Medimagazin logo

İmkansızı başaran doktor

Yeryüzü Doktorları Derneği’nin üyesi olan Prof. Dr. Ethem Güneren, son 7 yılda dünyanın en ücra köşelerinde 5 bine yakın hasta gördü, büyük bir çoğunluğu ilkel koşullarda gerçekleşen 600’e yakın ameliyat yaptı.
Kaynak: STAR - Özlem Yurtçu
İmkansızı başaran doktor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

HER yıl her Mart ayının 14’ünde kutlanan, Türkiye’de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma gününde Prof. Dr. Ethem Güneren’in hikayesi doktorluğun ne kadar kutsal bir meslek olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Son 7 yılda 3 bine yakın hasta gören, 600’e yakın ameliyat gerçekleştiren Prof. Dr. Güneren bu ameliyatlardan çoğunu bahçede, çadırda, elektriğin bile olmadığı yerlerde yaptı. Çünkü o, yıllık izinlerinde bile ‘Cannes’a, Paris’e değil’ Sudan, Filistin, Azerbaycan gibi ülkelerin en ücra köşelerinde hayatında hekim yüzü görmemiş hastalara kendini adayan Yeryüzü Doktorları’ndan biri.

Maden lambasıyla ameliyat

Bezm-i Alem Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Güneren, 2006 yılında Samsun Ondokuz Mayıs Tıp Fakültesi’nde görev yaptığı sıralarda gerçekleştirdiği bir ameliyatla hayatının değiştiğini söylüyor ve 25 kiloluk acil yardım çantasını sırtlanıp yılda en 7-8 ülkeye gerçekleştirdiği umut yolculuklarının başlangıcını şöyle özetliyor: Kasım 2006’da Yeryüzü Doktorları Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman beni aradı. Sudanlı dudak yarığı olan 1.5 yaşındaki çocuğu ülkesinde ameliyat edecek doktor yokmuş. İstanbul’a geldim, bebeği tedavi ettik. Yeryüzü Doktorları ile tanışmam böyle oldu. Altı ay sonra da derneğin üyesi oldum.”

“2007’de Filistin’deki görevden sonra  oturduğum sandalye batmaya başladı” diyen Güneren, “19 kez dünyanın en ücra köşelerine gittim. 5 binden fazla muayene 600’den fazla ameliyat yaptım. İki yıldır yıllık izinlerimi bu ülkelerde kullandım” açıklamasını yaptı. Ameliyatların çoğunun teknolojiden yoksun bölgede yapıldığını belirten Prof. Dr.  Güneren, elektrik kesintisinin sık yaşandığı Somali’de operasyonun yarıda kalmaması için hemşirelerle başlarına madenci lambası taktıklarını açıklıyor.

KARİYERİMİZİN ZEKATI BU İŞLER

PROF.  Dr. Ethem Güneren, Moritanya’da ameliyat ettiği 16 yaşında bir kızdan çok etkilendiğini ise şöyle anlatıyor: Damak yarığı ameilyatı yaptım. Hastam kendisine beslenme şeklini anlatan asistanıma ‘Yiyecek bir şey yok. Sadece su içerim merak etmeyin’ demiş. O vakadan sonra anladım ki biz gerçekten güzel bir şey yapıyoruz. Gazze’de 6 yaşındaki çocuğa ayaktan ele parmak nakli yaptık. Mikroskobu cebimizde götürdük. Sağlığımın, bilimsel ehliyetimin, cerrahi kariyerimin zekatı olsun diye yapıyorum bu işi ben.

i̇mkansızı
başaran
doktor
Yorum (8)
cem erpulat
Allah razı olsun...çok büyük bir hizmet ...biz zannediyoruzki hayat bizim yaşadığımız gibi...gidip görmek yaşamak hissetmek lazım...bu meslek başka birşey ...herne olursa olsun ama herne olursa olsun bütün sıkıntılara bütün çekilen eziyetlere rağmen manevi yönü çok mühim çok kıymetli....hadiste bir insanı kurtaran bütün insanlığı kurtarmış gibidir...inşallah sağlıkçı arkadaşlarımızın yaptığı bu hizmetler öbür dünyada karşılıksız kalmayacaktır...bu işimizi Allah rızası için yapmaya çalışalım....bu meslek nasıl olsa bizim biz yapıyoruz ozaman manevi mükafatınıda kaçırmayalım...Allah a emanet olun sağlıcakla kalın...Tıp bayramımızda kutlu olsun.....
6
Cevapla
Ahmet Aydınlıoğlu
Meslektaşımızı gönülden tebrik ediyorum..Şuanda asistan bir hekim olarak bende ilerde sizler gibi olabilirim diye temenni ediyorum..sizlerden güç alıyorum..Teşekkürler
2
Cevapla
nihat uluer
bir asistanlıktan ayrılırken hocam bir kitap yazsanız anınız kalır demiştim.hoca beni azarlamıştı vefat etmiş.Allah rahmet etsin bir kitap yazmış ölümsüz bir anı bırakmış.Ne mutlu şu gök kubbede güzel seda bırakan güzel insanlara.Allah(c.c.)sayılarını artırsın.
2
Cevapla
EMMİ
EN AZINDAN GİTTİĞİN YERLERDE HASTA HAKLARI YOK VE HASTA HAKLARI BÜROLARINA AVUKAT KOYALIM DİYEN PROF.DR. NAZMİ ZENGİN GİBİ ADAMLAR YOK..
0
Cevapla
Abdullah Çapan
Fedakarlık dedikleri bu olsa gerek. Allah devamını nasip etsin inşallah.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir