Medimagazin logo

Doktor intiharlarının ardındaki gerçek!

Üç hekimin ardı ardına intiharı, doktorlarda tükenmişlik sendromunun ciddi bir boyuta ulaştığını ortaya koyuyor. “Tükenmişlik Sendromu” üzerine araştırmalar yürüten Aile Hekimi Yard. Doç. Dr. Dilek Kuşaslan Avcı ile yapılabilecekleri konuşuyoruz.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Doktor intiharlarının ardındaki gerçek!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Hüseyin Avni Şahin ve Yard. Doç. Dr. Dilek Kuşaslan Avcı, DergiPark’ta “Tükenmişlik Sendromu ve İnternet Bağımlılığı Arasındaki İlişki ve Bir Üniversite Hastanesindeki Hastane Çalışanlarında Risk Faktörleri” başlığıyla yayımladıkları çalışmada, hekimlerde, hemşirelerde ve diğer sağlık çalışanlarındaki tükenmişlik sendromunu ve internet bağımlılığını araştırdı. Medimagazin de çalışmanın detaylarını ve  son günlerde intihar ederek yaşama veda eden üç hekimi Yard. Doç. Doktor Dilek Kuşaslan Avcı ile konuştu.

 

Avcı, evli ve çocuk sahibi olmanın, hobiler edinmenin, mesleği isteyerek seçmenin ve düzenli uyuyabilmenin tükenmişliği azalttığını ve tükenmişlik sendromu ile internet bağımlılığı arasında da ciddi bir ilişki bulunduğunu kaydediyor. Avcı’ya göre, hekimlerde tükenmişlik en çok asistanlık ve mecburi hizmet dönemlerinde görülüyor. İşte intiharlara ışık tutacak bir röportaj ve araştırma:

 

Öncelikle hakkınızda kısaca bilgi alabilir miyiz?

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda Yardımcı Doçent Doktor olarak görev yapmaktayım. Bir aile hekimi olarak toplumdaki tüm bireylerin sağlıklarına yönelik tüm sorunlarla ilgileniyorum ve bu doğrultuda farklı konular üzerinde geniş bir alanda çalışmaktayım. Bunlardan birisi de Tükenmişlik Sendromu'dur.

 

Sağlık çalışanlarının mevcut durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce tükenmişlik sendromunun artış göstermesine etki eden faktörler neler?

 

Sağlık çalışanları yoğun çalışma temposu, uzun ve yorucu nöbetler, nöbet sonrası uykusuz bir şekilde dikkatini dağıtmadan göreve devam etmek zorunda kalmaları, hastalardan veya hasta yakınlarından psikolojik ve  fiziksel şiddet görmek veya görmese bile bu kaygıyla çalışmak durumunda olmaları, mecburi hizmet nedeniyle aile bütünlüğünün bölünmesi ve sonrasında yaşanan sorunlar, kendilerine ve ailelerine  yeterince vakit ayıramamaları, performans kaygısı taşımak  gibi bazı sorunlarla karşı karşıyalar. Bütün bu faktörler bu güzel mesleği yapan bireylerin tükenmişlik ve depresyon içerisinde yaşamalarına neden oluyor. O yüzden sağlık çalışanı olmak ciddi bir özveri ve fedakarlık gerektiriyor.

 

“Tükenmişlik Sendromu ve İnternet Bağımlılığı Arasındaki İlişki” başlıklı çalışmanız için motivasyonlarınız nelerdi? Nasıl sonuçlar bekliyordunuz, nelerle karşılaştınız?

 

Bu çalışmayı yaparken amacımız sağlık çalışanlarında tükenmişlik ve internet bağımlılığı düzeylerini belirlemek, bu iki durumun arasında bir ilişki olup olmadığını tespit etmek ve bunların sosyodemografik değişkenlerle ilişkilerini incelemekti. Çalışmayı yaptıktan sonra sonuçları incelediğimizde gördük ki sağlık çalışanlarının %57'si tükenmişlik için yüksek risk altında. Özellikle kendi isteğiyle mesleğini seçmeyenlerde, iş yükününün fazla olduğunu belirtenlerde, düzenli uyku uyuyamayanlarda, hobi vb uğraşları olmayanlarda tükenmişlik oranları anlamlı bir şekilde yükseliyor. Evli olma ve çocuk sahibi olma, hobi sahibi olma, mesleğini isteyerek seçme, düzenli uyuyabilme, fazla iş yükü bulunmaması koruyucu bir faktörler arasında. Ayrıca ek olarak ilginç bir şekilde tükenmişlik alt boyutları ve internet bağımlılığı arasında da bir ilişki olduğunu saptadık. Bu durumun daha geniş çalışmalarla incelenmesi gerektiğini düşününüyoruz.

 

Son iki günde yaşanılan üç intihar hakkında neler söylemek istersiniz? Sizce hekimlerde tükenmişlik sendromu en çok hangi dönemlerde görülüyor?

 

Bence hekimlerde tükenmişlik en çok asistanlık ve mecburi hizmet dönemlerinde görülüyor. Asistanlık dönemi branşına göre değişmekle beraber son derece sabır isteyen, yoğun bir eğitimin ve nöbetlerin olduğu bir dönem. Kendinize ve ailenize vakit ayırmakta zorlandığınız bir dönem. Mecburi hizmet ise adı üstünde keşke gönüllü olabilse, bir takım düzenlemeler yapılsa ve gönüllü olarak hekimlerimiz gitseler. Aile bütünlüğünün bozulması hem hekimleri hem de onların eşlerini ve çocuklarını ciddi anlamda yıpratabiliyor.

 

Böyle kötü sonuçları engelleyebilmek adına neler yapılabilir? Tıp öğrencileri ve hekimlik mesleğine aday olan gençlere neler söylemek istersiniz?

Böyle kötü olayları engellemek adına sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına yönelik düzenlemeler yapılabilir. Örneğin uzun saatler nöbet tutmak ve çalışmak hem hekim hemde hasta sağlığı açısından oldukça riskli. Aile bütünlüğünün bozulması hem hekim hem de ailesi için psikolojik anlamda oldukça  zor bir durum. Öte yandan biz hekimler ne yapabiliriz diye baktığımda bir aile hekimi olarak ben sadece sağlık çalışanları değil tükenmişlik ve depresyon açısından risk altında olabilecek tüm meslek gruplarına mensup bireylerin; aile hekimi, psikiyatrist ve ya  psikologlar tarafından belli aralıklarla değerlendirilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Tabi bunun için öncelikle yeterli sayıda aile hekimi, psikiyatrist ve psikoloğumuzun olması gerekiyor. Takip ettiğim kadarıyla sayın Sağlık Bakanımızın hekim açığını gidermeye yönelik çalışmaları var ve bu da beni umutlandırıyor.

Tıp öğrencilerine ve bu mesleğe aday kişilere mesajım şudur: Hekimlik son derece güzel ve son derece onurlu bir meslektir, bir yaşam biçimidir aynı zamanda. Sevgi, sabır ve ciddi özveri gerektirir. Hekim olmak isteyen ve bu yolda yürüyenlere yılmamalarını ve umutsuzluğa kapılmamalarını, gerekirse profesyonel destek almalarını öneririm. Bir hayat kurtarmaktan daha güzel ne olabilir ki!

 

Araştırmaya dair ilginç detaylar

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden toplamda 458 kişinin dahil olduğu çalışmada duygusal yorgunluk, duyarsızlaşma ve kişisel başarılar değerlendirilmiş. Duygusal yorgunluk ve duyarsızlaşma için alınan yüksek puanlar, tükenmişlikte yüksek bir seviyeyi işaret ederken; kişisel başarılardaki yüksek puanlamalar tükenmişlikle ters bir orantı oluşturacak şekilde oluşturulmuş.

Yaklaşık yarısının doktorlardan oluştuğu çalışmada, dahili ve cerrahi bölümlere yer verilmiş. Stresin üstesinden gelmek için kullanılan en yaygın yöntemler sorulduğunda, katılımcıların büyük çoğunluğu arkadaşlarıyla konuştuklarını ifade etmiş.

 

‘Evli-mutlu-çocuklu’ olmak da doğaya çıkmak da işe yarayabilir

Çalışmada ilgi çeken bir nokta ise evli olan katılımcıların olmayanlara nispeten daha az tükenmişlik ve internet bağımlılığı göstermeleri. Ayrıca evli ve çocuklu olan sağlık çalışanlarında duygusal yorgunluk, duyarsızlaşma ve internet bağımlılığı önemli oranlarda düşük bulunmuş. Aynı zamanda ailesi ile daha çok birlikte olan, ibadet eden, doğada fazla vakit geçiren, dans eden ve sigara içenlerin; arkadaşla konuşma, alışveriş yapma, spor yapma, bir müzik enstrümanı çalma ve yürüme gibi diğer stresi azaltma yöntemleri tercih edenlere göre tükenmişliğin üstesinden gelmede daha başarılı oldukları görülmüş.



 

doktor intiharları
tükenmişlik sendromu
dr. dilek kusaslan avci
Yorum (12)
ufuk engin
Temel neden yoğun çalışma koşullarının karşılığının maddi ve manevi karşılığının olmaması yanında esasen hekimliğin itibarının yerlerde sürünmesidir.İktidarın hekimlere yönelik yıllar süren itibar suikastlarının sonucudur olanlar ve bunların yönetim anlayışının temelinde yatan önceden açık, sonradan gizlice sürdürülen hekim düşmanlığı anlayışıdır ve toplumda bunun karşılık bulmasıdır.Ama bilmiyorlar ki sağlık sistemi tümden çöküşe gitmektedir..
25
Cevapla
şikayetsiz
20 yıllık meslek hayatım var.Ben de bugüne kadar hiç sigara içmedim..ama artık başlamayı düşünüyorum..
17
Cevapla
RKTR
Doktor Hanım’ın söyledikleri genellikle doğru olmakla birlikte, önemli bir eksiği var: Türkiye’deki patolojik Tıp Hukuku sisteminin doktor psikolojisini son derece olumsuz etkilediğini de söylemesi gerekirdi.
21
Cevapla
m. murat
Evli ve çocuk sahibi olmak, mesleği isteyerek seçmek tükenmişlik sendromunu azaltıyormuş! İnanılmaz!! Sanırsın ki, sağlıkçıların %90'ı bekar ve internet bağımlısı. İnterneti kötüleyecek tabi, sansür yok ya, iktidar progandası bombardımanı yapılamıyor ya, TV bağımlılığı neden yapmıyor?.. Ailesine yeterince zaan ayıramadığı için hatta uzunca bir süre ayrı kalmak zorunda olduklarının verdiği acı da var. Ayrıca hobiyle uğraşacak zaman mı bırakıyor sistem?! İdeolojik bir araştırma...
26
Cevapla
m. murat
Araştırmanın sadece Van'da yapılması medeni hal ile ilgili saptamayı geçersiz kılıyor. O bölgeye giden çoğunlukla yeni mezun, mecburi hizmetten ötürü evliliği ertelemiş kesimdir.
19
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir