Medimagazin logo

Genç doktor mu, yaşlı doktor mu?

Yeni yayımlanan bir çalışmaya göre, yaşlı doktorlar genç doktorlara göre daha fazla hasta kaybediyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Genç doktor mu, yaşlı doktor mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-British Medical Journal’da yayımlanan yeni bir çalışmada, yaşlı doktorların tedavi ettiği hastalarda 30 gün içinde ölme süresinin, genç doktorlardan daha fazla olduğu görüldü. Çalışmada, 700 binden fazla hasta kabulü ve yaklaşık 19 bin doktorun verileri değerlendirildi.

 

Fark, statin ya da beta bloker kullanımının etkileri kadar büyük

Aynı hastanede 60 yaş ve üstünde olan yaşlı bir hekim tarafından tedavi edilmiş hastaların, 40 yaş ve altında genç bir hekim tarafından tedavi edilmiş hastalara göre yüzde 0.85 kat daha fazla ölme riski olduğunu söyleyen araştırmacılar, "Bu fark, kardiyovasküler ölümlerin önlenmesinde statin kullanımının veya miyokardiyal infarktüsün önlenmesinde beta bloker’ların kullanılmasının yaratacağı etkiyle neredeyse eşdeğer bir orana sahip.” ifadelerini kullandı.

Çalışmada, 30 gün içinde ölme oranlarının 40 yaşın altında yüzde 10.8, 40 ve 49 yaş arasındaki doktorlarda yüzde 11.1, 50-59 yaş arası hekimlerde 11.3 ve 60 yaş ve üstü hekimlerde ise yüzde 12.1 olduğu bulundu.  

 

Deneyim var ama bilimsel yaklaşım ve teknoloji yok

Harvard T. H. Chan Halk Sağlığı Okulu Sağlık Politikaları ve Yönetimi Bölümü’nde araştırma görevlisi olan çalışma lideri Dr. Yusuke Tsugawa ve ekibi, klinik bilgi ve becerilerine dayanarak hasta tedavi eden deneyimli doktorların bilimsel yaklaşımları, teknolojiyi ve güncellenen klinik kılavuzları takip etmemesinin tanı ve tedavide kaliteyi düşürebileceğini söyledi.

doktor
Yorum (3)
aydin sinal
önce basligi okudum;damatmi ariyorsunuz, yoksa hekimmi ariyorsunuz?diye kendime sordum.tam makaleyi okuyunca haberin daha ucuk-kacik oldugunu gördüm; Cin demi yoksa Mancuryadami yapilan bu calismada önce sunu sormak lazim; statin kullanimi veya ß-bloker kullanimin kardiyovaskuler ölümlerde hicbir rol oynamadigini ben degil kardiyologlar ( ocak ayinda katildigim kalp-damar hastaliklari kongresinde) söylüyorlar.British Med.Jurnalda bu makalenin yayinlanmasida "agam bizle egleniyor" olarak gördüm.
25
Cevapla
ufuk engin
Meslek bitmiş, doktorun itibarı yerle bir, yok genç mi yaşlı mı??..ilerde genç yaşlı farketmez doktor bulamayacaksınız nitelikli ve donanımlı..
18
Cevapla
Uzm dr
Tabiki işini seven, çalışkan ve merhametli doktor.... (Birileri müsade eder ve meslek aşkını öldürmezse tabii)
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir