Medimagazin logo

'Hekimler, kadın doğum bölümünü seçmiyor'

- İnönü Üniversitesi Rektörü Kızılay: -"Eskiden TUS birincileri kadın doğum bölümüne girerdi. Şimdi de TUS sonuncuları kadın doğuma giriyor ya da kayıt yaptırıp daha sonra ayrılıyorlar"
'Hekimler, kadın doğum bölümünü seçmiyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, kendisinin tıp eğitimi aldığı dönemde Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) birincilerinin kadın doğum bölümünü seçtiğini belirterek, "Şimdi de TUS sonuncuları kadın doğuma giriyor ya da kayıt yaptırıp daha sonra ayrılıyorlar." dedi.

Rektör Kızılay, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salonu'nda düzenlenen "Kadın Doğum Hekimlerinin Medikolegal Sorunları" toplantısında yaptığı konuşmada, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesinin Türkiye'de önemli bir yeri bulunduğunu, kendini kanıtlamış bir üniversite olduğunu belirtti.

Kendisinin de doktor olduğunu hatırlatan Kızılay, öğrenim gördüğü yıllarda Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünün çok kıymetli olduğunu söyleyerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Eskiden TUS birincileri kadın doğum bölümüne girerdi. Şimdi de TUS sonuncuları kadın doğuma giriyor ya da kayıt yaptırıp daha sonra ayrılıyorlar. Ben 4 veya 5 asistanı ikna ettim bırakmamaları için. Dekanlığım döneminde bir doktorumuz ayrılmak istiyordu onu da ikna ettim. Böyle bir noktaya geldi. Bu sağlıklı bir durum değil. Burada bir problem var. Bu aslında kadın doğum uzmanlarında değil, problem toplumumuzda, bakışında. Toplumumuzda bir bakış problemi, algılama problemi var. Bunun değişmesi çok kolay değil. Onun için doktorlar da hukuki olarak kendilerini garantiye almak istiyorlar. En garanti yol da oradan uzaklaşmak."

- "Teşhis ve muayeneden şikayet yok"

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Durmuş da bir yanda hasta, diğer tarafta hekim hakları bir tarafta da hukukun olduğu zor bir konuda böyle bir toplantının düzenlenmesine katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Durmuş, Türkiye'de son yıllarda sağlık ve hasta hakları alnında ciddi hukuksal düzenlemeler yapıldığını hatırlatarak, ancak hekimler konusunda düzenlemelerin yetersiz kaldığını belirtti. Durmuş, kendisinin aynı zamanda Malatya Tabip Odası Başkanı olduğunu ve onlarca soruşturma dosyasıyla karşılaştığını aktardı.

Sorunların genelde alt yapı konularından kaynaklandığını ifade eden Durmuş, "Hastalarımız büyük oranda hekimlerin teşhis ve tedavilerinden şikayetçi olmuyorlar. Daha çok yapısal sorunlar gündeme getiriliyor. 'Hastama geç bakıldı, hastam bir yerden başka bir yere sevk edilirken iyi bakılmadı' gibi. Gerçekten bu anlamda hastanelerimizin bir alt yapı eksikliği olduğunu da gözlemliyorum. Bu çalışmadan elde edeceğimiz sonuçların biz yöneticilerin düzeltmelere giderken katkı sunacağına inanıyorum." diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdullah Karaer de kadın doğum uzmanlığının diğer uzmanlıktan ayıran en önemli farkın annenin, anne karnındaki bebeğin ve yeni doğanın sağlığını gözeterek karar vermeleri olduğunu dile getirdi.

Verdikleri kararlar doğrultusunda sorumluğun arttığını söyleyen Karaer, her hekimin bu bilinçte olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenler, hekimlerin cezai sorumlulukları, tıbbi bilirkişilik gibi konuları ele aldı.

kadin hastaliklari ve dogum
inonu universitesi
prof. dr. ahmet kizilay
tipta uzmanlik egitimi giris sinavi
Yorum (17)
Port
Bundan sonra kendin pişir kendin ye.kendin doğur.doguramazsan yandın.dogurmaya bak.diger ameliyatlar için biz aletlere güvenmiyoruz.sen bi zahmet o aletlerle ameliyatını kendin yap.
0
Cevapla
ömer hayyam
Bir toplum gerçeklerden ne kadar uzaklaşır ise şiddete ve ahlaksızlığa başvurusunun ölçüsü artarmış. bunun etlilerini en fazla yaşayan branş ob&gyn dir. Çünkü toplumuzda akıl ve ahlak erozyonu mevcut ve ob&gyn lere şiddet artmakta. bunun yanında mesleğin kazancı yok edildi hekimin para kazanma çabası criminal bir duruma, ayıp durumuna , ahlaksız paramızı alacak durumuna getirildi. Hastane patronlarının şubelerine ve devletin sömürücü emek hırsızı performans sistemine ob&gyn ler peşkeş çekildi. çok pişmanım çok. kbb ci olmadığıma çok pişmanım cildiyeci olmadığıma çok pişmanım OECD ülkelerinde Bir doğum 4000 dolar türkiyede 150 dolar kübada doktor maaşı 20dolar/ay ama bir doğum 100 dolar yani maaşın 5 katı doğum ücreti. 4000 dolarlık işe 150 dolar veren devlet , hekimleri sarı zarflar ile taciz ederek çalıştıran devlet bu uygulaması ile anne ve bebekleri hiç düşünmediği ortada. BEBEĞİ yani geleceğini düşünmeyen devlet Ob&gyn leri hiç düşünmüyor. yazmayın arkadaşlar geleceğinize yazık nöbeti olmayan dava riski olmayan sarı zarf tacizi olmayan muayenesi tedavisi basit branşlara gidin. bir bilenden öğüt
0
Cevapla
seda
şu devirde cerrahi branşları hatta kadın doğumu seçmek büyük tazminatlar ödemeyi kabul etmektir. bi arkadaşım var yüklü bi tazminat ödemek zorunda kaldığı için çocuğuna çalışma masası alamadı. inanmayacaksınız ama gerçek
0
Cevapla
E Sen
Kim seçer ki 20 li yaşlardaki hasta ile değil hastanın kocası ile uğraşacağınız yegane bölüm malum dizilerde problemin nasıl çözüleceği ile ilgili güzel yazılım yüklüyor sen artık bu seviyedeki insanlara tüm o güzel yüreğinizle mükemmel hizmette verseniz, tetkik sonuçlarını açıklarken bile en iyi ihtimalle darp edilebilirsiniz. Buyurun seçin... Problem çıkması durumunda zaten ne yaparsınız bilmiyorum sadece tetkik sonucunun açıklanmasından bahsediyorum.Gerisini sizin hayal gücüne bırakıyorum...
0
Cevapla
Ahmet Yılmaz
Kadın doğumcu arkadaşlarım var, başka bir iş yapabilseler hemen bırakmayı düşünüyorlar.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir