Medimagazin logo

Prof. Dr. İsmail Mete İtil: Malpraktis davaları, soruşturma sayısındaki artış, ücretlerin düşüklüğü branştan kaçışı artırıyor

Prof. Dr. İsmail Mete İtil kadın doğum uzmanlarının yaşadığı sorunlara mercek tuttu. Prof. Dr. İtil “Malpraktis davaları, kadın doğum uzmanlarının soruşturma sayısındaki artış, ücretlerin düşüklüğü branştan kaçışı artırıyor. Küçük düzenlemelerle bu sorunların üstesinden gelinebilir. Daha cazip hale getirilebilir. “dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Prof. Dr. İsmail Mete İtil: Malpraktis davaları, soruşturma sayısındaki artış, ücretlerin düşüklüğü branştan kaçışı artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil Medimagazin’e yaptığı açıklamada kadın doğum uzmanlığına ilginin azalmasının nedenlerine ve kadın doğum uzmanlarının sorunlarına dikkat çekti.

“Kadın doğumdaki malpraktis riski ilgiyi azaltıyor”

Prof. Dr. İtil performans ücretleri ve SGK ücretlendirmesi ile ilgili sorunlar yaşandığına değinerek “Bu sorunların neticesinde daha önce birinci sırada olan kadın doğum uzmanlığı tercihlerde şu an da son sıralarda yer alıyor.  Diğer cerrahi branşlar en sona doğru, önceden daha az tercih edilen branşlar da daha başlarda yer alıyor. Bunun nedeni kadın doğum hekimleri ile ilgili değil.  Bunun başlıca nedeni ücretlendirmede performansta hekimin üzerine binen yük oranındaki birtakım adaletsizlikler. Cerrahi branşlarda özellikle performans ücretlerindeki düşüklük, malpraktis açısından özellikle kadın doğumdaki büyük risk ve bunun üzerine de hak edilen ücreti alamadığınız zaman bu branşlara olan ilgi de azalıyor.” dedi.

 

 

“Malpraktis davaları, ücretlerin düşüklüğü branştan kaçışı artırıyor”

Kadın doğum branşının eskiden beri poliklinik branşı olduğunu kaydeden Prof. Dr. İtil, kamudaki olanakların özel kurumlardaki olanaklardan daha cazip olmadığına değindi. Prof. Dr. İtil hasta ile hekim arasındaki çatışmaların arttığını işaret ederek malpraktis davalarındaki artış ile ilgili şunları aktardı:

Malpraktis davaları, kadın doğum uzmanlarının soruşturma sayısındaki artış, ücretlerin düşüklüğü branştan kaçışı artırıyor. Küçük düzenlemelerle bu sorunların üstesinden gelinebilir. Daha cazip hale getirilebilir. Kadın doğum alanındaki girişimlerin ücretleri biraz daha artırılabilir. Örneğin amino sentez işleminde anne bebek ölümlerine varan sonuçlar yaşanabilir. Ancak bu uygulamadan bir enjeksiyon ücreti alınması meslektaşlarımız açısından doğru bir durum olmuyor. Bu yapılan işlem ile ilgili bir de malpraktis, ceza davaları gelirse stres artıyor.”

Kadın doğum asistanları görev bırakıyor

Karşılaştığı kadın doğum asistanlarının 6. ayda görevi bıraktıklarına şahit olduğunu ifade eden Prof. Dr. İtil asistanların; stres, ücret düşüklüğü, yoğun mesai sebebiyle görevi bıraktıklarını belirtti. Bu durumun düzeltilmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. İtil yaşanan sorunların cerrahi açıdan da risk haline gelebileceğini belirterek “Bu durum sağlık sorunu haline gelebilir” dedi.

  Kadın doğum dernekleri ile görüşülmesinin sorunların çözümünde etkin olacağını kaydeden Prof. Dr. İtil, Sağlık Uygulama Tebliğinde(SUT) yapılan değişikliklerin kadın doğum branşında önemli bir değişiklik getirmediğini ileri sürdü. Onkolojik cerrahi dışındaki cerrahilerde de SUT’ta belirgin iyileştirmeler olmadığını ifade eden Prof. Dr. İtil başka branşlara kaçışın devam ettiğini dile getirdi.

 

“Kaliteli hekim yetiştirmek gerekir”

Hekimleri kazanmak gerektiğini kaydeden Prof. Dr. İtil “Kaliteli hekim yetiştirmek gerekir. Kaliteli hekimleri de tutmak gerekir. O nedenle hem performans ücretlendirme alanında hem de malpraktis alanında iyileştirmeler yapılması gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Sağlıkta şiddete dikakt çeken Prof. Dr. İtil, hekim hasta ilişkisinin iyileştirilmesinin önemini şu sözlerle vurguladı:

“Toplum bilinçlendirilmesinin üzerine daha fazla eğilmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü cezalandırmakla çözümlenecek bir sorun değil bu. Bilinçlendirmeyi artırmak lazım. Her şikayeti soruşturma haline getirmemek lazım. Hekimin çalışma huzurunu bozacak düzeyde bir cendere altına alınması doğru değil diye düşünüyorum.

Sağlık Bakanlığının sorunlarla ilgilendiğini ancak çözüm için toplum bilinçlendirilmesi ve hekim-hasta ilişkilerinin iyileştirilmesinin üzerinde daha fazla durulması gerektiğini kaydetti.

“Hekimi rahatlatıcı bazı önlemler alınabilir”

Erken yaşlarda sağlık okuryazarlığının kazandırılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. İtil kasıtlı olarak hekimin hastaya zarar vermesinin mümkün olmadığını vurgulayarak şunları aktardı:

“İyileştirmeler yapılması lazım.  Başhekimliklere gelen şikayet ve soruşturmalarda hekime iletilmeden çok ciddi olmayanların dikkate alınmayacağı bir düzenleme yapılabilir. Hekimi rahatlatıcı bazı önlemler de alınabilir. Tabi ki halkın memnuniyeti önemli. Ama bu işin bir de hekim tarafı var. Sağlık hizmeti tek taraflı bir uygulama değil. Bir tarafın çok memnuniyeti diğerinin de kronik olarak memnuniyetsizliği iyi bir sağlık ortamı yaratmaz.

“Kadın doğum uzmanının mücadeleci olması lazım”

Kadın doğum uzmanlığı seçiminde ilk önce bireysel özelliklerin düşünülmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. İtil kadın doğum uzmanı olmak için gereken özellikleri şu sözlerle anlattı:

“Dirayetli olması lazım. İkincisi güçlüklere göğüs geren karakterde olması lazım. Mücadeleci olması lazım. İnsancıl olmalı; çünkü aynı anda bebeğe de hastaya da faydası olması gerekiyor. Fedakar olmalı; özel hayatından fedakarlık edebilmeli. Gecenin bir vaktinde telefona cevap vermesi, doğuma yetişmesi lazım. Kadın doğum diğer branşlardan daha fazla gece mesaisi olan bir branştır. Kadın doğumun doğasında kanama vardır. Bu branş sevilerek yapılabilecek bir branş. Ama son derece güzel bir branş. Halen de aslında tercih eden çok kişi var. Genel olarak memnuniyetsizlikler varsa da bunlarla ilgili pratik çözümler “ne olabilir” üzerinde durmak lazım. Cerrahi branşlar için de aynı şekilde. Nasıl özendirilebilir? Tercih sağlanabilir? Bu konuların üzerinde de durulması lazım.”

kadin dogum
prof. dr. ismail mete itil
malpraktis
Yorum (7)
barhan
Defansif tıp candır.
47
Cevapla
Sabri Subaru
Gerisi heyecandır :)
12
Cevapla
Ahmet
Ücret düşük derken zabıta ile aynı maaşı alıyorum.. Ortalama Öğretmen ve polis maaşından daha düşük..
27
Cevapla
ÖMER HAYYAM
SADECE 100 ADET KADIN DOĞUM UZMANININ ÇALIŞMADIĞI BİR DURUM BİLE CİDDİ SAĞLIK SORUNUDUR.
4
Cevapla
ersin
İsmail hoca da yıllardır bıkmadan, usanmadan anlatıyor, didiniyor.... Umarım bir gün bir şeyler değişir de emeği boşa gitmez.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir