Medimagazin logo

Tüm aşılar tek şırıngada mı toplanıyor?

Bilim insanları, deri altına enjekte edildikten sonra planlanan aralıklarla içindeki ilacı salan mikroskobik bir kapsül geliştirdi. Araştırmacılara göre bu teknoloji ile tüm aşılar tek bir şırıngada toplanabilir.
Tüm aşılar tek şırıngada mı toplanıyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü(Massachusetts Institute of Technology)’nden Biyomedikal Mühendisi Kevin McHugh ve meslektaşları, birkaç doz aşının vücuda enjekte edildikten sonra haftalarca hatta aylarca ilaç salabilmesini sağlayan mikroskobik küpler geliştirdi.

Science’de “Fabrication of fillable microparticles and other complex 3D microstructures” başlığıyla yayımlanan çalışmada, McHugh ve ekibi, mikro parçacıkları yapmak için silikon küpleri, implantlarda ve diğer tıbbi cihazlarda kullanılan bir polimerle doldurdu.

New Scientist’den aktarılan habere göre, her yüzü birkaç yüz mikrometre olan bu küpler, kapağı kapatılmadan önce çok az miktarlarda aşı ile dolduruluyor ve suyla temas ettiğinde parçalanabilen polimerlerin yapısıyla oynanarak, planlı sürelerde parçalanması ve içindeki ilacı tam olarak bu aralıklarda salması sağlanıyor.  

 

İlaçlar planlanan sürelerde haftalar sonra salınıyor

McHugh ve ekibi, beş farklı fareye tek bir enjeksiyonla içeriği serbest bırakılmak üzere tasarlanmış mikroküpler verdi. Mikroküplerin her biri aşı benzeri bağışıklık tepkisi uyandıran bir proteinle dolduruldu. Yapılan testlerde ekibin planladığı gibi, mikrokapsüllerden protein salımı 9, 20 ve 41 gün sonra belli aralıklarla gerçekleşti.

Ekip, içeriklerini 100 veya 200 gün koruyabilecek mikrokapsül versiyonlar üzerinde çalıştıklarını ve mikrokapsüllerin kaslara da enjekte edilebileceği daha küçük formlarını geliştirmeye uğraştıklarını ifade ediyor.

aşı
tedavi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir