Medimagazin logo

Hekimlerin yarısından fazlası 'şiddet'ten şikayetçi olmuyor!

Türkiye genelinde 14 bin 719 hekimle yapılan Sağlıkta Şiddet Anketine göre hekimlerin yüzde 74.4’ü şiddet gördüğünü belirtirken yarısından fazlası da ‘bir şey çıkmaz’ düşüncesiyle şikayetçi olmuyor
Kaynak: Milliyet Gazetesi - Aykut Yılmaz
Hekimlerin yarısından fazlası 'şiddet'ten şikayetçi olmuyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun(AHEF), Sağlıkta Şiddet Anketi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddette gelinen noktayı gözler önüne serdi. Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu’na sunulan ve 81 ilden 14 bin 719 hekimle yapılan Sağlıkta Şiddet Anketine katılan hekimlerin yüzde 74.4’ü şiddet gördüğünü belirtti.

Aykut Yılmaz’ın Milliyet gazetesindeki haberine göre, ankete katılan hekimlerin yüzde 56.5’i günlük poliklinik sayısının 50 ve üzerinde olduğunu belirtirken, şiddet gördüğünü belirten hekimlerin yüzde 73.6’sı sözel, yüzde 25.4 sözel ve fiziksel, yüzde 1’i ise sadece fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtti. Ankete göre, hekimlerin yarısından fazlası şiddet olaylarını bildirmiyor. Hekimlere şikâyetçi olmama nedenleri sorulduğunda ise yüzde 85 oranıyla; “Şikayetimden sonuç alamam” ilk sırada yer alıyor. Ankette hekimlere yaşadıkları şiddet olayının kendilerinde bıraktığı etki soruldu ve birden fazla seçeneği işaretlemeleri istendi. Hekimler ise şu yanıtları verdi:

“Yüzde 83,7 iş motivasyonumu azalttı, yüzde, 82,1 çalışma isteğimi azalttı, yüzde 63,9 üzüntü duydum, yüzde 59,5 hayal kırıklığına uğradım, yüzde 57 güvensizlik oluştu, yüzde 54,8 uzun süreli bu işi yapamayacağımı düşündüm, yüzde 51,9 öfke duydum.”

Hekim bıkıyor, uğraşmıyor

Hekimlerin şiddet vakalarını bildirmemelerini değerlendiren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, şunları söyledi: “Kişi bir şekilde yakalanıyor ve hemen salıveriliyor. Kişinin pişmanlık yaşayacağı bir şey bile olmuyor. ‘Sinirliydim yaptım, o an öfkemi tutamadım...’ Bunun affedilir olmaması lazım. Bu sadece hekime zarar değil. Orada sağlık hizmeti almak için bekleyen hastaya da zarar. Hekimlerin verdiği beyaz kod işlemi çok uzun. Biz bunu bakanlığımıza ilettik. Doldurulması, yerine getirilmesi gereken bir sürü formalite oluyor. Hekimlerin bir kısmı bundan yılıyor. Sonra bağlı bulundukları sağlık müdürlüklerinden avukat gönderiliyor. Avukatların bir kısmı ‘Nasılsa bundan bir şey çıkmaz’ diye uğraşmak da istemiyor. Bir kısmı ön yargılı davranıyor. Bir kısmı hekime, dava hakkında haber bile vermiyor. Avukatlarla iletişimimizde sıkıntılar var. Ardından verilen cezalar. Hükmün geriye bırakılması, para cezası, iyi hal indirimleri... Kişiler ceza da almıyor. Bu durumda, hekimde uğraşmaktan bıkıyor. Artık sözel şiddeti bildirmez hale geldiler.”

Şiddet eylem planı hazır

Sağlık Bakanlığı, uzun zamandır Sağlıkta Şiddeti Önleme Eylem Planı üzerinde çalışıyordu. Bakanlık konuyla ilgili çalışmalarını tamamladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yakın bir zamanda “Hasta ve sağlık personelinin buluştuğu fiziksel ortamların rehabilitasyonu, sağlık personelinin iş yükünün azaltılması, vatandaşların sağlık okuryazarlığının artırılması, sağlık hizmet verme ve hizmet alma kültürünün toplumsal barış anlayışıyla geliştirilmesi, hasta-hekim iletişiminin geliştirilmesi ve caydırıcı cezai yaptırımların uygulanması” gibi başlıkların yer aldığı eylem planının açıklaması bekleniyor.

saglikta siddet
aile hekimleri dernekleri federasyonu
hekim
dr. ozlem sezen
beyaz kod
Yorum (9)
dokturun biri
şikayetçi oldum geçenlerde, sözel şiddet, aşağılama, hakaret..vs sebebiyle. vatandaşı polis aldı götürdü karakola.. sonra ne mi oldu? polis arkadaşlar geldi, sağolsunlar yeni yasa-yönetmelik..vs gereği işyerimde ifademi aldılar. ifade tutanağını imzaladım, sonra 2 kağıt daha imzalattılar. yakalama-serbest kalma kağıdı. :)))))))))) vatandaş pişkin tabii, o da benden şikayetçi olmuş, otomatikman bende işyerimde yakalanıp, ifadem alınıp, serbest bırakılmış oldum!! hay sizin adaletinize!!!!!
60
Cevapla
ayhan
Drift yapanlara bile anında ceza gelir fakat bu eylem planları gerçekten zahmetli bir uzun yıllar üzerinde çalışmak gerekir!!!Bu daha çoook sağlık bakanı eskitir. Küresel güçler böyle istiyor çünki...
19
Cevapla
r. yılmaz
"Küçük" meseleleri de sayarsanız oran %90 civarı.. nedeni açık: çözüm yok, siz daha zor durumda kalıyorsunuz!! sonuç: hekimler çözümlerini kendileri bulmaya çalışıyorlar. meslek her geçen gün daha bir yapılamaz hale geliyor. kırgın-kızgın ve küskün hekimler pasif tepki vermekten öteye geçemiyor. pasif tepki de bir noktadan sonra sağlıkta çöküşü getirebilir.
35
Cevapla
TÜKENMİŞLİK
Acil müdahale gerekiyor... İş işten geçmeden. Yoksa geçti mi ???
23
Cevapla
657-4924-askeri
Neye karşı şikayetçiyiz ki? Ne zaman bir araya gelip mesleki dayanışma ile birlikte hareket edeceğiz? Kısır döngüden bir birimiz gelirini tartışmaktan ne zaman vazgeçeceğiz. Birbirimizin dönerini performansını tartışıyoruz ama devlet aynı hastanedeki hekimleri 657-4924-askeri hekim vb.ayrıma tutarak birine diğerinden 2-3 kat fazla maaş veriyor bunu tartışmıyoruz. Sivas ta hekim arkadaşların tepkinin tüm ülkeye yayılması ve bu sorun çözülünceye kadar sürmesi gerekme mi?
21
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir