Medimagazin logo

İşte Türkiye'de acil servis doktoru olmak böyle bir şey!

Acil servislerin gereksiz yoğunluğu ve acil servislerde gerçek acil vakaların bu gereksizlikten dolayı geç müdahelesi... İşte bir doktorun acil servise yaşadıkları...
İşte Türkiye'de acil servis doktoru olmak böyle bir şey!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de Acil Servis Ben bir Acil Servis doktoruyum. Yani sağlık sisteminin gettolarında çalışıyorum. Trajı komik bir tiyatro oyunudur yaşadıklarımız ve hergün yeni bir sahneyi baştan oynarız.

Bu ülkede doktor olmak hele birde Acil servis doktoru olmak fevkalade özveri istiyor malesef.

Tintinalli'de yazmaz çoğu muayne ve tedavi metotları , günlük hayattan ve günlük reflekslerden ortaya çıkar ve kör topal gider öylece.

Mesela; ishaldir hasta, 18 tane yakını tarafından bu zehirlendi denilerek acil kapısınıda kırıp gelirler yanına. Merak edip sorarsın "Bu ilk ishaliniz mi?" diye. Sen bile meraklanırsın.

Boğaz ağrısı ile gelen hasta mesela "Ateşim var, yanıyorum der" termometre onun alnında 36 yı gösterır, kendi alnında 40 dereceyi gösterir.

Başkasının başı çatlıyordur ve genelde hayatının en şiddetli baş ağrısıdır. Fakat beyin tomografisi çekildikten sonra ancak anlatır kaynanası ile kavgasından sonra olduğunu. Hatta hiç tedavi vermeden tomografı sonrasında düzelir aniden, şaşırır kalırsın. Beş dakika sonra hasta ölüyor diye acile son sürat giren tofaş ın içinden bir hasta getirirler, Sorarsın ne oldu diye; " Sinir krizi geçiriyor hoca ne duruyorsun müdahale etsene" diye bağırır birtanesi. Entübe mi etsem diye sorarsın kendi kendine ve böyle sürüp gider...

İstisnasız psikopat tipler acile girdiğinde güvenlik görevlisi ya tuvalettedir yada yemekte. Kala kalırsın bir başına, uyuyamıyorum diyen hastaya karın muayenesi yaparken bulursun kendini. medimagazin

Bir keresinde senkop ile gelen torbacıya rektal muayene yapacağımı anlattım "Ben bıraktım abi o işleri" diye cevap verdi. Kızarıp pancar gibi oldum.

Bağımlı ve psikopatlardan bahsetmişken sigara, alkol ve hatta madde bağımlılığından daha tehlikeli olanı ise serum bağımlılığıdır ve malesef tedavisi çok zor bir hastalıktır. Bunlar kocayla tartışınca, oğlu KPSS'yi kazanamayınca, komşu altın gününe çağırmayınca serum ile rahatlarlar ve başka hiçbir tedaviye cevap vermezler.

Hemşire takar serumu beş dakikada kendine gelirler fakat bununla kalmazlar; serum gitmez, damar yoluna kan dolar, serum yavaş akar, hızlı akar kavga edip dururlar serumla sonuçta hemşire error verir...

Aslında en çok ilginç bulduğum; esas acil hasta olan kalp krizleri, beyın kanamaları, şeker komaları kapının önünde oturup sırasını bekler hatta bazı ishal, iki yıllık ayak ağrısı, yüzündeki sivilce gibi şikayetlerle gelen hastalara sırasını verenini bile gördüm. Ne sıra isterler ne kavga ederler. Triajın ağır beyefendileridir onlar.

Aslında acil demek yokluk demektir bu sistemde, hasta gelir hemşire yoktur vital ölçülmez, personel yoktur hasta röntgene gidemez, röntgenci ya yoktur yada cihaz bozuktur bazen ikiside birlikte de olabiliyor .Kan verilir sonuçlar çıkmaz, bir bakarsın biyokimyacı sloganını haykırır " -makine bozuk".

Sonra konsultan gelir, serviste yer yoktur, küvöz yoktur kadın doğumcu merakta, post op yoğun bakım yoktur cerrah 25 yaşında apandisti istemez, hasta danışırsın kalp damar cerrahına "pompa yok" der.Küfür mü etti anlamazsın.

Nefrolojinin diyaliz yeri yoktur, ürolojı benlik birşey yok diyince beyin cerrahisine mi göstersem deyip gülümsersin kendi kendine fakat tüm bu yokluklarda sen ve hasta kalırsınız baş başa ve ilginçtir genelde tüm bunları bilir kişi edasıyla hasta yakını izler.

Olmayan herşeyden sorumlu sensin yani malum oradaki kalan tek sorumlu kişisin."Bağırır neden yok bunlar kardeşim." diye.Bu sorunun bile cevabı yoktur aslında.

Sonuçta ülkemizde Acil Servislerin bizzat acil hasta olarak yöneticilerin nöbet tuttuğu bir acile başvurması lazım tedavi için fakat sıra bugün mü gelir yarın mı bilemem...

Ass Dr Sarper YILMAZ 

acil servis
acil servis doktorluğu
acile başvurular
Yorum (5)
TAYFUN ISIK
maalesef durum böyle. keşke gerçek acillerin olduğu bir acilde çalışabilme şansım olsaydı.
15
Cevapla
Perizat Kozak
Allah sizi hayırlı hasta ve hasta yakınlarıyla karşılaştırsın.İşiniz çok zor.Sizi çok iyi anlıyor ama birşey yapamıyorum.
10
Cevapla
murat şen
daha burda yazdıklarınız denizde damla kalır. mecburisini bitirdiği gün istifasını vermiş bi insan olarak acil serviste çalışan tüm meslektaşlarıma allah sabır versin ve akıl sağlığını korusun...
14
Cevapla
Sevinç Demir
Tek kelimeyle mükemmel bir yazı olmuş yüreğinize sağlık, kalp damar cerrahina danışılan hastalardan biride benim canım annemdi ,ne yazik ki yaz clexanı yolla evine , tekrar ederse bir kalp hastanesine gitsinler cevabı alınmıştı , her şeye rağmen özel bir hastaneye yollasanızda bizi kurtaramadık canım annemi ay sonu 1. Yılımız olacak ama acımız dün gibi , keşke tüm acil doktorları sizin duyarlılığınıza olsa ,herşeye rağmen iyiki varsınız güzel yürekli insan , doktor gibi doktor yolunuz açık olsun ......
8
Cevapla
Maksat M.
Tüm doktorlara saygılar. İş başında onları, hemen hemen her gelen hasta geriyor. Yüzünüz hiç solmasın. Bilin ki hepimizin sağlığı sizin elinizde. Sorumluluğun en yükseğini, en büyüğünü taşıyorsunuz. Hasatlara sözüm: lütfen hekimlerimize hep saygılı davranalım. Ses yükseltme, bağırma, el-kol kaldırma günah gibidir.
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir