Medimagazin logo

Erken teşhis üzerine çalışan Gözde Durmuş Dünyanın En Başarılı 20 Genci arasına girdi

Stanford Üniversitesi'nde erken teşhis teknolojisi üzerinde çalışan Gözde Durmuş (33) ile zeytin çekirdeğinden doğa dostu biyoplastik üreten Duygu Yılmaz (31) ‘Dünyanın En Başarılı 20 Genci' listesine seçildi
Kaynak: Hürriyet - Ece Emre
Erken teşhis üzerine çalışan Gözde Durmuş Dünyanın En Başarılı 20 Genci arasına girdi
ABD'deki Stanford Üniversitesi'nde radyoloji bölümünde doçent doktor olarak görev yapan ve kendi laboratuvarını kuran Gözde Durmuş
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) tarafından düzenlenen 'Dünyanın en başarılı 20 genci' listesine bu sene iki Türk bilim insanı da girdi.

Hürriyet gazetesinden Ece Emre'nin haberine göre, yaptıkları çalışmalarla bugüne kadar tüm dünyada çok sayıda ödüle layık görülen Doç. Dr. Gözde Durmuş (33) ve gıda kimya mühendisi olan Duygu Yılmaz (31) ödüllerini 7 Kasım'da Estonya'nın başkenti Tallinn'de düzenlenecek törenle alacak. 

KANSER TESPİTİ 

ABD'deki Stanford Üniversitesi'nde radyoloji bölümünde doçent doktor olarak görev yapan ve kendi laboratuvarını kuran Durmuş, "Günümüzde çoğu sağlık probleminin erken teşhisi ve tedavisinde kullanılan teknikler ne yazık ki yetersiz kalıyor. Örneğin akıllı telefonlar ya da akıllı saatlerle yaşadığımız bu teknoloji çağında, dünyadaki hastanelerin çoğunda halen çok eskiden üretilmiş tahlil yöntemleri kullanılıyor. Hedefim, büyük sağlık sorunları için basit, ucuz, herkesin kullanabileceği ve erişebileceği yeni teknolojiler geliştirebilmek" dedi. Kanser araştırmaları üzerinde yoğunlaşan Durmuş, çalışmalarını söyle özetledi: 

"Stanford'da çalışmalarım sırasında hücrelerdeki biyolojik değişiklikleri çok hızlı, basit ve düşük maliyetli bir şekilde tespit edebilen bir manyetik mikroçip teknolojisi geliştirdik. Bu aletle her hücrenin kendine has bir manyetik özelliği olduğunu gösterdik. Örneğin kırmızı kan hücresi, beyaz kan hücresi, kanser hücresi ve bakteri hücresi: hepsinin kendine özgü bir manyetik hassasiyeti var. Bu ölçümlerle, basit bir kan testiyle kanda nadir görülen kanserli hücreler 20 dakikadan kısa bir süre içinde tespit edilip ayrıştınlabiliyor. Ayrıca, kanserli hücrelerin ilaçlara duyarlılığı da tespit edilebiliyor. Bu gelişme, kanserin erken teşhisini ve hastaya özel, kişisel ilaçların kullanılmasını sağlayabilecek. Geliştirdiğimiz bu teknolojiyi akciğer, pankreas ve böbrek kanseri hastalarından aldığımız kan örnekleriyle test ediyoruz, sonuçlarımız heyecan verici. Ancak, bu testin bir ürüne dönüşmesinden önce ise bazı onayların alınması gerekiyor. Bu da 5-10 sene sürebilir."


ABD'de çalışan 33 yaşındaki Dr. Gözde Durmuş kanseri erken ve ucuz teşhis edecek 


En büyük destekçisinin ailesi olduğunu söyleyen akademisyen, "Bilim insanı olma fikri ailemin, özellikle de annemin teşviki ve doğru yönlendirmesiyle oldu. Annem deney sonuçlarımı heyecanla beklerdi" dedi.

Haberin devamı için tıklayınız 

erken teşhis
gözde durmuş
Yorum (1)
I.cerkez
Yedigin ictigin helal olsun Gözde hanimefendi. Gogsumuzu kabarttin. Bizleri gururlandirdin. Basarilariyin devamini dilerim.
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir