Medimagazin logo

D vitamininin faydaları hakkında bilmediğiniz 8 şaşırtıcı gerçek

Yeterli miktarda D vitamini almak, bakın nelerden koruyor.
D vitamininin faydaları hakkında bilmediğiniz 8 şaşırtıcı gerçek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ- Prevention’dan aktarılan habere göre, D vitamininin hastalıkları önlemede ve etkilerini azaltmada birçok özelliği mevcut. İşte bunlardan 8 tanesi...

1. D vitamini kas performansını güçlendirir

Üç yaşlıdan biri her yıl en az bir defa düşüyor. Yeterli miktarda vitamin D alımı, bu riski azaltabilir.

Evden çıkamayan 65 ile 102 yaşları arasındaki yaşlılara D vitamini takviyeli yemek dağıtımı yapılan bir çalışmada, beş aylık süre boyunca D vitamini alan yaşlıların neredeyse yarısının diğerlerine göre evde daha az düştüğü görülüyor. Araştırmacılar D vitamininin kaslardaki performansı arttırabileceğini düşünüyor.

2. Görme problemlerini önleyebilir

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu 50 yaş üzerindeki popülasyonda görme kaybının başlıca nedenlerinden biri. Gözün merkezinde başlayan bulanıklık, net görmeyi engelliyor. Buffalo Üniversitesi araştırmacıları tarafından 913 tane postmenopozal kadınlar üzerine yapılan bir çalışmada, Vitamin D eksikliği olan kadınlarda makula dejenerasyon riskinin daha fazla olduğu söyleniyor.

3. Kas spazmlarını durdurabilir

D vitaminin önemli rollerinden biri de kalsiyumun tutulmasına yardımcı olup kas fonksiyonlarını iyileştirmek ve güçlendirmek. Kramp, spazm, seğirme olarak adlandırılan ufak kas anormalliklerinin henüz neden oluştuğunu bilinmese de, D vitamini bu rahatsız edici durumları durdurabilir.

4. Kilo alımını yavaşlatabilir

Belli bir yaştan sonra çok hızlı kilo alınabiliyor, ama yeterli D vitamini almak bu süreci yavaşlatabilir. Journal of Women's Health’da yapılan bir çalışmaya göre, 65 yaş ve üzeri kadınlarda D vitamini eksikliği, dört buçuk yılda yaklaşık 1 kilo daha fazla kilo aldırıyor.

5. Fibromiyalji ağrılarını azaltabilir

Fibromiyalji beraberinde kronik kas ağrıları, yorgunluk, kırgınlık, depresyon ve anksiyete gibi kompleks semptomları getirebiliyor. Yeterli D vitamini alımı, bu belirtilerin giderilmesine yardımcı olabiliyor. Yapılan bir çalışmaya göre, D vitamini takviyesi alan fibromiyaljili kadınların ağrıları azalıyor.

6. Menopoz sonrası kolestrolü kontrol altında tutabilir.

Araştırmacılar 600 kadının katılımcı olduğu bir çalışmada, 2 yıl boyunca 1000 mg kalsiyum ve 15 mikrogram D vitamini alımının kolestrolü nasıl etkilediğini gözlemliyor. Çalışma sonucunda, kötü kolestrol(LDL) oranlarının plasebolulara göre 4 buçuk mg/dL oranında düşürdüğünü ve iyi kolestrol(HDL) oranlarının da arttığı bulunuyor.

7. Rahim fibroidleri riskini azaltabilir

Çok büyüdüklerinde dayanılmaz ağrılara sebep olan rahim fibroidleri üzerinde yapılan bir çalışmada,  35-42 yaşları arasında vitamin D yetersizliği görülmeyen kişilerin yüzde 32’lik oranla rahim fibroidi gelişme ihtimalinin daha düşük olduğu aktarılıyor. Hayvanlar üzerinde yapılan son çalışmalarda da, D vitamininin fibroid gelişimini yavaşlattığı görülüyor.

 

8. Kronik baş ağrılarını önleyebilir

Kronik başağrıları, ağrıkesiciler kullanmak yerine birazcık günışığı alarak giderilebilir.

Son yapılan bir çalışmaya göre, toplamda 2 bin altı yüz erkek arasından vitamin D yetersizliği bulunanların iki misli daha fazla kronik başağrısı riski var. Başağrısı ve güneş ışığı arasındaki bağlantı henüz çözülemese de bazı araştırmacılar , migren ve başağrısını tetikleyen inflamasyonlara karşı D vitamininin anti inflamatuvar etkinliği olduğuna inanıyor.

 

d vitamini
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir