Medimagazin logo

Patlamaya hazır bomba hastalar ve hukuki, mesleki kaygılar arasında hekimlik

Son yıllarda artış gösteren sağlıkta şiddet olayları sağlık çalışanlarını tükenmişliğe götürüyor. Daha önce yayımladığımız birçok haber hekimlerin, sağlık çalışanlarının sağlıkta şiddete bir an önce çözüm bulunması gerektiği ile ilgili söylemlerini içermişti. Medimagazin’e gelen bir okuyucu mektubu sağlıkta şiddetin hekimlerin günlük pratiğini ne denli etkilediğini gözler önüne serdi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Patlamaya hazır bomba hastalar ve hukuki, mesleki kaygılar arasında hekimlik
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Okuyucunun adını gizlemek istemesi hekimlerin geldiği noktadaki kaygıları ile ilgili ipucu veriyor.

“İçeride boş duruyormuşuz gibi gelip bağıran insanlar”

İsimsiz yayımlanmasını isteyen okuyucu bir hekimin “sağlıkta şiddete son” yazısı:

 Günün daha ilk yarısıydı, bekleyen hasta sayısı 100'ü geçmişti, iki doktorduk, bekleyen kalabalığı sıra ile muayeneye almaya çalışırken, engelli ve daha acil olanları önce almaya ve sonrasındaki onlarca kişiye bunun nedenini tek tek açıklamaya çalışırken her hasta sonrası numaram gelmedi mi diye soranlara cevap vermeye çalışırken, çocuğuyla içeri girmişken bebek tartısında elinde pazardan aldıklarını tartmaya çalışan ve bu konuda yardım isteyen, boy ölçerle kendi boyunu ölçmeye çalışan, dolapları açan, suyumdan içmeye çalışan, dil basacağı ve eldivenleri oyuncak olarak almak için ısrar eden, sırada onlarca kişi varken içeride telefon sohbetine dalan, içeride boş duruyormuşuz gibi bir de sürekli gelip bağıran insanların arasında hizmet vermeye çalışıyorduk.

Arkadaşımızın boğazına cam  yaklaştırılmış… Yine de sakin bir nöbet geçirdiğimiz için şükürlerdeydik

Triajda kusma gibi daha basit teşhislerle önümüze  gelen ketoasidoz komalarını aynı anda muayene ettirilmeye çalışılan dört kardeş çocuk sonrası atlamamaya çalışırken o gürültüde üfürüm duymaya, nörolojik hadise atlamamaya akut batını gözden kaçırmamaya çalışıyorduk. Daha bir gece önce bize arrest gelen hastaları başka bir serviste vefat ettiği için üzerlerimize sandalyeleri fırlatan camlarımızı kıran, kendimizi ve hastalarımızı zor kurtardığımız bir nöbet atlatmışken, arkadaşımızın boğazına cam  yaklaştırılmış, saçından sürüklenmişken, yine de sakin bir nöbet geçirdiğimiz için şükürlerdeydik. Muayene esnasında olmayan bir sorun sonradan gelişir de acilde gözden kaçar mı diye, hem sürekli sistemi giden bilgisayara ait ekrana  hem triaj kâğıdına tüm bulgularımı yazmaya çalışırken; dışarıda bekleyen hastaların çoğu yavaşlığımdan şikayet ediyordu.

“İçeri giren her hasta patlamaya hazır bomba gibi geliyor”

O sırada içeri giren baba, çocuğunun yanında sigara ve nargile içtiğinden övünerek bahsederken ilk kez gördüğüm çocuğun yıllardır öksürüğünü gideremediğim(!) için masamı yumrukluyordu. İçeri giren her hasta patlamaya hazır bomba gibi geliyor artık. Ya adli, hukuki bir sorun çıkarsa, ya üzerime saldırırsa, ya akut batınsa, menenjitse, ya o karışıklıkta bir şey atlarsam. Eve gidip gözlerimi kapadığımda hastalar tek tek gözümün önüne geliyor “bir şey atladım mı?” diye. Çünkü o karmaşada bir şey atlamadıysak, hem aşırı özverimizden hem de Allah'ın bir lütfuydu. Bir gün önceki hastaların çoğu geri geliyordu, ilaçlarını almamışlar, alanlar da kullanmamışlardı. Çünkü iğne yazmalıydık, serum yazmalıydık, daha çok serum yazmalıydık. Öksürüğün serumla geçmeyeceğini anlatamamak ve bunun için yedi yüz küsürüncü hastanızın üzerinize yürümesi o kadar acı ki. Tahlil istemeliydik ama tahliller hemen çıkmalıydı. Çünkü tahlilin geç çıkması bir şiddet nedeniydi. Serumun küçük olması da şiddet nedeniydi. Çünkü 10 kilo bebeğe kilosuna göre serum takıldığını anlatamayacağınızdan, neden babaannesininki gibi büyük serum olmadığına ikna edemezseniz ya sözel şiddete ya da aynı çocuğa gece boyu acile üç kez giriş yapılmasına neden olacaktık. Aciller insanları kurtarmak içindir, doktorları ve diğer sağlık personelini tüketmek, ezmek öldürmek için değil. Lütfen artık birileri bu şiddete son verilmesine yardım etsin. 

sağlıkta şiddet
hekim
doktor
Yorum (11)
masum turkel
Hekimimizin feryadı haklı ve bakanlığın kendi kuruluşlarındaki bu rezilliklere bir son vermesinin zamanı geldi, geçiyor. Devlet hastanesi acillerinde hasta yoğunluğuna neden olan yeşil alan hastalarıdır. Bu hastalar, tıbbi olarak acil hastası değildir. Büyük çoğunluğu aile hekimlerine gitse problemleri daha kolay ve zahmetsizce çözülür. Tetkik tahlil ihtiyacı nedeniyle ve polikliniklere gitmemek için birde akşam 16-24.00 saatlerinde açık yer olmadığı için uzman hekim olmadıklarını bile bile acil servislere hücum etmektedirler. Bu işleyiş bakanlık tarafından nasıl görülmüyor anlamıyorum. Kısa vadede özel hastanelerde olduğu gibi acillerin yeşil alanlarındaki hastaları polikliniklere yönlendirmek için muayene başına 100 TL alınmalıdır. orta vadede poliklinik işleyişi hastanın kısa sürede hizmete/ teşhise /tedaviye ulaşabileceği hale getirilmelidir. Uzun vadede aile hekimlerini de kapsayan basamaklar arası sevk zinciri kurulmalıdır. Sağlık Çalışanlarına şiddet insanlık suçudur, affedilmemelidir. Bu hususta önlem alınmasını her fırsatta dile getiren biri olarak, sisteme dair hiç bir mazeret gerçek acillerin önüne geçen bu magandaların birde saldırganlıklarını mazur gösteremez. Bakanlık bu soruna çare bulmak için kılını kıpırdatmalıdır. Hekim sayısını artırarak, cezaları artırıp uygulatarak, personelini koruyarak, ayakta tedavi hizmetlerini iyileştirerek, tümü birden, her nasılsa...Basına yansıyanlar dışında tehdit altında yaşayan hekimlerimizden sağlıklı hizmet beklemek abestir. Bakanlık derhal başhekimlerini toplayıp bu konuyu çözmelidir, çözebilir.. Basınımızın, meclis, adliye, spor vb gibi DH acil servislerinde muhabirleri olmalıdır.
15
Cevapla
magandaya
Sağlık magandasavar tedbirler : 1. Hemen içeri a) Akli dengesi yerindeyse kodese b) Akli dengesi yerinde değilse kapalı psikiyatri servisi ya da akıl hastanesine, akıllanıncaya kadar, öyle sakinleştirip salıvermek yok. 2. SGK iptal edilecek (uyguladığı şiddetin miktarıyla orantılı olarak). 3. Sağlık kuruluşlarında vatandaşın yoğun olduğu ortamlarda yine uyguladığı şiddetin miktarıyla orantılı olarak hasta yakınlarına bilgi verme, onları sakinleştirme, sağlıkçaya karşı olan saldırılarda araya girme, engelleme gibi görevler
15
Cevapla
Ahmet
Boşuna uğraşmayın, böyle devam edip gidecek.
19
Cevapla
ömer hayyam
ne kadar güzel bir yazı, okudukça ruhum daraldı, bu yazıyı saklatacağım
13
Cevapla
icraat
Epey yazıldı çizildi, sağlık personeli bir hayli tehdide,hakarete maruz kaldı, itildi, kakıldı,sopa yedi, öldürüldü... İCRAAT VE ZAMAN ? Şu MAGANDA tayfasının hakkından gelinsin, bu iş düzelir. Geniş kapsamlı , eee haliyle azucuk caydırıcı yeni bir sağlıkta şiddet yasasının ivedilikle çıkarılması şart.
22
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir