Medimagazin logo

İki branş birleşmeli mi?

Son zamanlarda gelişen teknoloji ile de yeni tanı alanları çıktı. Bunlardan PET-BT ve PET-MRG neredeyse standart yöntemler hâline gelmeye başladı. Bu durum da doğal olarak nükleer tıp ve radyoloji gibi branşların birleşim alanı gibi algı oluşturdu. Peki bu iki branş birleşmeli mi?
Kaynak: MEDİMAGAZİN - Dr.İbrahim Ersoy
İki branş birleşmeli mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Konuyla ilgili Medimagazin Genel Yayın Yönetmeni Dr.İbrahim Ersoy'un sorularını yanıtlayan Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya bu tetkik yöntemlerinin hangi branşlar altında olması gerektiğini ve sebepleri ile ilgili olarak “Bu iki alan da gerçekten varlıklarını ispatlamış iki ayrı dal. PET-BT cihaz bazında bu iki bölümü bir araya getirecek bir teknolojik birleşmeyi sağladı. Altyapısında da bu hizmeti veren branşların birleşmesi gerekiyor. Yani iş üretirken bu branşlar bu birleşmeyi sağlamak zorundalar. PET-BT hem radyolojik görüntülemeyi hem de nükleer tıp ile ilgili görüntülemeyi barındıran ögeler içeriyor.” dedi.

“İki raporlu yazılmalı”

Bu ikilemi batılı ülkelerin çözdüğünü, Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da bunların iki raporlu çıktığını, yani ortak değerlendirildiğini söyleyen Prof. Dr. Kaya birlikte çalışmasalar da iki kişinin iki ayrı rapor hazırladığını ve bunun doğası gereği böyle olması gerektiğini söyleyerek, “Ülkemizde bu konu gecikti. Zamanında gerektiği gibi ele alınamadı. İşbirliği konusunda çok başarılı değiliz millet olarak açıkçası. Hiçbir alanda bir araya gelemiyoruz. O nedenle biz şimdi bir karar alsak bile mutlaka kopacak ve iletişimle ilgili sorunlar olabilecektir.” dedi.

Hem PET-BT hem de PET-MRG için ortak çalışma gerekliliğini vurgulayan Kaya, “Her iki tetkik için de iki imzalı müşterek rapor hazırlanması gerekiyor. Tek rapor olabilir, iki imzalı ya da iki ayrı rapor da olabilir ama Avrupa derneğinde de, Amerika’da da bu böyle uygulanıyor. Bilimsel olarak bu bağlamda birleşme artık kaçınılmaz bir durum. Zaten kongrelerimiz de müşterek; en son  nükleer tıpçılarla aynı kongredeydik.” dedi.

 

“Gelişmiş ülkelerde ne oluyorsa bizde de olması gerekiyor”

İki branşın birleşmesi konusunun ise ayrı bir boyut olduğunu söyleyen Kaya, “Örneğin; Avrupa’da da birleşik değiller ama Amerika’da birleşikler, aynı ana bilim dalı altındalar. Bizde bu olmayabilir, ancak çalışma sürecinde PET-BT ve PET-MRG’de bir birliktelik yaratılmalıdır. Avrupa ve Amerika’da, gelişmiş ülkelerde ne oluyorsa bizde de olması gerekiyor. Çünkü MRG’de radyologların çok uzun süredir bir deneyimi var. Nükleer tıpçıların da radyonüklid görüntülemede çok uzun zamandır deneyimi var.” şeklinde konuştu.

 

 

“Üst ihtisas yapanlar olursa, tek imza ile rapor hazırlanabilir”

“Bu deneyimlere bir kişinin bir günde sahip olması mümkün değil. Bu yeni gelişmeyi bertaraf edebilmenin tek yolu müşterek rapor hazırlayabilmek.” diyen Kaya, daha sonra nükleer tıbbın veya radyolojinin üzerine yan dal gibi bir üst ihtisas yapanlar olursa, o zaman o uzmanların tek imza ile raporları hazırlayabilmesinin mümkün olabileceğini ve bunun çok güzel de bir çözüm olacağını ifade etti. Kaya ayrıca, Avrupa’da da bu şekilde uygulandığını, orada raporların tek imza ile çıkarıldığı bilgisini de verdi.

Prof. Dr. Tamer Kaya, uzmanlık dernekleri arasındaki işbirliğini ise “Uzun zamandan beri zaten Türkiye Nükleer Tıp Derneği ile görüşme içindeyiz. Kongrelerimize davet ediyoruz, biz de gidiyoruz ama açıkçası çok yoğun bir iletişim de olmadı, başkanlar düzeyinde oldu.” şeklinde konuştu.  

 

 

“Batı’daki uygulamalar ne yönde ise sonuç itibarıyla Türkiye de o tarafa gidiyor”

Genel olarak birleşmeye karşı bir görüşün olmadığını, Batı’daki uygulamalar ne yönde ise sonuç itibarıyla Türkiye’nin de o tarafa gittiğini ifade ederek, “Bazen her iki derneğin de kendi kitlelerinden farklı tepkiler gelebiliyor. Örneğin; alanlarını kaybetme endişesi vs. nedenlerle insanlar tepkili davranabiliyorlar. Ama bunun mevzuatı net olarak ortaya konulursa, her iki taraf da kendini güvence altında hissederse hiçbir sorun olmaz.” diyen Prof. Dr. Kaya, “ Zaten Batı’da ne ise onu yapma kararı alsak, o rotaya girsek bile bu sorunsuz halledilebilecek bir konu.” şeklinde konuştu.

 

“SGK tarafından da onaylanacağı düşüncesindeyiz”

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun PET-BT veya PET-MRG ile ilgili şu anki uygulaması hakkında da Kaya,  Tıpta Uzmanlık Kurulundan iki rapor hazırlanması yönünde karar çıktığını ve bunun SGK tarafından onaylanacağı düşüncesinde olduklarını söyleyerek, “Orada bir sorun vardı. SGK ödemiyordu radyologlar için. Burada nükleer tıbbın da bir beklentisi zaten yoktu. Hepsini halledebileceklerini düşünerek süreç yürüyordu ama Batılı eksende doğruyu, normları savunmak gerektiği için sonuçta bu noktaya gelmesi gereken bir konuydu.” dedi.

 

Kararın PET-BT için çıktığını, ancak şu an kesin olarak bilmemekle birlikte PET-MRG için de çıkmamasının mümkün olduğunu belirten Prof.Dr.Kaya, PET-MRG’nin daha da haklı nedenleri aynı yönde karar çıkmasını beklediklerini söyledi.

 

“İki branşın da biz daha iyi biliriz deme durumu yok”

“Şu an için iki branşın da biz daha iyi biliriz deme durumu yok. Modernlik, bilimsellik ve koskoca teknoloji bir araya gelebiliyorsa, biz de müşterek çalışmayı becerebilmeliyiz. Bu bizim için Batı referanslı ve gerekli bir uygulama olacak. Tek imza ile ısrar edilmesi sonuç itibarıyla daha ağır bedeller ödememize neden olabilir.” diyen Prof. Dr. Kaya, aklın yolunun bir olduğunu, dolayısıyla Batı’nın ışığından gidilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Kaya, “Elbette her şeyi onların yaptığı gibi yapmak zorunda değiliz, ancak bu konuda Batı ülkeleri çok iyi bir referans. Elimizi rahatlatıyor, endişelerimizi gideriyor.” dedi.

Prof. Dr. Kaya, mesleğin tehdit altında olduğu yönündeki düşüncelerin de sağlam bir zeminin olmadığını, aksine nükleer tıpla kombinasyon içinde daha güzel formüller de üretilebileceğini sözlerine ekledi.

radyoloji
nükleer tıp
pet-bt
pet-mrg
turk radyoloji dernegi
prof. dr. tamer kaya
dr.ibrahim ersoy
sgk
Yorum (8)
Yol Bulduran
Genel cerrah, meme kanserli hastayı PET-BT çektirip evrelemiş, sonra mastektomi yapmış. Medikal onkolog remisyonda kabul edip adjuvant kemoterapi vermiş. 3 ay sonra batın USG çektirip metastaz var mı diye değerlendirilmiş. USG'de karaciğerde 35x30 mm kitle rapor edilmiş. Herkes heyecanlanıp dinamik karaciğer BT istemiş ve eski PET-BT'yi yeniden değerlendirmiş. Sonuç: Hastanın karaciğerinde hemangiom var. Metastaz yok. Herkes rahatladı, ama endişe, heyecan, koşuşturmaca oldu. PET-BT'yi değerlendiren Nükleer Tıp uzmanı bunu ya görmemiş, ya da rapor etme gereği duymamış. Rapora şu ifadeyi yazmak onlar için yeterli: "Karaciğerde patolojik FDG tutulumu olan kitle saptanmadı." Tamam PET-BT dinamik BT değildir, belki hemangiom tanısı koyamazsın ama mübarek oradaki kitleyi yaz raporuna.
14
Cevapla
Dr.Cevdett
Birleşmesi gereken iki branşı size söyleyeyim:Özellikle Anadolu'daki küçük illerde göğüs cerrahisi ile kalb-damar cerrahisi eskiden olduğu gibi GKDC olarak birleşmeli. Bu iki branş küçük illerde yeterli hastası olmadığı için döner sermayeden çok düşük pay alıyorlar. Halbuki yaptıkları işlemler hayat kurtarıcı. Ama bu sistemde hayat kurtaran değil çok puan alan ödüllendiriliyor. Çoğu yerde de tek hekim olduğu için ortalamadan döner sermaye almaları ilgili başhekim ve yöneticilerin insafına bırakılıyor. Metropollerde ise kalb cerrahisi ve damar cerrahisi bile ayrı olmalı.
9
Cevapla
Levent G
Bizim toplumumuzun klasik özelliklerinden biri işine geleni örnek göstermek. Şimdi koca yazıda bu işin artısı eksisi ve bilimsel yanlarını tartışan hiçbir şey yok. Amerikada öyleymiş, Avrupada biraz başkaymış. Peki Amerika'da tıp eğitimi öncesi 4 yıllık bir üniversite daha bitirmiş olmanız gerekiyor, bunu niye istemiyorsunuz? Sadece o an için işine gelenleri refere etmek uygun ve inandırıcı değil. Bu ropotajın Nükleer Tıp Derneği başkanı ile de yapılması gerekmez miydi? Ayrıca bir yerine iki kişinin birlikte ortak noktaya gelip sonuç yazması oldukça garip değil mi? Hele iki rapor çıkması ne kadar daha garip? ya farklı yorumları olursa? kime ve hanisine güvenilecek? On yılı aşkın süredir PETBT tetkiki çok iyi seviyede Türkiye'de Nükleer Tıp doktorlarınca yapılıyor. Beğenmediğiniz merkezler varsa düşünün düşük kalitede MR veya BT uygulayan radyoloji merkezleri de yok mu? Bence burada durum radyoloji derneğinin bu ranta ortak olma çabası, tıp dünyasında şu anki duruma herhangi bir itiraz da yok, TUS komitesine her sene tekrar tekrar başvuran ve zorlayan da radyoloji derneğidir, TUS komitesinin kendilerinin durduk yere verdiği bir karar değildir. PETBT veya PETMR'da radyolog payını düşük tutun veya hiç pay vermeyin ya da tetkik ücretini çok düşük bir miktara indirin, ertesi gün radyoloji derneğinin konu ile ilgili tüm merakları bitecektir, benden söylemesi.
19
Cevapla
E.A
Birleşmesi gereken iki branş daha biyokimya ve mikrobiyolojidir. Hemen hemen her biyokimya veya mikrobiyoloji uzmanının çalıştığı yerde diğer uzman da vardır ve pratisyen hekimlerin aile hekimi olduğu gibi uzun zamanlar kurumları dışında eğitim zorunluluğu da yoktur,teorik bilgide de kendisini geliştirmek isteyen zaten kendi konusu dahil daha çok geliştirebilir. Lab. uzmanlığı adı altında birleşmelidirler.
3
Cevapla
Erkan
Sayın Yol bulduran karaciğerde patolojik FDG tutulumu saptanmamıştır lafı zaten kitlenin benign orijinli olduğunu gösteriyor.PET/BT de ki BT korelatiftir ayrıca oradaki BT doz parametreleri düşük olduğu için tanısal değildir.Rapora not düşülmeliydi mi kitle ile ilgili düşülebilirdi ama bu size belli bir branş mensuplarına çamur atma hakkı vermez ve bir kişinin kendince doğru yaptığı iş o branşın tüm mensuplarına mal edilemez.Ben de çeşitli örnekler verebilirim en azından medyadan duyduğum sağ ile sol tarafı karıştırıp yanlış işlem yapan, hatta usg de erkek hastada rapora uterus normal izlendi diye raporlayanları okudum.Bu bana o branş mensuplarına çamur atma hakkı asla ama asla vermez.Konuya yaklaşım açınız yanlış bi defa belirteyim.
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir