Medimagazin logo

Karın şişkinliğinin 8 sebebi

İç hastalıkları ve Endokronoloji Uzmanı karın şişkinliğinin 8 sebebini anlattı
Karın şişkinliğinin 8 sebebi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İç hastalıkları ve Endokronoloji Uzmanı Dr. Didem Dereli Akdeniz, karın şişkinliğinin nedenlerini Medimagazin’e anlattı:

 

Karın şişliği çok sık karşılaşılan ve kişinin keyfini kaçıracak derecede can sıkıcı bir durumdur. Şişliğin geçmesi için sebebinin bilinmesi ve bu yönde tedavi uygulanması oldukça önemlidir. Gelelim karın şişliğinin muhtemel sebeplerine:

 

1. Sindirim Problemleri

 

Ülseratif kolit ve çölyak hastalığı gibi gastrointestinal hastalıkların şişkinlik, gaz, distansiyon ve diğer semptomlara neden olması oldukça normaldir.

 

 

2. Ödem

 

Vücut sıvıları zaman zaman karın çevresi ve pelvis bölgesinde toplanabilir; bu da şişkinlik ve yanıltıcı kilo alımına neden olur. Bununla birlikte takılarınızın ve giysilerinizin sıktığını fark edebilirsiniz. Aşırı şişkinlik, eklem yerlerinde ağrı ve deride sıkılaşmanın birlikte görülmesi ise bir karaciğer hastalığına işaret ediyor olabilir. Deride sararma, göz akında değişim ve karın ağrısı gibi diğer semptomlar da mevcut ise en kısa zamanda doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyin.

3. Dehidrasyon

 

Tuzlu yediğiniz veya alkol aldığınız o günün sonrasında nasıl da şiştiğinizi hatırlıyor musunuz? Kulağa sıra dışı gelse de ne kadar çok su içerseniz o kadar az sıvı kaybınız olur ve şişlikle karşılaşmazsınız. Dehidrasyon ve elektrolit dengesizlikleri sindirimi olumsuz etkiler ve daha fazla şişkinliğe sebep olur!

 

 

4. Kabızlık

 

Kabızlık, şişkinliğin en bariz sebeplerinden biri ve bu noktada sorunu çözmek için tuvalete çıkmanız gerekiyor! Karın ağrısı, rahatsızlık ve gaza neden olan kabızlıktan kurtulmak için lif içeriği yüksek gıdalar tüketmek vücudunuza iyi gelecektir.

 

5. Besin alerjileri ve Hassasiyetleri

 

Laktoz intoleransı gibi bazı hassasiyet ve alerjiler gaz ve şişkinliğin en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Birçok farklı besin alerjisi çeşidi vardır ancak eğer bir besine alerjiniz varsa semptomlar sayesinde bunu çoğunlukla fark edersiniz.

 

6. İnce Bağırsakta Fazla Miktarda Bakteri Gelişimi

 

Antibiyotik kullanımı, inflamasyon veya kötü beslenmeye bağlı olarak sindirim kanalında anormal bir bakteri gelişimi görülebilir. Normalde farklı bakteriler dengeli sayıda yaşarlarken bazı önemli besin içeriklerinin emiliminde görev alırlar ancak zararlı bakteriler işgal ettiğinde birçok rahatsız edici semptoma neden olurlar ve şişkinlik de bunlardan biridir.

 

7. Enfeksiyon

 

Eğer vücutta bir enfeksiyon durumu söz konusu ise üriner ve gastrointestinal organların çevresinde akyuvarların artmasına bağlı olarak şişlik görebilirsiniz. Ateş, kızarıklık ve ağrı, lenf düğümlerinde şişkinlik gibi diğer muhtemel semptomların varlığını kontrol edin.

 

8. Hormonal Değişimler

 

Adet öncesi dönemde karnınızın şişmesi ve sindirim problemleri yaşamanız ve bu süreçte kabızlığa daha yatkın olmanız olağandır. Bunun nedeni ise döngünün başında (foliküler evre de denir) artan östrojenle birlikte rahim duvarının kalınlaşması ve daha fazla sıvı tutulmasıdır. Bu durum pek de endişelendirici olmamakla birlikte dönemi atlattığınızda kendiliğinden geçer.

 

ic hastaliklari
karin siskinligi
dr. didem dereli akdeniz
Yorum (1)
mehmet
resme bak hizaya gel.
18
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir