Medimagazin logo

Son Kılavuz! Tansiyon ölçerken bunlara dikkat edin diyor!

Tansiyon ölçümünde Amerikan Kalp Derneğinin son hazırladığı Kılavuzdaki dikkat çeken noktaları aile hekimi uzmanı Dr.Erol Yayla, Medimagazin için derledi.
Son Kılavuz! Tansiyon ölçerken bunlara dikkat edin diyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hasta sırtı destekli sandalyede, ayakları yere basar halde 5 dakikadan fazla dinlenmelidir.

Ölçümden 30 dakika önce kafein almamış, egzersiz yapmamış ve sigara içmemiş olmalıdır.

Mesanesini boşaltmış olmalıdır.

Ölçüm ya da dinlenme sırasında ölçüm yapan veya hasta konuşmamalı.

Manşon bölgesindeki tüm kıyafetler çıkarılmış olmalıdır.

Kan basıncı ölçümü için onaylanmış ve peryodik olarak kalibre edilmiş bir ölçüm cihazı kullanın.

Hastanın kolunu destekleyin (ör: masayla uzatılmış).

Manşonun orta noktasını sağ atriyum seviyesine (sternumun ortası) gelecek şekilde hasta kolunu yerleştirin.

Manşon kolun %80’ini kaplayacak kadar doğru manşon boyu kullanın (daha uzun veya kısa manşon boyu kullanılırsa bunu not edin).

Steteskopun çanı veya diaframı dinleme ölçümleri için kullanılabilir.

İlk muayenede her iki kol ölçümünü kaydedin. Sonraki ölçümler için daha yüksek değerler alınan kolu kullanın. Tekrarlayan ölçümler arasında 1-2 dakika bırakın.

Dinlemeyle ölçüm kararı için radyal nabız kaybından 20-30 mmHg üstüne kadar manşonu şişirin, saniyede 2 mmHg indirin ve korotkoff seslerini dinleyin.

İlk sesi sistolik, tüm seslerin kaybolmasını da diyastolik basınç olarak kaydedin. Ölçüm öncesi en yakın zamanda alınan hipertansiyon ilacının adını not edin.

Hastanın ortalama kan basıncını tahmin etmek için 2 veya daha fazla muayenede 2 veya daha fazla kan basıncı ortalamasını kullanın.
 

 

KILAVUZA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

kardiyoloji
hipertansiyon
tansiyon ölçümü
Yorum (1)
DEMİR
SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİNE BAĞLI EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİNDE bile 10 dakikaya 3 hasta randevusu verildiği bir MHRS sistemi; bakanlıkça ben hastaların tansiyonun ölçülmesi , muayene edilmesi ile ilgilenmiyorum. Sadece uzun randevu verilmesin de bizim partinin oyları artsın zihniyetinin açıkça ilanıdır. BU HASTANELERDE VARSA ARKASI SAĞLAM BİR HOCA siyasi iradeye rağmen sıkıysa desin ki poliklinikte bu kılavuza göre tansiyon ölçmeyen uzman görmek istemiyorum: O kılavuzu siz önce sağlık bakanlığının MHRS İLE İLGİLENEN, 10 dakikada üç randevu açılmasına rağmen halka 10 dakikada bir randevu veriyoruz diye yalan söyleyen BÖLÜMLERİNE POSTALAYIN
20
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir