Medimagazin logo

TJOD Başkanından Karatay'a: Hanımefendinin herhangi bir çalışması yok

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, hamilelikte şeker yüklemesi konusundaki açıklamaları nedeniyle Prof. Dr. Canan Karatay'a 15 gün meslekten men cezası verilmesini değerlendirirken "Hanımefendinin herhangi bir çalışması yok, 'ben söyledim oldu'. Bilimsel bir çalışma yapacaksınız ve onu açıklayacaksınız. İstanbul Tabip Odası 'açıklamaların bilimsel olmadığı, halk sağlığına zarar verdiği' yönünde karar verdi" dedi.
TJOD Başkanından Karatay'a: Hanımefendinin herhangi bir çalışması yok
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Dr. Demir, iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'a "hamilelikte şeker yükleme testinin zararlı olduğu" açıklaması nedeniyle İstanbul Tabip Odasınca 15 gün meslekten men cezası verilmesi ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Karatay'ın söylemlerinin hiçbir bilimsel dayanağı olmadığını, başka niyetlerle yapılması nedeniyle girişimde bulunduklarını anlatan Demir şöyle konuştu:

"Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığına başvurduk. Sağlık Bakanlığı 'Gebelikte şeker yüklemesini, şeker taramasını yaptırıyoruz, rutin olarak istiyoruz' diye onayladı ve yayınladı. İkinci olarak da İstanbul Tabip Odasına görüşlerimizi bildirdik. Tabip odası bu konuda biri yüksek riskli gebelikle ilgili, biri de iç hastalıkları konusunda metabolizma ve endokrin alanında uzmanlık yapmış bilirkişi görevlendirdi. Hazırlanan raporda da 'Ağızdan yapılan şeker yükleme testinin herhangi bir zararının olmadığı, bu hanımefendinin yaptığı açıklamaların bir bilimsel dayanağının olmadığı' belirtildi. Bilim dünyasında farklılar olabilir, kabul edilebilir ama bu tip, halk sağlığını ilgilendirecek durumlarda dikkatli olmak gerekiyor."

Demir, her 10 gebeden birinin şekerden etkilenebileceğini ve bunun önemli bir bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek bu problemin hem anneleri hem bebekleri tehlikeye atabileceğini bildirdi.

Karatay'ın bu konuda yazılı ve görsel medyada yer alan açıklamalarının "herhangi bir bilimsel dayanağının olmadığını, tamamen kişisel reklam amaçlı olduğunu" dile getirdiklerini anımsatan Demir, şu bilgileri aktardı:

"(Bebekleri zehirliyor) ifadesi çok korkunç bir iddia. Böyle bir şey olmaz ve mümkün de değil. Herhangi bir hekimin birilerine zarar vermesi mümkün mü, böyle bir art niyet olabilir mi? Hanımefendinin herhangi bir çalışması yok, 'ben söyledim oldu'. Bilimsellikte böyle bir şey yok. Bilimsel bir çalışma yapacaksınız ve onu açıklayacaksınız. İstanbul Tabip Odası, açıklamaların bilimsel olmadığı, halk sağlığına zarar verdiği yönünde bir karar verdi, 15 gün meslekten men cezası verdiler kendilerine."

 



Karatay'ın konuyla ilgili açıklamalarının insanları yanlış uygulamalara yönlendirdiğini aktaran Demir, "Diyor ki, 'bu konuyu iddia edenler konuyu açıklasın'. 'Ben dünya düzdür diyorum, dünyanın yuvarlak olduğunu iddia edenler ispatlasın' gibi bir şey. Uluslararası Jinekoloji ve Obstetrik Federasyonu (FIGO) çalışma grubunun raporunda insanlar şeker yüklemesini 100 gramla mı 75 gramla mı yapalım tartışmalarında ama burada deniyor ki 'şeker yüklemesi yapmayın, o şekeri içerseniz sizin çocuğunuza böyle olur, şöyle olur.' Bu söylediklerinin hiçbir bilimselliği yok" ifadelerini kullandı.

Demir, İstanbul Tabip Odasının kararıyla ilgili Karatay'ın "Ben bu işten vazgeçmedim, aynı iddiaları söylüyorum" şeklindeki açıklamalarının "kabul edilemez" olduğunu dile getirerek "Karatay'ın yaptığı ciddi bir suç. TJOD olarak meslektaşlarımızın ve kadın sağlığının her zaman takipçisiyiz ve takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

-"Gebelerin yüzde 10'unu etkiliyor"

Gebelikte şekerin çok ciddi bir problem olduğunu vurgulayan Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şeker, gebelerin yüzde 10'unu etkilemektedir. Gebelikte varsa şeker hastalığı mutlaka tespit edilmesi lazım. Bu tespitin de özellikle gebeliğin 24. ve 28. haftalarında yapılması önemli çünkü kendisi de gayet güzel söylüyor, aslında biliyor ama saptırıyor konuyu, 'plesental hormonların etkisi bu haftalardan sonra başlıyor'. Yani gebeliğin özellikle ikinci yarısından sonra 20. haftadan itibaren şeker hastalığına eğimli bir dönem başlıyor, bunun mutlaka araştırılması lazım."

Prof. Dr. Demir, hastalara bilimselliği bulunmayan açıklamaları dikkate almamaları ve doktorlarını ciddiye almaları çağrısında bulundu.

polemik
prof. dr. cansun demir
prof. dr. canan karatay
ogtt
şeker yükleme testi
gebelik
Yorum (24)
Ahmet Rasim Küçükusta
KARATAY SUSTURULAMAZ! Gebelik diyabeti nasıl teşhis edilir? Gebelik diyabetinin (GD) teşhisi için tek ve en doğru tarama yöntemi şeker yüklemesi olmadığı gibi GD taramasının sağlık problemlerine çözüm getirip getirmediği ve hangi tarama yönteminin en uygun olduğu, yöntemi, uygulama zamanı da TJOD’ un da dediği gibi “oldukça tartışmalıdır”. Gebelik diyabeti, açlık/tokluk kan şekeri ve insülin seviyelerinin, HbA1c’ nin ölçülmesiyle de teşhis edilebilir. Şeker yükleme testinin tekrarlanabilirliği düşüktür ve bu sebeple tarama için sadece açlık kan şekerini tavsiye edenler bile vardır (4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11): There is a lack of international uniformity in the approach to the screening and diagnosis of GDM (10). Toplam 3792 kadını kapsayan dört araştırmanın Cochrane meta-analizinden çıkan sonuç durumu özetliyor (11): GD için tarama yapılmasının veya tarama tipinin anne ve bebek sağlığına müspet etkisini gösteren deliller yeterli değildir. Bu kadar farklı sonuçların olduğu bir durumda TJOD ve TEMD’ nin “kendi araştırmalarını” da sunarak iddialarını ispatlamaları icap eder. Tamamını okumak için: http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/22/yazilar/tip-yazilari/beslenme/karatay-in-askerleriyiz-2/comment-page-1/#comment-46545
0
Cevapla
Ahmet Rasim Küçükusta
BEYEFENDİNİN BU KONUDA ÇALIŞMALARI VAR MI? TJOD’ un kendi araştırmaları olduğunu sanmıyorum Bu bilgilerden gebelik diyabeti için doğrulukları hiçbir şüpheye ve tartışmaya yer bırakmayacak şekilde ispatlanmış rutin olarak uygulanacak tek bir teşhis (tarama) ve tedavi yöntemi olmadığı, bu belirsizlikleri gidermek için araştırmalar yapılmasına gerek olduğu açıkça ortadadır. TJOD, Karatay’a suç duyurusunda bulunmakla kaybettiği zamanı araştırma yaparak değerlendirmiş olsaydı çok daha faydalı bir iş yapmış olurdu. TJOD, hangi “araştırmalarına” dayanarak gebelikte şeker yükleme testinin rutin olarak yapılmasını şart koşuyor, açıklamak mecburiyetindedir! Tamamını okumak için: http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/22/yazilar/tip-yazilari/beslenme/karatay-in-askerleriyiz-2/comment-page-1/#comment-46545
0
Cevapla
Ahmet Rasim Küçükusta
Gebelik diyabeti bizde de artıyor mu? Bu ancak TJOD ve TEMD tarafından cevaplanacak bir sorudur ama ben “hayır” diyecek kimse çıkacağını sanmıyorum. Hiç şüphe yok ki tüm dünyada olduğu gibi bizde de tip 2 diyabet gibi GD de artmaktadır (13, 14). TJOD ve TEMD hiçbir bahaneye sığınmadan “Gebelik diyabeti bizde de artıyor mu?” sorusunu mutlaka cevaplamak zorundadır. Eğer ülkemizde GD artıyorsa bunun sebebini veya sebeplerini de ortaya koymaları ve bunun sorumlularını açıklamaları ve haklarında da tabip odasına şikâyette ve savcılıklara suç duyurusunda bulunmaları gerekir. GD’ nin şeker yükleme ile teşhisine karşı çıkan birini bile affetmeyen halk sağlığına duyarlı bu iki derneğin GD’ deki artışın müsebbipleri için dünyayı ayağı kaldırmaları icap etmez mi? Sakın bu artışın müsebbiplerinden biri de bizzat TEMD olmasın (15) ? Her iki dernek de en azından GD’ nin önlenmesi için hangi faaliyetlerde bulunduklarını açıklamalıdır.
0
Cevapla
Ahmet Rasim Küçükusta
İşin hukuki boyutu Hukukçu Dr. Erkin Göçmen “Prof. Canan Karatay’ ın engizisyona gönderilmesi kabul edilemez!” başlıklı yazısında olayın hukuki kısmını yorumluyor (16): “Bu testin zararlı olduğunu gösteren çalışma olmadığını söylemekle yetinemezler. Tam aksine bunun faydalı ve zararsız bir uygulama olduğunun kanıtlarını göstermek zorundadır. Zira bu uygulamanın doğru ve yararlı bir işlem olduğunu kendileri iddia etmektedir. Bilimi serbestçe açıklama ve yayma hürriyeti anayasayla koruma altına alınmış bir temel haktır. Bilimin sınırları içinde kalmak şartıyla her düşünce, kanaat ve görüş bu haktan yararlanır. Aksi takdirde bilim gelişmez, durur. Sonuç ne olursa olsun bilimsel görüş mahkemelerce susturulamaz.” Gebelikte şeker yükleme testinin zararlı olduğunu gösteren tek bir araştırma yoktur sözünün, gebelikte şeker yükleme testinin zararsız olduğunu ispat etmediğinin altını tekrar çizmek isterim.
0
Cevapla
Ahmet Rasim Küçükusta
BEYEFENDİ ŞU SORULARIMA CEVAP VERMELİDİR Beyefendinin TJOD' un “okul aşılaması olarak 11-12 yaş arası kız ve erkek çocuklara tavsiye ettiği" HPV aşılarının etkinliği ve emniyeti mevzularında araştırmaları var mıdır? TJOD' HPV aşısı ile ilgili sorularıma cevap vermiyor veya veremiyor! Karatay’ ın ceza almasıyla muradına erdiğini düşündüğüm TJOD’ un bundan sonraki mesaisini HPV aşısıyla alâkalı sorularıma ayırmasını temenni ediyorum (17). Bu soruları ve endişelerimi yönelteli on aya yakın zaman geçti ve TJOD’ dan hâlâ bir cevap yok! Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/22/yazilar/tip-yazilari/beslenme/karatay-in-askerleriyiz-2/comment-page-1/#comment-46545
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir