Medimagazin logo

‘Doktorlar hep emir kipiyle konuşuyor, hemşireler ne yardımcı ne de melek!’

Elliden fazla hemşire, gündemi değerlendiriyor: Doktorlarla iletişimde sıkıntıların kaynağı ne?
‘Doktorlar hep emir kipiyle konuşuyor, hemşireler ne yardımcı ne de melek!’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Geçtiğimiz hafta kutlanan hemşireler günü dolayısıyla birçok etkinlik yapıldı. Biz de bu meslek grubunun beklentilerini dinledik, elliden fazla hemşirenin gündeme dair görüşlerini aldık. Bu hafta her gün bir gündeme yer vereceğiz. Sonraki günler:

  • Hemşirelikte branşlaşma olmalı mı?
  • Hemşireler de reçete yazabilmeli mi?
  • Yıpranma payı beklentisi nasıl?
  • Neden ‘sağlıkta şiddet’, nasıl çözümlenmeli?

konuları değerlendirilecek.

Bugün, doktorlarla hemşirelerin iletişimine dair görüşlere yer veriyoruz.

 

Doktorlarla hemşirelerin iletişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Hemşirelerin çoğu doktorlarla iletişimde sıkıntı yaşadıklarını ve bunun doktorların emir verici söylemlerinden, meslek tanımlarının dışında işleri yaptırmalarından kaynaklandığını söylüyor. Birkaç görüşe yer verelim:

 

Ameliyathane hemşiresi: Doktorlar kendilerini hemşirelerin amiri pozisyonunda görüyor, iletişimi yöneten doktorlar oluyor. Fakat bunun da çıkar ilişkisinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Doktorların performans almaya başlaması, diğer sağlık personellerini sadece işlerini yaptırmak istedikleri kişiler haline getirdi. Bir ekip değiliz, doktorluk mesleğini para kazanmak için garantili iş diye okuyan çocuklar meslek etiğine, iletişime önem vermiyor.     

        

Dahiliye hemşiresi: Aynı işlemleri yapmamıza rağmen birçok serviste bir ekip olayının olmadığını gözlemliyorum. Gelişen her komplikasyonda veya başka herhangi bir sorunla karşılaştıklarında üzerlerindeki sorumlulukları hemen sorumlu hemşireye atıyorlar. Bilgisayar başından kalkmayan, hastayla teması olmayan, hastaları sadece biyokimya değerleriyle iyileştirmeye çalışan hekimler yetişiyor. Hem hasta hem de diğer ekip arkadaşlarını köle olarak görüyor.

 

Yenidoğan yoğun bakım hemşiresi: Doktorların gerek maaşlarının gerek performans sistemlerinin farklı olması iki meslek grubu arasında sıkıntılara sebep oluyor. Hemşirelerdeki performans ücretinin çarpanı arttırılır, ücretlerde denge oluşturulursa iletişim daha iyi hale gelebilir. Hemşirelik profesyonel sağlık bakım grubudur, doktorların sekreteri veya hizmetçisi değildir. Doktorların bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Hastanelerin doktor bazlı çalışıldığının düşünülmesi sağlık çalışanlarını maddi ve manevi açıdan yıpratıyor. Doktorlarla diğer sağlık çalışanları arasındaki ayrımcılıkların yok edilmesi, görev yetki ve sorumlulukların profesyonel bir zeminde tam olarak yerine getirilmesi, mesleki araştırmaların yapılması ve maddi uçurumların kapatılması iki meslek grubu arasındaki iletişimi daha iyi bir hale getirecektir.

  

Ar-Ge hemşiresi: Çalışma hayatımda her zaman iyi bir ekiple çalıştım. Doktorluk ve hemşirelik birbirinden bağımsız birer meslek grubudur. Hiçbir zaman hemşirelik doktorun yadrımcısı olarak algılanmamalıdır. Zaten son yıllarda bu algı değişmiştir ve biz bir ekip olarak çalışmayı sürdürüyoruz. Çünkü iki meslek grubunun da görev tanımları farklılık gösteriyor. Sağlık alanında ne kadar ekip ruhunu geliştirebilirsen o kadar iyi hasta sonuçlarını elde edebilirsin. Biz bir ekibin vazgeçilmez birer parçalarıyız.


Eşi hemşire olan doktor: Bütün iyi doktorlar hemşireleri dinler


Eğitim hemşiresi: Sağlık hizmeti bir ekip işidir. Ekip ne kadar kuvvetli ise hasta bakımının kalitesi bir o kadar artar. Hekim hemşire iletişimi en iyi düzeyde olmalıdır. Ancak toplumumuzda hemşirenin hekimin bir yardımcısı olarak görülmesi, daha az özlük haklarından yararlanması hemşireleri daha güçsüz kılıyor. Sağlık kurumlarında hekimler kendini daha güçlü gördükleri için iletişimde olumsuz sonuçlar doğabiliyor. Oysaki hasta ile 24 saat kesintisiz yan yana olan hemşirelerdir. Bu yüzden sağlık ekibinin en güçlüsü olan hemşireler hak ettikleri yere gelmeli ve toplum ve hekimler tarafından da yüksek saygınlık görmelidir.   

                         

Stoma ve yara bakım hemşiresi: Herkes için söylemiyorum fakat genelde ne kadar iletişim iyi gitse de sonuçta hemşire düşüncesi var. Bizim hasta üzerindeki çalışmalarımıza çok değer verilmiyor. Onların tedaviyi vermesi önemli ama tedavinin tamamlanması ve uygulanması konusunda hemşireliğin önemi yadsınamaz. Bir hastayı iyileştirmek bir kağıda ilaç yazmakla olmuyor, o hastanın başından sonuna bakım sürecinde yatak başlarında bekleyen bizleriz.

 

Acil bakım hemşiresi: Hekim arkadaşlarımızın egosu çok yüksek, bu sebeple bizlerle hep emir kipiyle konuşuyorlar, emrivaki çalışıyormuş gibi davranıyorlar ve küçük işlerini bizlere yaptırıyorlar. İletişim problemi de bundan kaynaklanıyor. Çok ilgili ve bilgi paylaşımcı doktorlarla da çalıştığımız oluyor. Ama genelde hekim her zaman haklı haksız olsa bile, bizi sömürüyor cebini dolduruyor.

 

Ameliyathane hemşiresi: Her iki meslek grubu da kendi görev bildirimleri dahilinde çalıştığı sürece bir iletişim problemi kalmaz. Ama doktorların hemşireliği profesyonel bir meslek grubu olarak kabul etmesi gerekiyor. Hemşireler melek ya da yardımcı değildir!

 

Acil bakım hemşiresi: Aklı başında her birey iş hayatında dengeyi sağlayabilir. Ancak etrafımda gördüğüm birkaç olumsuz örneği paylaşabilirim: hekimlerin döner sermayeden aldıkları pay için daha fazla hasta yatırdığını düşünen arkadaşlarım var. Eğitim araştırma hastanelerinde asistan doktorlar hemşirelerle çok iyi geçiniyor, çünkü onlardan çok şey öğreniyorlar.

 

Stoma ve yara bakım hemşiresi: Doktorlar diğer tüm insanlardan kendini üstün görüyor, bunun nedenini tıp eğitiminde öğrendiklerine bağlıyorum. Eğer eğitimciler, siz diğer insanlardan, mesleklerden tümüyle farklısınız, doktorsunuz diye bu beyinlere sokuyorsa elbette böyle bir sonuç ortaya çıkar. İyi davrandıklarında da çıkar ilişkisinden ibaret, işlerini yaptırmak için. Bir de bizleri yardımcı sağlık personeli olarak adlandırıyorlar. Her yeni tanıştığım doktora saygı duymasını sağlamak için bazen çok yorgun düşüyorum.

 

Ameliyathane hemşiresi: Bence doktorların hemşirelik mesleğine saygı duymamasında cinsiyet ayrımcılığı da yatıyor. Biz kadın doktorlarla daha iyi iletişim kurabilirken erkek doktorlarda daha fazla sıkıntı yaşıyoruz. Unutulmamalı ki erkek hemşirelerimiz de vardır ve böyle düşünceler kırılmalıdır.

 

Yenidoğan yoğun bakım hemşiresi: Bakanlığın hala “yardımcı sağlık” personeli kelimesi kullanması ve yanlış sağlık politikaları yanlış. Doktor ve hemşire iletişiminde sıkıntı olmaz aslında ama aramızda maddi manevi uçurumlar açan Bakanlık sağolsun, yanlış politikalarıyla bu iletişim sıkıntısını yaratıyor.

 

Stoma ve yara bakım hemşiresi: Doktorlar çoğunlukla bilinçsiz ve isteksizler, hemşirelerin uyarılarını dikkate almıyorlar. Örneğin hemşire tolere edemeyen hastaya dair doktoru uyarıyor ama doktor ancak 5 dakika sonra entübe edebiliyor. Doktorlarımızın ne bize ne de kendilerine güvenleri var. İletişim sıkıntısının da bundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.


 

hemsirelik
iletisim
Yorum (51)
Fz
Peki yardımcı sağlık personeli nedir? Ayrıca doktorlara sadece bk düzeltmekle itham edilmesi özellikle bir sağlık dergisinde yer alması üzüntü verici. Sekreter işleri ve gereksiz bir sürü prosedürle uğraşmak bizim de etkin çalışmamızı kötü yönde etkiliyor. Bu yazıyı tek taraflı bulduğumu söylemeliyim. Fazlasıyla doktor düşmanlığının olduğu şu dönemde kendi camiamızda da bizlerden gü şekilde bahsedilmesi kötü olmuş.
34
Cevapla
dr02
çok iyi anlaştığımız hemşire arkadaşlar da var hiç bir iş yapmayıp tüm gün kısır yemeyle geçiren arkadaşlar da var uyarınca suçlu biz oluyoruz. bir de hemşire arkadaşlar doktorlarla hemşirelerin arasındaki maddi uçurumdan bahsetmiş. kusura bakmasınlar ama çoğu lise mezunu hemşire arkadaşlarla 10-12 sene tıp eğitimi almış tusa girmiş ve bu denli sorumluluk alan doktorların maaşları tabiki yakın olmayacak. kaldıkı çoğu branşta doktorla hemşire arasında öyle uçurumlar yok doktorlar hak ettikleri paraları alamıyorlar...
62
Cevapla
aydin sinal
anestesi hemsirelerinde yorumlarinizi bekliyorum (yedek subay anestesist iken tecrübelerim var kendilerini bendan üstün görmüslerdi),bu arada unutmadan sunu yazayim:almanyada 77 ulustan afrika ülkeleri ,filipin,endonezya,balkan ülkeleri vs....v.s. hastahane hemsiresi calisir.ve hemsire sayisinda acik var.Türkiyede yetismis hemsireler almanyada is bulma olanagi yoktur veya yok gibidir(hastahane hemsiresi olarak) nedenlerini merak eden olursa anlatirim.
7
Cevapla
Gokay
Saglikta doktor ve digerleri vardir ve herzam yapildiginda doktora 1000 ise digerlerine 100 lira zam yapilir.oyle zaman gelecek ki doktor ve yardimci saglik personeli arasindaki maas farki cok daha acilacak ve konsultasyon daha da heder olacaktir..
3
Cevapla
drnaz
doktorun hemşirenin emeğini sömürerek cebini doldurması ne demektir ve bu sitede bu ifade nasıl yer alır anlamak mümkün değil. bir dakika durup dinlenmeden 7/24 icap nöbetleriyle bütün ömrü boyunca çalışıp didinen emek veren doktor ama sömürülen hemşire!!! üstelik aradaki maaş farkı ortadan kalkınca anladığım kadarıyla iletişim düzelecek. komik ve tek taraflı döner sermaye ödemesi olmayan hastanelerde hekim ve hemşire maaşı arasında doğru dürüst fark bile yok doktorun onca yıl vermiş olduğu emeğe ve başarılarına rağmen
18
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir