Medimagazin logo

Doktorluğun cazibesi Tıp Fakültesine girene kadar

Yayımlanan bir araştırmaya göre; öğrenciler tıp fakültelerini genellikle ilk sıralarda tercih ediyorlar ancak eğitim süresi boyunca hekimlik mesleği ile ilgili düşünceleri olumsuz yönde değişiyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Doktorluğun cazibesi Tıp Fakültesine girene kadar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN- Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin ve araştırma görevlisi hekimlerin, hekimlik mesleğine yönelik görüş  ve tutumlarını belirleyen ve bazı faktörlerle ilişkisini ortaya koyan çalışmaya 17‐42 yaş aralığında 1066 kişi katıldı. Çalışma grubundan katılımcıların 865’ini öğrenciler ve 201’ini araştırma görevlisi hekimler oluşturdu.


SON DAKİKA: Yeni askerlik kanun teklifi komisyonda kabul edildi: Doktorların askerliği mecburi hizmete sayılacak!


Tıp Fakültesi genellikle birinci tercih

Hekimlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği’ni (HMTÖ)  içeren ankette öğrencilerden hekimlik mesleğini ilk sırada tercih edenlerin sayısı bin 66 kişiden 737 iken ikinci sırada tercih edenlerin sayısı 128 olarak görüldü. Yine öğrenciler ‘Hekimlik Mesleğini Seçmiş  Olmaktan Memnun mu?’ sorusuna 197’si her zaman yanıtını verirken; 421’i  ‘genellikle’, 203 öğrenci ‘bazen’, 44 ‘asla’ yanıtını verdi.


İşte kamuya alınacak personel detayı: Hangi kadroya kaç kişi alınacak?


Öğrencilerin mezuniyetten sonra düşündükleri bölümlerde yüzde 48,83 ile dahili branş ilk sırayı alırken; yüzde 37,79 ile cerrahi branş ikinci sırayı aldı.

Hekimlik mesleğini seçme nedenleri sorulan katılımcıların yarısına yakını kendi isteği olduğunu belirtirken hekimlik mesleğini seçmede rol oynayan kişilerde ilk sırayı anne ve baba aldı.

Tıp Fakültesini ilk sırada tercih edenlerin mesleğe bakışı daha olumlu

Yapılan bazı çalışmalarda kadınların erkeklere göre tıp fakültesini daha çok tercih ettikleri ve tıp eğitimine kendi isteğiyle başlama oranlarının daha yüksek olduğu belirtilen çalışmada Tıp Fakültesini ilk sırada tercih edenlerin, diğer sıralarda tercih edenlere göre hekimlik mesleğini daha çok isteyerek ve severek seçtiğinin düşünülebileceği kaydedildi.

Tıp fakültesine isteyerek gelen ve hekimlik mesleğinden memnun olanların, mesleğe karşı tutumlarının daha olumlu olmasının beklenen bir durum olduğu belirtilen çalışmada hekimlik mesleğini seçmiş olmaktan dolayı duyulan memnuniyet arttıkça, HMTÖ’den alınan puanların arttığı belirtildi.

Tıp eğitimi boyunca mesleğe bakış olumsuz yönde değişiyor

Farklı çalışmaları da inceleyen araştırmada, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinde yapılan çalışmaya değinilerek; öğrencilerin yüzde 62,7’sinin hekimlik mesleği hakkındaki görüşlerinin tıp eğitimi boyunca olumsuz yönde değiştiği belirtildi.

Klinik stajlarda mesleki becerileri öğrenme ve uygulama döneminin öğrenciler üzerinde stres ve hata yapma korkusu meydana getirdiği belirtilen farklı bir çalışmayı değerlendiren araştırma ekibi; klinik stajlara başlayan tıp öğrencilerinde yanlış tanı koyma, yanlış  tedavi verme ve klinik uygulamalar ile ilgili kaygıları olduğunu belirtti.

Tıp eğitiminin zorlukları anksiyete, tükenmişlik ve depresyona yatkınlık oluşturuyor

Tıp eğitiminin zorluklarının anksiyete, tükenmişlik ve depresyon gibi ruhsal problemlere yatkınlık oluşturmasının yanı sıra, mesleğe başladıktan sonra eklenen yeni zorluklar sonucu araştırma görevlisi hekimlerde ruhsal problemler için riskin arttığını ve bu faktörlerin iş doyumunun azalmasına yol açtığı kaydedilen çalışmada şunlar kaydedildi:

“Yardımcı sağlık personelinin ve ekipmanın sayı ve nitelik açısından yetersiz olması, ağır iş  yükü ve uzun çalışma sürelerine karşın beklenen gelirin elde edilememesi sonucu hekimlerde mesleki memnuniyetsizlik ve motivasyon düşüklüğü meydana gelmektedir. Çalışmada araştırma görevlisi hekimlerin HMTÖ’den aldıkları puanlar, hekim adayı öğrencilere göre daha düşük bulundu. Bu düşüklüğün nedeni olarak hekimlik mesleğine başladıktan sonra artan sorumluluklar, iş  yükü, günlük çalışma saatlerinin ve nöbet sayısının fazlalığı, sürekli hasta ve acı çeken insanlarla karşılaşmak, performans endişesi, hasta ve hasta yakınları tarafından duygusal ve sözel şiddete maruz kalma gibi faktörler sayılabilir.”

Kadınların, öğrencilerin ve ilk sırada Tıp Fakültesi seçenlerin tutumları daha olumlu

Araştırma görevlisi hekimlerin branşlarına göre HMTÖ’den aldıkları puanlar arasında fark bulunamadığı belirtilen Hekimlik Mesleğine Yönelik Tutumları inceleyen çalışmada; kadınların, hekimlik mesleğini ilk sırada tercih edenlerin, hekimlik mesleğini seçmiş  olmaktan memnun olanların, araştırma görevlisi hekimlere göre hekim adayı öğrencilerin, bulunduğu bölümde çalışma yılı 2 yıldan fazla olan araştırma görevlisi hekimlerin tutumlarının daha olumlu olduğu saptandı. Öğrencilerin kendi içerisinde ise 6. sınıfta memnuniyet oranının azaldığı görüldü.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalından Sevil Aydoğan ve arkadaşlarının yaptığı bu araştırma Ankara Medical Journal’de yayımlandı.

tıp fakültesi
tıp eğitimi
eskişehir osmangazi üniversitesi
Yorum (6)
Tipci
Hocam yarın da komite vardı güzel motivasyon oldu
8
Cevapla
Hasan Akdemir
Evlilik aşkı öldürür gibi bir haber olmuş .
8
Cevapla
babam
Rahmetli babam da doktordu, uyarmıştı, baba sözü dinlemedik...
14
Cevapla
Selim İlgeç
Çözüm çok zor değil.. 1) Her mahalleye tıp fakültesi açmaktan vazgeçip, eldekileri kaliteli hale getirmek gerekir (alt yapı, akademik kadro açısından vb.) 2.) Sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalıdır 3.) Performans sistemi adil ve uygun hale getirilmeli, toplam gelir içindeki oranı azaltılmalıdır (yani maaşlar arttırılmalıdır, emekli maaşlarına yansıyan oran da artmış olur) 4.) Akademik teşvik desteklenmeli ve yurt dışı eğitim programları, rotasyonlar geliştirilmelidir 4.) Asistanlıktaki nöbet, rotasyon vb. uluslararası çalışma standartlarına göre düzenlenmelidir
14
Cevapla
Aylin sahin
Sadece tıp mi zor ,diş hekimliği sanki çok eglenceli
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir