancak, söylemek istediğim şudur;

Ülkede herkes askerdir, eli silah tutan tüm erkekler savaştadır. Gerçek kurumsal düzeyde tek hastane vardır, ülkenin her yanındaki cephelerde tüm hekimler subaydır, askerdir. Yaralılar iyileştirilir, komutan hastalarını, askerlerini dolaşır. Hastanede, kışlada, revirde, cephede çadırda, savaşta. Tabip subay, iyileşenleri, tekrar silah tutabilecekleri savaşa, taburuna yollar, ‘’taburcu’’ eder. Başka hiçbir milletin, ülkenin hastanesinde, hastalar iyileştiklerinde ‘’taburuna yollanmaz, taburcu’’ edilmez. Bazı değerleri, yaşamının içine böylesine sindirmiş başka bir millet yoktur. Başkalarını bilmem ama, taburcu ettiğim her hastada, göğsümün ağlamaklı kabarması bundandır. Ordusunu, askerini, bağımsızlık mücadelesini, Gazi Mustafa Kemal’ini, silah arkadaşlarını, tüm aziz şehitlerini, yaşamına böyle sindiren başka bir millet yoktur. Bazı olguların farkında olmasak da her zaman, sonsuza kadar bizimle yaşayacaklar…

İşte size ‘’taburcu’’luğun hikayesi…
Alıntılanan kaynak:
Opr. Dr. Metehan Kılıç 
https://www.eskisehirekspres.net/taburculugun-hikayesi-makale,79.html
 

 

Dr.Şule Güçlü Şarlak

tıp tarihi
taburcu
çanakkale savaşı
Yorum (20)
Hasan Akdemir
Yunanistan'da askeri helikopter düştü, 4 askerleri öldü diye 3 gün yas ilan edildi. Bizde her gün şehitlerimizin haberleri ekrandan altyazı olarak geçiyor, hava durumu seyredermişiz gibi bakıyoruz. Ülkemize askeri müdahale yapmakta en büyük korku sebebi de bu zaten, ölmeye, şehit olmaya o kadar gönülden razıyız ki maçlarda bile "ölmeye ölmeye geldik " sloganıyla tribünler inliyor. “GATA Mezunu bir foktor beyden alıntıdır” kısmını da düzeltirseniz bu duygusal metin sonrasında duygudan mahrum insanların makaraya alacağı bir konu çıkmasın.
2
Cevapla
Hurriyet
Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı uzunca bir süredir cahiller, eyyamcılar ve menfaatçiler tarafından çok aşağılandı, sövüldü. Ekonomi ,Suriyeli, sınırlarımızın kevgire dönmesi, orda burda terör olayları vs ile tekrar bu değerler yükselir oldu.Tabii türban, açık kalan tarafları kapatamıyor. Sadece meslek sahibi olmayan, mesleki eğitimin yanında yüksek bir ahlaki ve ailevi temeli olan eğitimden geçmiş, entellektüel kapasitesi bir doktorda olması icap edecek şekilde yüksek olan her doktor bu kelimenin hikayesini bilir zaten.
0
Cevapla
Metehan Kılıç
Dr. Hanım yazı bana aittir, orjinali aşağıdaki linktedir, eskisehirekspres.net portalımda 19.09.2018 de yayınlanmıştır. Lütfen düzeltmenizi yapınız... Kolay gelsin
0
Cevapla
Teoman
Bu yazı Cümleleri ile tamamen Eskişehir OsmanGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi mezunu Halen Eskişehirde hekimlik yapmakta olan Op Dr Metehan Kılıç’a aittir! Yazı iki gün önce Eskişehir express dergisinde yayınlanmıştır! Konunun içeriği daha önemli olmakla birlikte yazarı bellidir! Lütfen düzeltiniz!
0
Cevapla
Metehan Kılıç
Dr. Hanım,Yazının orjinali bana aittir, linki aşağıda paylaşıyorum, gereğinin yapılması ricasıyla… https://www.eskisehirekspres.net/taburculugun-hikayesi-makale,79.html
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir