Medimagazin logo

Milletvekilinden MHRS eleştirisi: 5 dakikalık muayene olur mu

CHP Kütahya Milletvekili, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Fazıl Kasap, Sağlık Bakanlığı tarafından Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki (MHRS) randevu aralığının beş dakikaya düşürülmesi ve hekimlerden günde 90’dan fazla hastayı muayene etmesinin istenmesiyle ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Milletvekilinden MHRS eleştirisi: 5 dakikalık muayene olur mu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Türkiye genelinde Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) randevularının 5 dakikada bir olarak düzenlenmesi ve 08.00 – 17.00 saatleri arasında hekimlerin günlük 90’dan fazla hastayı muayene etmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Kasap, 5 dakikalık muayene süresinin yeterli bir değerlendirme yapılmasına uygun olmayacağını ve hekimler tarafından etkili bir muayene ve tedavinin gerçekleştirilemeyeceğinin bilinmesine rağmen böyle bir uygulamanın hekimlerin ve hastaların mağdur edilmesine yol açacağını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) muayene süresini 20 dakika olarak öngördüğünü belirten Kasap, Sağlık Bakanlığının muayene süresini 5 dakika olarak belirlemesinin sağlıkta şiddet vakalarını arttıracağını, hekimlerin mesleklerine aidiyet ve mesleki tatmin duygularının zedeleneceğini, ayrıca hastaların yeterli tanı ve tedavisinin yapılamayacağı için kaçınılmaz olarak özen eksikliği ve tıbbi uygulama hatalarının ortaya çıkacağını belirtti.

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı nezdinde yaşanabilecek olumsuzluklara ve mağduriyetlere ilişkin girişimlerde bulunduğunu da belirten Kasap, şöyle dedi:

“Yaşanan salgın süreci sağlık çalışanları çok yıprattı. Hal böyle iken, bir de üstüne muayene sürelerini 5 dakikaya indirmek, hekimlerin günde 90’dan fazla hasta bakmasını istemek hem hastaya hem de hekimlerimize karşı yapılabilecek en büyük kötülüktür. Dünya Sağlık Örgütü muayene süresini 20 dakika olarak belirlerken, Sağlık Bakanlığının 5 dakika gibi bir süreyi öngörmesi hem sağlıkta şiddet vakalarını arttıracak, hem hekimlerimizin mesleki tatmin duygusunu zedeleyecek, hem de hastalarımızın yeterli tanı ve tedavisinin yapılamamasına yol açacak. Sağlık Bakanlığı bu uygulamadan derhal vazgeçip, sağlık çalışanlarımızın iş yükünü hafifleterek bilimsel gereklere uygun Dünya Sağlık Örgütünün öngördüğü çerçevede gerekli önlemleri alarak hekimlerimizin ve hastalarımızın mağdur edilmemesini sağlamalı. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, bu konuda kamuoyunu aydınlatmalı ve hekimlerimizin ve hastalarımızın haklarını korumalıdır.”

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap’ın Sağlık Bakanlığına vermiş olduğu yazılı soru önergesi şöyle:

1)    Hasta ve hekim ilişkilerine zarar veren bu uygulama sonucunda sağlıkta şiddetin artacağı, hekimlerin mesleklerine aidiyet ve mesleki tatmin duygusunun zedeleneceği, ayrıca hastaların yeterli tanı ve tedavisinin yapılamayacağı göz önünde bulundurulduğunda Bakanlığınız neden böyle bir uygulamayı istemektedir?

2)    Hastaya yapılacak muayene işleminin kayıt, anamnez, hazırlık, fizik muayene, gerektiğinde tetkik istemi, tetkiklerin ve tedavinin düzenlenmesi gibi aşamalar göz önüne alındığında; 5 dakikalık muayene sürelerinin yeterli bir değerlendirme yapılmasına uygun olmayacağı ve kaçınılmaz olarak özen eksikliği ve tıbbi uygulama hatalarına yol açacağı, hekimler tarafından etkili bir muayene ve tedavinin gerçekleştirilemeyeceği ortadayken Bakanlık olarak böyle bir uygulamayı tercih etmenizin sebebi nedir?

3)    Bu uygulamayla yeterli ve nitelikli tanı ve tedaviye ulaşamayan yurttaşlarımız, 5 dakikalık muayenelerde iyi bir hekim ve hasta ilişkisi kurulamadığından, hastane ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) daha sık olarak muayeneye başvurmakta, bu da cari harcamaları arttırdığı gibi gereksiz ilaç kullanımına yol açmakta ve malpraktis konusunda şikâyetleri de arttırarak bir kısır döngüyle hekimlerimizin iş yükünü olumsuz etkilemektedir. Tüm bu olumsuzluklar göz önüne alındığında Bakanlık olarak bu uygulamadan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

4)    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) muayene süresini 20 dakika olarak önerirken Bakanlığınız neden 5 dakikada ısrar etmekte bunu hangi bilimsel gerekçelerle açıklamaktadır?

5)    Türk Tabipleri Birliğinin de dikkat çektiği bu uygulamadan hekimlerin ve hastaların mağdur edilememesinin sağlanması için Bakanlık olarak ne yapacaksınız?

mhrs
muayene süresi
sağlık bakanlığı
chp kütahya milletvekili dr. ali fazıl kasap
Yorum (19)
Port
Dakika başı hasta demediklerine şükredin.bakan bulunur merak etmeyin.cogu Dr zaten 90 hasta randevusuz bakıyor döner alabilmek için.
33
Cevapla
MET
Vatandaş randevu alamıyor diye İstanbul'da tüm randevuların sayısı arttırıyorlar. Çapsız yönetici profili. Ne kadar basit değil mi? Sorun çözüldü. Sonra hasta tatmin olmayınca sana saldıracak. Zaten hiçbirinin sorunu artık hiç çözülmez. Ben de tam kan bile istesem sonucu için randevu alın diyeceğim.Sonuçlar 10 gün içinde görülür diye birşey yok. Ona göre kendinizi koruyun.
33
Cevapla
Seda can
İstanbulda saglık ocaklarında ve devlet hastanelerınde muayeneler ne zaman 3 dk nın ustunde olmuskı odaya gırersın uzaktan sorar sıkayetın ne. Soylersın tmm der ılacı yazar sıstem bu. Mrhs randevu sıstemınde muayene aralıkları 30 dk olsa ne fayda hasta o kadar sure muayenemı edılecek sanıyorsunuz uzaktan kulaga hos gelıyor ama malesef gercek oyle degıl dr 3 dk da hastayı postalar sonra baslar telefonda muhabbet cay kahve eslıgınde.
5
Cevapla
DR Betül
Tebrik ve teşekkür ederim sayın vekile
17
Cevapla
Hasan Akdemir
5 dakikada muayene olmaz ama 3 kişinin birlikte muayene odasına girip10 dakikada dışarı çıkmaları şu sıralar konuşulur oldu.
30
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir