Medimagazin logo

Doktorlar paraya para demiyor

HABERTÜRK'ten Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA'nın yzısı...
Doktorlar paraya para demiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

25 farklı daldan 24 bin doktor üzerinde yapılan bir araştırma “az para alıyoruz, geçinemiyoruz” diye durmadan şikâyetçi olan doktorların dünyanın parasını kazandıklarını ortaya koydu.

Müsteşarlar, bakanlar, yüksek rütbeli subaylardan bile çok kazanan doktorlar içinde radyoloji ve ortopedi uzmanları ilk iki sırada yer alıyorlar.

En çok kazanan uzman doktorların senelik gelirleri şöyle:

1.  Radyoloji uzmanları: 315 bin

2.  Ortopedi uzmanları: 315 bin

3.  Kardiyoloji uzmanları: 309 bin

4.  Anestezi uzmanları: 309 bin

5.  Üroloji uzmanları: 309 bin

6.  Mide-bağırsak uzmanları:303 bin

7.  Onkoloji uzmanları: 295 bin

8.  Dermatoloji uzmanları: 283 bin

9.  Plastik cerrahi uzmanları: 270 bin

10. Göz uzmanları: 270 bin

Buna göre ilk grupta yer alan uzman doktorların aylık kazançları 22-26 bin lira arasında değişiyor fakat aylık gelirleri 30 hatta 40 bine yaklaşanların sayısı da az değil.

Mesela, radyoloji uzmanlarının üçte birinin senede 400 bin dolardan fazla kazandıklarını, ortalamayı radyologların yüzde 18’ ini oluşturan ve senede 100 bin dolar kazanan doktorların düşürdüğünü hatırlatmak isterim.

İkinci grupta yer alan doktorların senelik kazançları

İlk listeye göre daha az kazanan doktorlar da var. Bunların senelik gelirleri ilk listede yer alanlara göre neredeyse yarı yarıya az olmasına rağmen gene de fena sayılmaz.

1.  Pediatri uzmanları: 156 bin

2.  Aile hekimleri: 158 bin

3.  Dâhiliyeciler: 165 bin

4.  Diyabet ve endokrinciler: 168 bin

5.  Psikiyatristler: 170 bin

6.  Enfeksiyoncular: 170 bin

7.  Romatologlar: 180 bin

8.  Nörologlar: 180 bin

9.  Nefrologlar:209 bin

10. Kadın-doğumcular: 220 bin

Buna göre, az kazandıklarını söyleyen doktorların aylık gelirlerinin 13-18 bin lira civarında olduğu anlaşılıyor.

Bunlar nankör!

Ayda 13-26 bin lira kazanan ama gene de gözleri doymayan bu “paragözlerin” asıl foyası araştırmanın ikinci bölümünde gözler önüne seriliyor.

Doktorların ancak yüzde 11’ i kendilerini “zengin” olarak nitelemişler.

Yüzde 45’ ise –utanmadan- şöyle demiş: “Evet, kazancımıza göre zengin sayılmamız gerekir ama o kadar çok harcama ve borcumuz var ki kendimizi zengin hissedemiyoruz”.

Buna ancak “Yuh” denir.

Kadın doktorlar daha az kazanıyor

Araştırmanın enteresan neticelerinden biri de kadın doktorların erkeklere göre yüzde 40 daha az kazanmaları.

Bu farkın kadın doktorların hastalarıyla daha uzun zaman geçirdikleri için zorunlu olarak daha az hasta bakmalarından kaynaklandığı kabul ediliyor.

Bu şu demek: Eğer varsa mutlaka kadın uzmanlara muayene olun; paragöz erkek doktorların semtine bile uğramamaya bakın.

Üstelik de kaygılıymışlar

Bu araştırmada, “Allah’a bin şükür” demeleri beklenen doktorların üstüne üstlük bir de “kaygılı” oldukları belirlenmiş.

Çünkü: Gelirleri her sene azalıyormuş. Branşlar arası farklı kazançlardan rahatsızlık duyuyorlarmış. Yeni düzenlemelerin gelirlerini azaltabileceğini düşünüyorlarmış. Dava edilmemek için defansif tıp uygulamaya devam etmek zorunda olmaları ve tıptaki kırtasiyecilik canlarını sıkıyormuş.

Gelelim neticeye

Aman durun; acele etmeyin.

Sakın en yakın sağlık ocağı veya hastaneye koşup ilk gördüğünüz doktorun yakasına yapışarak ağzının payını vermeye, hatta denk gelirse iki tane patlatmaya kalkışmayın!

Bu “paragöz doktorlara” ulaşmak için önce Amerika’ ya kadar gitmeniz gerekiyor; çünkü bu araştırma bizde değil Amerika’ da yapılmış.

Bizimkiler üç kuruş maaşa talim ediyorlar.

KAYNAK

http://www.medscape.com/viewarticle/761870

 

doktorlar
paraya
para
demiyor
Yorum (54)
Mrperformans
Amerika'da hekim kazançları düşmüş o zaman. Eskiden daha yüksekti. Bit ya dalci yılda 1 milyon dolar; uzman 400 bı dolar, pratisyen 100 bin dolar civarı kazanirdi. Ama tum dünyada doktorların kazancında düşüş var ve devam edecek çünkü artık tip eskisinden cok daha fazla alet, ekipman ve teknolojiye bağımlı hale geldi.
0
Cevapla
deli doktor
Genellikle yazıların sadece başlığını ve ilk satırlarını okuyan halkım umarım yazının sonunu okuma zahmetinde bulunur yoksa var olan yanlış düşünceleri dahada artacaktır...
0
Cevapla
c.c
bu haberi yapan kim acaba bakanlıktan mı ayıp ya ayıpp doktorlara devletin verdiği para ortada ayıpppp yeter artıkk doktorlar temel iş bırakacak..........bakalım bakan ne yapcak ozaman biryerleri doktor devlet oyle para vermiyorrrr herkezin maaşı ortada süründürüyor bakan doktorları..............
0
Cevapla
Dr. M.Ç
Sn Hocam. Bu yazıdaki amacınızı anlayamadım?, Doktorları yeriyor musunuz?, bizimkileri övüyor musunuz? Nereye hangi mesajı veriyorsunuz anlayamadım. Amerikadaki doktor maaşları; Amerika yaşam şartlarına göredir. Amacınız doktorlara bakın oradakiler de paragöz siz de.. mi demek istiyorsunuz. Yazının sonunu okumayan kişilere ne mesaj veriyorsunuz?..Biraz açıklama iyi olur sanırım.
0
Cevapla
CelalS
BAŞLIĞA bak.Ahmet Rasim hoca gene döktürmüş!!!!!??Ben bile yanılıp acaba dalgamı geçiliyor diye merak edip yazıyı sonuna kadar okuyunca farkettim.Vatandaş zaten önyargılı olduğu için, uzun yazının sonunu okumadan Türk Doktorları içinde ayni kanaate varacak.İlahi Ahmet Hoca.Yaptığına bak.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir