Medimagazin logo

SUT yayımlandı... Artış oranları için Bakan Selçuk 'İyileştirme var' dedi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile birçok iyileştirme yapıldığını duyurdu
Kaynak: İHA
SUT yayımlandı... Artış oranları için Bakan Selçuk 'İyileştirme var' dedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA  - Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, son bir yıl içinde Sağlık Uygulama Tebliği’nde tedavi giderlerine 8 milyar lira, ilaçlara 3 milyar lira, bin 663 tıbbi cihaz ve malzeme fiyatına 731 milyon lira olmak üzere toplamda 11 milyar 731 milyon lira iyileştirme yapılarak daha etkin ve verimli sağlık hizmeti sunulmasını hedeflediklerini açıkladı.

Türkiye’nin Genel Sağlık Sigortası kapsamında dünyanın en kapsamlı paketine sahip olduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk, “SUT’da yaptığımız artış ile kaliteli ve sürdürülebilir bir sağlık sistemini destekliyoruz” dedi.

Bakan Selçuk, yeni düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlık hizmetleri için ödeyeceği tutarların miktarının artırıldığına vurgu yaptı.

Bu kapsamda, 9 bin 074 işlem fiyatına; Ayakta muayene ücretleri kapsamında, üniversite ve eğitim araştırma hastaneleri için yüzde 30, diğer sağlık sunucuları için yüzde 10, laboratuvar işlemleri, radyolojik görüntüleme tetkikleri, nükleer tıp işlemleri, kan bileşenleri, cerrahi işlemler, fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemleri, diyaliz tedavileri, hiperbarik oksijen tedavileri, yoğun bakım tedavilerinin de yer aldığı tüm işlem kodlarına yüzde 10 ila yüzde 25, Diş hekimi muayene ücretleri ile diş tedavi işlemlerine yüzde 30 artış sağlandı. Kanser cerrahisi başta olmak üzere özellikli işlemlerde yüzde 10, yoğun bakım işlemlerinde ise yüzde 20 ilave artış yapıldı. İlave ücret alınmayacak 421 işlem için enflasyonun da üzerinde bir oranla yüzde 20 artışa gidildi.

Bakan Selçuk, “SUT’da yer alan tüm işlemlerin fiyatında 2008’den beri ilk kez yaptığımız kapsamlı artışla 8 milyar lira iyileştirme sağladık. Sağlık hizmetleri için ödenen fiyatların artırılması, vatandaşlarımızın daha kaliteli bir sağlık hizmetine erişiminin yanı sıra sağlık hizmetini sunan sağlık tesisleri için de sağlık hizmeti sunumunun sürdürülebilirliğine katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.


RESMİ GAZETENİN BUGÜNKÜ MÜKERRER SAYISINDA YAYINLANAN SUT DEĞİŞİKLİĞİ

TEBLİĞ

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

MADDE 1 – 24/3/2013 tarihli ve 28597 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin 2.2.2.B numaralı maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “%10” ibaresi “%20” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Aynı Tebliğin 4.1.2 numaralı maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmeti sunucuları ile götürü bedel üzerinden sağlık hizmeti alım sözleşmesi imzalanan sağlık hizmeti sunucuları hariç olmak üzere” ibaresi ““Sosyal Güvenlik Kurumu ile Sağlık Bakanlığı Arasında Götürü Bedel Üzerinden Sağlık Hizmeti Alım Sözleşmesi ve Usul Esasları” kapsamında bulunan sağlık hizmeti sunucuları hariç olmak üzere” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3 – Aynı Tebliğ eki;

a) “Ayaktan Başvurularda Ödeme Listesi (EK-2/A)” Ek-1’deki şekilde,

b) “Ayaktan Başvurularda İlave Olarak Faturalandırılacak İşlemler Listesi (EK-2/A-2)” Ek-2’deki şekilde,

c) “Hizmet Başı İşlem Puan Listesi (EK-2/B)” Ek-3’teki şekilde,

ç) “Tanıya Dayalı İşlem Puan Listesi (EK-2/C)” Ek-4’teki şekilde,

d) “İlave Oran Uygulanacak İşlemler Listesi (EK-2/C-1)” Ek-5’teki şekilde,

e) “Diş Tedavileri Puan Listesi (EK-2/Ç)” Ek-6’daki şekilde,

değiştirilmiştir.

MADDE 4 – Aynı Tebliğ eki “Diğer Protez Ortezler (EK-3/C-3)” Listesinde yer alan “DO1017” SUT kodlu tıbbi malzemenin ödeme kural ve/veya kriterlerinin beşinci maddesinin (d) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5 – Aynı Tebliğ eki “Tıbbi Sarf Malzemeler (EK-3/C-4)” Listesinde yer alan “A10000” SUT kodlu tıbbi malzemenin ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci maddesine aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak, günde 4 adedi aşan kullanımları sağlık kurulu raporunda gerekçesinin belirtilmesi halinde; ağız içi ve nazofarinks aspirasyonu için günde en fazla 10 adedi, ev tipi mekanik ventilatörle birlikte kullanımı için günde en fazla 15 adedi, yutma fonksiyonu olmayan ve ağız içi sekresyonları fazla olan hastalar için ise günde en fazla 20 adedi geçmemek şartıyla bedeli Kurumca karşılanır.”

MADDE 6 – Aynı Tebliğ eki   “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi (EK-4/A)” nde yer alan ilaçlardan uygulanacak indirim oranları değişenler Ek-7’deki şekilde düzenlenmiştir.

MADDE 7 – Aynı Tebliğ eki “Yurt Dışı İlaç Fiyat Listesi (EK-4/C)” nde NALTREXONE 765 MG 5 IMPLANTATION TABLET isimli ilacın fiyatı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 8 – Bu Tebliğin;

a) 1 inci, 3 üncü ve 6 ncı maddeleri yayımı tarihinden 5 iş günü sonra,

b) 2 nci maddesi 1/1/2019 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

c) 7 nci maddesi 30/9/2019 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

ç) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 9 – Bu Tebliğ hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.

 

Ekleri için tıklayınız

 

zehra zumrut selcuk
saglik uygulama tebligi
Yorum (3)
dtkry
12 yilda olusan mali farki kapatmak acisindan yetersiz ama olumlu bir adim. Yillik artis oraninin belirli bir katsayi veya orana baglanmasi lazim. Ornegin memur maas zam orani kadar yillik guncellense! Her gecen gun daha fazla calisip gorece daha az kazanmak mantik sinirlarini zorluyor. Ote yandan vatanin ana unsurlarindan olan saglik camiasi yillardir diger meslek gruplarina gore(hakim savci ogretmen polis din gorevlileri) oransal olarak cok ciddi kayiplar yasamistir yipranmistir.
64
Cevapla
Dişçi
Diş hekimleri için tavan olmuş 100 bin Puan yani günde 50 tane felan dolgu yapman gerekiyor ki dönerin kesilmesin.Bizden imkansızı isteyip sonra da sen çalışmıyorsun der gibi maaaşını kesiyoruz demek en büyük haksızlıktır.Doktorlar dışında başka hiç bir meslek grubu yok böyle maaşı kesilen! 12 yıldır zam yapılmayan SUT fiyatlarına gelen bu göstermelik artış yetersizdir.SUT fiyatları 2-3 katına çıkmalı ki doktorlar da nefes alsın.Yıllardır yıpratıldığımız yeter sesimiz çıkmadıkça birşeyler yapılmıyor..
33
Cevapla
Dr
Bütün sağlık çalışanları anlamlı bi iyileştirme olur umarım,
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir