Medimagazin logo

Omega-3 efsanesi çöküyor mu? 78 bin kişilik araştırmada kalp hastalığını önlemede etkisiz bulundu!

Kılavuzlar, koroner kalp hastalığından korunmada Omega-3 takviyeleri kullanılmasını öneriyor. Ama Oxford’da yapılan yeni bir büyük çaplı araştırma, kalp hastalıklarında Omega-3 kullanımını anlamsız buldu, tartışmalar da beraberinde geldi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Omega-3 efsanesi çöküyor mu? 78 bin kişilik araştırmada kalp hastalığını önlemede etkisiz bulundu!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Omega-3 yağ asitleri kalp dostu olarak biliniyor ve hatta kalp ve damar hastalıklarını önlediğine dair büyük meta-analiz çalışmalarından kanıtlar bulunuyor. Türk Kardiyoloji Derneği Koroner Kalp Hastalığı Korunma ve Tedavi Kılavuzu’nda da, Omega-3 tüketimi tavsiye ediliyor. Ancak Oxfordlu bilim insanlarınca yapılan yeni bir çalışma, Omega-3’ün koroner kalp hastalığı ve damarsal hastalıklardan korunmada etkisiz olduğunu söylüyor.

Oxford Üniversitesi Nuffield Halk Sağlığı Bölümü’nden Robert Clarke ve arkadaşları, toplamda 77 bin 917 insanın dahil edildiği 10 geniş çaplı randomize kontrollü çalışmayı analiz etti.  JAMA Cardiology’de yayınlanan meta-analiz sonucunda Omega-3 yağ asidi almanın, ortalama 4 buçuk yılda hiçbir koroner kalp hastalığı veya damarsal olayı azaltmadığı bulundu. Peki gerçekten kalp ve damar hastalığı riski bulunanların Omega-3 alımından sağladıkları herhangi bir yarar yok mu?

Avrupa Kardiyoloji Topluluğu, Omega-3’lerin koruyucu etkilerinin tartışılabilir olduğunu söylüyor. Amerikan Kalp Birliği ise, Omega-3’lerin koroner kalp hastalığı olan hastalarda ikincil tedavi olarak kullanılmasının makul olduğunu kabul ediyor. Hatta, kalp yetmezliği veya ejeksiyon fraksiyonu gibi durumlarda da kullanılabileceğini ifade ediyor.

Sağlıkçıların konuyla ilgili neler düşündüklerini gösteren MedpageToday’de ve Medscape’te paylaşılmış bazı yorumları verelim:

 

Sok-Ja Janket, Diş Hekimi/Halk Sağlığı

Bir beslenme epidemiyolojisi uzmanı olarak Omega-3’ün, kalp rahatsızlığı bulgusu olmayan insanlar için primer korumada yararlı olduğunu düşünüyorum.  Eminim Amerikan Kalp Birliği, Omega-3’ün sekonder korumada faydaları ile ilgili kanıtlara sahiptir. AHA sekonder önleme için kanıtlara sahiptir, fakat eğitimimin verdiği kadarıyla kardiyovasküler risk faktörlerinin güçlü olduğu kişilerde Omega-3’ün etkileri zayıf kalıyor. Omega-3 teorik olarak kan akışını iyileştirir, bu da KVH'yi önlemeye yardımcı olur. Ancak, sigara, diyabet veya önceki KVH olayları gibi kan viskozitesini artıran ek güçlü risk faktörleri varsa, Omega-3'ün yararı ortadan kalkabilir. Obez olmayan, diyabetik olmayan ve sigara içmeyen bazı özel gruplarda Omega-3’ün yardımcı olacağını düşünüyorum.

 

KGB

Omega-3 vitaminleri ile kalp arasında yapısal bir fonksiyon ilişkisi mevcut değildir. Memelilerin uzun zincirli Omega-3 yağları sinir hücreleri arasındaki sinapsda özellikle de retina ve beyinde yoğunlaşır. Buradan da, Omega-3 vitaminlerinin görme ve beyin fonksiyonları için uygun olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Kalp hastalığı, kalsiyum birikimi, elastikliğin kaybı ve kalsiyumun kalpteki kan dolaşımını engellemesi gibi sebeplerle ortaya çıkar. Kalsiyum birikimi, K2 ile aktive olan MGP (Matrix GLA Protein) ile engellenir. Batı kültürlerinin çoğunda K2 vitamini eksikliği vardır. K2 takviyeleri, sıçan çalışmalarında ve insan klinik deneylerinde kalp hastalıklarını önlemiş ve tersine çevirmiştir.

 

Dr. Matt Janik

Kullanmaya ikna edici nitelikte bir veri hiçbir zaman olmadı. Kulaktan dolma bilgileri ve kültürel trendleri bırakıp bilime sıkı sıkıya sarılma zamanı. Omega-3 takviyelerinin devri bitti!

 

Dr. MJ

Omega-3 yağ asitleri; tiamin, niasin, riboflavin, pantotenik asit  gibi B vitamini eksikliği olan insanlarda herhangi bir olumlu etki göstermez. Çalışmadaki bilimsel metotta ise bir seferde bir parametrenin değiştirildiği söyleniyor ancak bu yaklaşım beslenme için geçerli değildir. Düzgün beslenen bir insanı, ucuz işlenmiş karbonhidratlarda yaşayan bir kişiyle karşılaştırırsanız, sağlık açısından dramatik bir farklılıkları bulunduğunu göreceksiniz. Gerekli besin maddelerinin önemini zayıflatarak sağlık masraflarını arttırıp milletimizi iflas ettiriyoruz. Sağlık masrafları ulusal borcun yükünü oldukça arttırıyor. Halka sağlıkları hakkında bilmeleri gerekenleri anlatmayı ne zaman öğreneceğiz. Sağlık değerlidir. Hastalık, özellikle iş gücümüze zarar verir ve mali yıkıma neden olur.

 

Dr. Jose Raymond Herrera, Endokrinoloji/Metabolizma

Omega-3 folik asitlerin kardiyovasküler hastalıkların tedavisi olmadığı açıkça ortada. Burada genel olarak sağlığa etkilerinin nasıl olduğuna bakmak lazım. Bir endokrinolog olarak kardiyovasküler resme sadece iyi ve kötü kolestrol açısıyla bakmıyorum, burada daha büyük bir tablo görmek lazım. Elbette daha sağlıklı bir beyin, kalbin de daha sağlıklı olmasına katkıda bulunacaktır.

 

Dr. Victor Kantariya, Aile Hekimi

Omega-3 folik asitlerinin kardiyovasküler hastalığa bir faydası yok ve Omega-3 folik asitleri tüketiminin tip-2 diyabet riskini arttırdığı ile ilgili çalışmalar bulunuyor. bknz. “Association between Omega-3 fatty acids consumption and the risk of type 2 diabetes; A meta-analysis of cohort studies" Journal of Diabetes Investigation July 2017.

 

Brenda Valentine, Lisanslı Hemşire

Birkaç yıl önce bir kardiyologa gitmiştim. Bana çok miktarda balık yağı tüketmemi önermişti. Ben de dediğini yaparak her gün 8000 IU kadar balık yağı aldım. Ayrıca, mümkün olduğunca karides, somon balığı, dilbalığı ve diğer deniz ürünlerini de tükettim. Şimdi ise çoğuna alerjim gelişti ve yiyemiyorum. Tecrübemden yola çıkarak cevabın Omega-3’te olmadığını düşünüyorum.

 

kardiyoloji
omega 3
kalp hastalıkları
Yorum (4)
aksu
Çok yakındır Gestasyonel diyabet tanısında rutin OGTT yapılmasından vazgeçilmesi. Maalesef o zaman ''HOCA HAKLIYMIŞ BEYLER'' diyeceğiz. Ama o vakit hoca hayatta olur umarım.
5
Cevapla
hasan
Tüm vitaminlerin ve besin unsurlarının azlığı gibi fazlalığı da zararlıdır. Omega 3 yağ asitlerini de ilaç olarak değil hamsi gibi balıklardan sağlamak gerekir. Kısacası dengeli beslenmek varken vitamin ve gıda takviyelerinden sağlımız için kaçınmalıyız. TV de yayınlanan bu tip programlar derhal önlenmelidir. Bizim ülkemizde tv de gözüken meşhurlar artık öve öve bitiremedikleri gıda takviyelerini övmekten vazgeçmelidir.
2
Cevapla
Mehmet
Omega 3 ile ilgili onbinlerce yayın var. Fizyolojik olarak neden ihtiyacımız olduğu belli. Günlük beslenme kaynaklarımızda ne kadar omega 3 aldığımız ne kadar omega 6 aldığımız belli. Fizyoloji bilen herkes için omega 3 ve 6 Nın aynı enzim sistemini kullanmak için yarıştığı ve ibrenin modern diyetler ile Omega 6 lehine kaydığı ve inflamtuar hastalıklara zemin hazırladığı belli. Omega 3 ün yeterli miktarda kullanıldığı hemen tüm çalışmalarda faydası gösterilebilmekte. Yetersiz omega 3 alımı ile yapılan çalışmalarda ise sonuçlar tartışmalı çıkabilmekte. İnsanlara günde bir çay kadar maliyeti olmayan hiç bir çalışmada zararı olmayan bu kadar kıymetli bir ürünün kötülenmesini için yeteriz yani 1-2 gr dan az omega kullanımı ile yapılan çalışmalar yeterli değildir.
3
Cevapla
adem
balığı bol yiyen ülkelerde balık yağının belirgin bir faydası yoktur. balığı nerdeyse hiç yemeyen ülkelerde çok faydalıdır. örneğin moğolistan'da olduğu gibi. ayrıca omega 3 değil dha değeri önemli olmaya başladı
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir