Medimagazin logo

Hekimler geçinemiyor: 'Yoksulluk sınırında maaşa razıyız'

Hekim maaşı yeni yıl zammına rağmen 6 bin 208 lirada kaldı. “Geçinemiyoruz. Yoksulluk sınırında maaşa razıyız” diyen sağlıkçılar seslerini duyurmaya çalışıyor.
Kaynak: Sözcü - Erdoğan SÜZER
Hekimler geçinemiyor: 'Yoksulluk sınırında maaşa razıyız'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, zam sağanağı altında geçim derdine düşen memurlara yeni yılın ilk zamlı maaşları ödendi. Zamlı ocak maaşları ile geçinmenin mümkün olmadığını belirten çok sayıda memur, SÖZCÜ'ye adeta maaş bordrosu yağdırdı.

Resmi bordroda, kamu hastanesinde çalışan bir hekimin ocak ayı zamlı maaşı 6 bin 208 lira, hemşirenin maaşı 5 bin 397 lira görünüyor. Bu maaşların içinde yüzde 2.5'lik ek zam dışındaki tüm toplu sözleşme zamlarıyla enflasyon farkı ödemeleri yer alıyor.

Genel Sağlık-İş Başkanı Dr. Derya Uğur, devletin hekimler dahil sağlık personeline açlık sınırında maaş ödediğini belirterek, “Gece gündüz çalışıyoruz, geçinemiyoruz. Yoksulluk sınırındaki maaşlara razı hale geldik” dedi. Birleşik Kamu-İş'in hesabına göre 4 kişilik bir ailenin aralık ayı açlık sınırı 4 bin 652 lira, yoksulluk sınırı 13 bin 598 lira” dedi.

Başkan Derya Uğur, Türkiye'de sağlık çalışanlarına açlık sınırında maaşların ödendiğini, geçim derdine düşen sağlıkçıların halinin resmi maaş bordrolarında açıkça görüldüğünü söyledi. Sağlıkçıların, “zam yaptık, yapıyoruz, yapacağız” denilerek sürekli oyalandığını belirten Dr. Uğur, “Sağlık çalışanları ocak ayı bordrolarını ellerine aldıklarında büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Hekiminden biyoloğuna kadar tüm sağlık çalışanları açlık sınırındaki maaşlarıyla ay sonunu nasıl getireceğini düşünmektedir” dedi.

Pahalılık artıyor

Başkan Derya Uğur'un paylaştığı zamlı ocak ayı bordrolarına göre, hekimler artan hayat pahalılığı karşısında 6 bin 208 lira, biyologlar 6 bin 152 lira, sağlık teknisyenleri 6 bin 498 lira, hemşireler 5 bin 397 lira, uzman ebeler 5 bin 691 lira maaşla geçinmeye çalışacaklar. Bu memurlardan sendikalı olanlara 3 ayda bir olmak üzere ayrıca 487 lira da toplu sözleşme ikramiyesi ödendi.

Önümüzdeki aylarda vergi dilimiyle maaşlar eriyecek

Derya Uğur, açlık sınırındaki maaşların ilerleyen aylarda üst vergi dilimine gireceği için daha da düşeceğine dikkat çekti. İktidarın sağlık çalışanlarına yönelik sık sık iyileştirme zammı sözü verdiğini ama tutmadığını ifade eden Uğur, “Pandemi yorgunu sağlık çalışanları artık laf değil, gerçek zam istiyor. 1 milyonu aşkın sağlık çalışanının tamamını kapsayacak iyileştirme bir an evvel TBMM gündemine gelmeli, sağlık çalışanlarının maaşının asgarisi yoksulluk sınırı olmak üzere ‘tek maaş' olarak düzenlenmelidir” diye konuştu.

hekim maaşları
yoksulluk sınırı
zam
genel sağlık-i̇ş
Yorum (50)
Türk Tabipleri Birliği
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve hekim milletvekilleri, hekimlerin gelirleri ve özlük haklarında düzenleme öngören yasa teklifinin Meclis içtüzüğü yok sayılarak geri çekilmesi ve iktidar tarafından belirsiz bir tarihe ötelenmesi ile ilgili olarak 13 Ocak 2022 günü TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında ilk sözü CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker aldı. Sağlık çalışanlarının gelirlerinde ve özlük haklarında iyileştirme sözü verilmesine ve yasal bir düzenleme de hazırlanmasına karşın geri adım atılmasına tepki gösteren Şeker, haklarını alamayan sağlık emekçilerinin istifa etmeye ve yurtdışında çalışmaya yöneldiğini belirtti. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise mücadelelerine güç katan milletvekillerine teşekkür ederek söze başladı. Kamudaki hekimlerin açlık sınırına dayanan ücretlerle, özeldeki hekimlerin ise ciro baskısıyla çalışmaya zorlandığını ifade eden Korur Fincancı, bu çalışma koşulları sonucunda TTB’den yurtdışına gitmek için iyi hal belgesi alan hekim sayısının 59’dan 1405’e yükseldiğini kaydetti. Korur Fincancı, “İşte biz bu nedenle haklarımız için mücadele ediyoruz. Biliyoruz ki alanda çalışan meslektaşlarımız, çalışma arkadaşlarımız aciller dışında sağlık sistemini durdurmaya hazır. Biz siyasi otoritenin bu çığlığı duyarak hızla düzenleme yapması gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu. https://www.ttb.org.tr/685yiwu
0
Cevapla
Dr
Kimse razı falan değil.Kim uyduruyor bunu.
30
Cevapla
şifai demirel
Büyük resmi görüp dayanışmayla işi çözeceğinize 3 kuruşluk döner için birbirinizi yerseniz olacağı bu
39
Cevapla
cek cak dr
umudumu yitirdim tamamen!.......
31
Cevapla
Uzm
Sağlık komisyonlarından ümidi kestik. Sanayi komisyonundan belki çıkar artık. Hani oraya sevkedilmişti ya.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir