Medimagazin logo

‘Paneller MANel oldu artık harekete geçin’

Bir araya gelen kadın akademisyenler kadınların bilim dünyasında ve medyada daha çok rol alması için bir proje başlattı. 500 Kadın Bilim İnsanı projesi kadınları bilim dünyasında daha aktif ve etkin rol alması için cesaretlendiriyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
‘Paneller MANel oldu artık harekete geçin’
Fotoğraf: NATURE
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN- Colorado Boulder Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitiminde tanışan ve Boulder'dan ayrıldıktan sonra arkadaşlık ve işbirliğini sürdüren dört kadın tarafından başlatılan proje: 500 kadın bilim insanı. Tıp dünyasında eşitliği savunan kadın hekimler kadın meslektaşlarına yönetimde aktif olarak yer almaları ve yeni yetişen kadın hekimlere destek olmaları konusunda önerilerde bulunuyor.


Bilime ‘kadın eli’değdi : Jacobi ve diğerleri… 


Erkek egemen bilim platformlarında Panel değil MANel

Akademide kadın sayısı az olmamasına rağmen, kadınların akademide ve medyada görünürlüğünün erkeklere oranla daha az olduğunun altını çizen proje sorumluluları, bilimsel ortamlarda erkek konuşmalarının fazlalığına atıf yaparak paneli MANel olarak adlandırıyor.

500 Kadın Bilim insanı, topluluklar oluşturmak ve küçük gruplardan gelen gerçek değişimi teşvik etmek için çalışıyor.

Yerel örgütlenmelerle güçlü, kişisel ilişkiler yoluyla derin kökler oluşturmayı amaçlayan projeye şu ana kadar 100 den fazla ülkeden 19 bin kadın kayıt oldu.

500 Kadın Bilim İnsanı projesi yöneticileri yayımladıkları açık mektubunda başlangıçta 500 imza beklediğini ancak saatler içerisinde hedefi aştıklarını belirtiyor.


Bilime yön veren kadın bilim insanları: Cinsiyet eşitsizliğine rağmen çok sayıda başarıya imza attılar 


500 Kadın bilim insanı adına Dr. Kelly Ramirez proje ile ilgili “Birbirimize bağlı kalmanın;  bilim, ülkemiz ve gezegenimizin sağlığı için harekete geçmenin ilk adımı. Tıpkı bilim kanıt, gözlem ve devam eden değerlendirme üzerine kurulu olduğu gibi, bu hareketi aynı ilkeler üzerine inşa ediyoruz.”  ifadelerini kullandı.

Bilim ve eşitlik savunucusu 500 Kadın Bilim İnsanı

Eşitlikçi bilim anlayışını savunan 500 Kadın Bilim İnsanı Projesi bilim dünyasında bulduğu yankı ile bilimi açık, kapsayıcı ve erişilebilir hale getirerek topluma hizmet etmeyi amaçlıyor.

“Kadınları bilimdeki tüm potansiyellerine uyacak şekilde güçlendirin, halkın katılımı ile bilimsel okuryazarlığın arttırılması, bilim ve eşitlik savunucusu” olarak görevlerini tanımlayan 500 Kadın Bilim İnsanı eşitlik için zorlamak ve eşitsizliğe, ayrımcılığa ve saldırganlığa karşı durmak  önemle vurgu yapıyor.

Tıp dünyasında kadın doktorların yeterli eğitim veya deneyime sahip olsalar bile erkek meslektaşlarına göre daha az liderlik üstlendiğini burada da toplumsal beklentilerin etkili olduğuna vurgu yapan Dr. Evi Abada Tıpta Kadın Olmak Makalesinde kadınların tıptaki sesini ve önderliğini güçlendirmeyi amaçlayan bir kuruluş olduklarını belirterek kadın hekimlere şu önerilerde bulunuyor:

  • 500 Kadın Bilim İnsanı projesine destek verin
  • Hekim olmaya aday kadın doktorlar için akıl hocası olmaya gönüllü olun.
  • Yönetim, liderlik ve politika savunuculuğu konularında kadınların katılımını teşvik edin .
  • Tıpta cinsiyet eşitliğini savunmayı taahhüt ederek harekete geçin.

Sosyal medyada projeye destek mesajları erkek egemen bilim dünyasına tepkilerin yükseleceğini gösteriyor.

kadın akademisyen
boulder üniversitesi
Yorum (1)
Hasan Akdemir
Cinsiyet eşitliğine karşıyım. Her şeyin rakamlara dökülerek niteliğin önemsenmeyerek niceliğe dayanmasına da karşıyım. Mandıra Filozofu'na da karşıyım, hayatın gerçeklerini pembe tablolarla kamuflaja çalışmasından dolayı. Fiziksel ve zihinsel olarak farklılıkları ortada olan iki yarımı Yin-Yang sembolleri gibi basite indirerek potansiyellerini zorlama veya küçümseme durumuna düşmek bence uygun değil. Pozitif ayrımcılık yapılacaksa da iyi belirlenmiş kriterler olması şart.
20
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir