Medimagazin logo

Hekimlerin yüzde kaçı sigara içer?

Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Türkiye'de hekimlerin yüzde 55'inin, öğretmenlerin ise yüzde 60'ının sigara içtiğini söyledi.
Hekimlerin yüzde kaçı sigara içer?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

KONYA (A.A) - Zafer Akpınar - Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Türkiye'de hekimlerin yüzde 55'inin, öğretmenlerin ise yüzde 60'ının sigara içtiğini söyledi.

Küçükkendirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigarasız bir Konya oluşturmak için yola çıktıklarını, ciddi anlamda çalışmalara 3 yıl önce başladıklarını belirtti.

Sağlık Müdürlüğünde sigara içilmesini 3 yıl önce tamamen yasakladıklarını; hatta içenlere özel oda bile vermediklerini ifade eden Küçükkendirci, ''Bu yasağa başladığımız gün, bir arkadaşımız sigara yüzünden kalp krizi geçirip öldü. O gün, yasağın ne kadar anlamlı olduğunu daha iyi anladık'' dedi.
Bu uygulama sayesinde birçok personelin sigarayı bıraktığını, diğerlerinin de oldukça azalttığını belirten Küçükkendirci, benzer uygulamaya giden diğer kurumlarda da olumlu sonuç alındığını ifade etti.

Toplumda sigara tüketiminin azaltılması için hekim, öğretmen, din görevlileri ve kurum amirlerine önemli görevler düştüğünü vurgulayan Küçükkendirci, şunları kaydetti:

''Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de hekimlerin yüzde 55'i, öğretmenlerin yüzde 60'ı sigara içiyor. Bir hastanın, gömlek cebinde sigara taşıyan doktorun; bir öğrencinin de örnek aldığı tiryaki öğretmeninin 'sigara sağlığa zararlıdır' sözüne inanması beklenemez. Burada en önemli görev öğretmenlere düşüyor. Türkiye'de sigara içme yaşının çok düşmesi ve tüketim oranının giderek artmasında tiryaki öğretmenlerin etkisinin önemli olduğunu düşünüyorum. Her çocuk anne ve babasını, özellikle öğretmenini örnek alır. Bir çocuk 'sigara kötü olsaydı öğretmenim' içmezdi diyerek, sigaraya ilgi duyabilir.''

Öğretmenlerin sigarayı bırakmasıyla başlayacak mücadelenin etkili olacağını vurgulayan Küçükkendirci, ''Böylece sigaraya başlama yaşı yükselecek. Çocuk yaşta sigara içme oranı azalacaktır. Bu konuda bir çalışma yapıp öğretmenlere yönelik eğitim programları düzenleyeceğiz'' dedi.

Hekimlerle ilgili bazı çalışmalar yaptıklarını bildiren Küçükkendirci, ''Sigara yüzünden öksüren, cebinde sigara taşıyan bir doktoru düşünün; karşısında da bir tiryaki... İnandırıcılık boyutu ne olur? Bu yüzden Konya'daki hekimlere ve sağlık personeline yönelik eğitim çalışması yaptık. Önce öğretmen ve hekimlere sigarayı bıraktırmalıyız'' diye konuştu.

Küçükkendirci, Türkiye'de her 3 kişiden birinin sigara içtiğini; sigara bırakma kampanyaları ve yasaklar sayesinde bu oranın beşte birin altına düşeceğine inandığını bildirdi.


Konya'da ''Sigara Polikliniği'' açacaklarını belirten Küçükkendirci, bırakmak isteyen herkese her türlü desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

hekimlerin
yüzde
kaçı
sigara
içer?
Yorum (1)
AHMET ÜSTÜNBAŞ
Doktorların % 55 , Öğretmenlerin de % 60 i SİGARA içtiğine dair 2008 yılı başlarında yapılan istatistikle anlaşılmaktadır. Bu rakamlar ülkemiz için utanç veriçi rakamlar. Bir ülkede doktorlar, öğretmenler ve DİN görevlileri SİGARA içerse, bu zehirden kurtulmak için yapılan mücadele de fazla başarılı olak mümkün olmaz. Bu gün itibari ile kanunlar sayesinde SİGARA içim alanları kısıtlandığı için, içenlerin sayısında da inşallah azalma olmuştur. Yeni bir araştırma yapmak gerek.. Gerçe SİGARA satışlarında azalma olduğu belirtiliyor.. Bu sevindirici haberdir..SİGARA' DAN TAM KURTULMAK İSTİYORSAK !! ::1- İşe alaçağımız personelde ; SİGARA İÇMEME özelliği aranmalıdır.2- Bunun için ilk olarak Sağlık personeli, Öğretmenler ve İmamlar' dan başlanmalıdır.. Bu sistem başladığında SİGARA içimi kendiliğinden sonlanma noktasına gelecektir.. İlgililere duyrulur.. Saygılarımla.. Yazan : Ahmet Üstünbaş Sigarayla Savaşanlar Vakfı Üyesi - HATAY
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir