Medimagazin logo

Hacettepe Tıp'tan rekor puan ile mezun oldu... Konuşmasında sağlıkta şiddete isyan etti

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyetinde İngilizce Tıp birincisi Burak Dalkıran oldu. Dalkıran 3.98 mezuniyet derecesi ile bir rekora da imza attı. Fakülteyi birincilikle bitiren İntern Doktor Dalkıran mezuniyet konuşmasında sağlıkta şiddete “Bu sorunun bizlerin güleryüzlü olmamızla, şiddet uygulama niyetinde olan hasta ve yakınlarına espri yapmamızla veya böyle bir durumda ortamdan uzaklaşmaya çalışmamızla çözülemeyecek olduğunun farkına varılması gerekmektedir.” sözleri ile dikkat çekti
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Hacettepe Tıp'tan rekor puan ile mezun oldu... Konuşmasında sağlıkta şiddete isyan etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Tıp Fakülteleri 2019 yılı mezunlarını vermeye devam ediyor. Bu yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini birincilikle bitiren İntern Doktor Burak Dalkıran mezuniyet derecesi ile yeni bir rekor elde etti. İngilizce Tıp Fakültesini 3.98 derece ile bitiren Dalkıran mezuniyet konuşmasında sağlıkta yaşanan şiddet olayları ile ilgili yaşadığı endişeyi dile getirdi.

Hekime tavsiye niteliğinde yayımlanan bildiler kabul edilemez

Dalkıran konuşmasında hekimlerin sağlık hizmetinin uygulayıcısı konumundan toplumun hizmetçisi konumuna taşınması ile mesleğin değersizleştirildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“İnsan sağlığı için hayatını adamış, topluma sağlık hizmeti verebilmek amacıyla birçok fedakarlık yapmış doktorlara yapılan haksızlıklar bizleri sağlık hizmetinin uygulayıcısı konumundan toplumun hizmetçisi konumuna taşımış ve doktorluğu tarihte görmediği değersiz bir konuma getirmiştir. Bu süreçte toplum içindeki itibarı kasıtlı olarak düşürülen hekime de şiddet uygulamayı hak gören kendini bilmek insanlar ortaya çıkmıştır. Toplumda artan sağlık çalışanlarına şiddet konusunda önlemler alınmadıkça, caydırıcı cezalar verilmedikçe; bu konuda sadece doktoru sorumlu tutan ve şiddet uygulayanlara değil hekime tavsiye niteliğinde yayımlanan bildiler ise kabul edilemez.”

Sorunun kaynağı biz değiliz

Tıp Fakültesini en yüksek derece ile bitiren Dalkıran sağlıkta şiddeti önleme amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan kitapçığa atıf yaparak “ Bu sorunun bizlerin güleryüzlü olmamızla, şiddet uygulama niyetinde olan hasta ve yakınlarına espri yapmamızla veya böyle bir durumda ortamdan uzaklaşmaya çalışmamızla çözülemeyecek olduğunun farkına varılması gerekmektedir. Çünkü genelde sorunun kaynağı biz değil ‘Görevini iyi yapan da var ama çoğu dayağı hak ediyor’ diyen insanlardır ve öncelikle bu insanları eğitmek gerekmektedir. Ancak uzun yıllardır gördüğümüz şey eğitimle veya uyarıyla kimsenin bu davranışlardan vazgeçmediği, üstelik bu davranışın gitgide yaygınlaştığıdır. Ayrıca hapis cezalarının paraya çevrilerek bu sözüm ona insanların topluma geri salınması kabul edilebilecek bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

tıp fakültesi
mezuniyet
hacettepe üniversitesi
burak dalkıran
Yorum (8)
m. murat
Artık çok geç. İsyan ne fayda?.. İsyan deyince sanırsın ki, bu zulme gerçek bir tavır koyuluyor. Mızı mız... Duyan var mı?
26
Cevapla
masum turk
Sn Bakan, tabipler birliği, tıp fakültesi dekanlarımız, önemli yerlerdeki hocalarımız, siyasilerimiz, basınımız, genç hekimlerin çığlığını duyuyor musunuz? Bu gençler en sevinçli günlerinde hevesle insan hayatına ve sağlığına hizmet için yola çıkarken mesleki bir çok zorluğun başına kendi yaşama haklarını korumaya koymak zorunda kalıyorlar, bu kimin ayıbıdır? Hukukun olmadığı işlemediği yerde insanlar kendi haklarını kendileri savunmak almak zorunda kalırlar. Devlet kendi memurunu korumaktan aciz ise hekimler silahlanmak veya kendilerine koruma tutmak gibi bir yola mı zorlanıyorlar? Bu işler birde haksız mecburi hizmet cenderesi altında çalışılan acil servislerdeki hekimlerin başına geliyor. Ülkemizin geleceği genç hekimlerimizin ve ailelerinin endişelerini kim giderecek. Hekimlerin şiddet eğilimli hastayı psikiyatriye yönlendirmesi ve hasta yakını iletişimini fiziken kesecek ve aslında bu tür olaylarda uygulanacak cezaların kayıtsız, ertelemesiz ve paraya çevrilmeksizin ciddi şekilde uygulanmasını sağlayınız. Aciller giderek arbade ve çatışma yeri oldu. Yetkisiz özel güvenlikleri artırmak çare değil, cezaları artırın ve uygulayın. Gerekirse bu saldırganlara orantısız cezalar verilsin ki caydırıcı olsun , bu ayıptan kurtulalım. Kimsenin yaptığı yanına kalmasın. Bu vicdansızlık ülkemize yakışmıyor.
47
Cevapla
dr
sağlıkta şiddet bitmez.çünkü sağlıkta şiddet özendiriliyor.hasta memnuniyeti adı altında, sağlıkta şiddet, sağlık bakanlığı tarafından teşvik ediliyor.
35
Cevapla
ahmet karslıoğlu
burak dalkıran meslektaşımızı hem okul başarısından hemde güzel anlamlı konuşmasından dolayı kutluyorum yolu açık olsun.
44
Cevapla
dr
Yıllardır bu ortamda yazılanların derli toplu bir özetini yapmış Dr. Dalkıran. Bundan sonrası yetkililerde. Yeni, kapsamlı bir sağlıkta şiddet yasası şart. İvedilikle...
38
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir