Medimagazin logo

Yaşadığı acılarla hayatı şekillenen doktor: Sesimi duyan var mı?

Tıp Fakültesi yıllarından sonra aldığı eğitimlerle Türkiye’nin ilk Özel Aile Danışma Merkezi’nin kuruculuğunu üstlenen Dr. Obengül Ejder cimcime bir bebekken nasıl Demir Leydi olduğunu DRx izleyicisi ile paylaştı. Ejder DRx sahnesinde“Sorumluluk üstlenin. Harekete geçin ve sürekli eylem planlarınızı hayata geçirin” dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yaşadığı acılarla hayatı şekillenen doktor: Sesimi duyan var mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN- Türkiye Klinikleri TV organizasyonu olan DRx, Emek Sineması’nda hekimlere kulak verip onların hikayelerini dinledi. Bahçeşehir Üniversitesi ve Recordati İlaç sponsorluğunda düzenlenen etkinlikte sahneye çıkan birçok doktor “Bir Hikayem Var” dedi.

“Sesimi duyan var mı?”

Emek Sinemasında DRx izleyicisinin karşısına çıkan Obengül Ejder yaşadığı kayıplarla hayatının nasıl şekillendiğini anlatırken duygusal anlar yaşattı. Beşinci sınıfta Kulak Burun Boğaz stajı yaptığı sıralarda babasının ‘burnum tıkalı’ demesi üzerine kendisine grip ilacı tavsiye eden Ejder, dakikalar sonra babasının kalp krizi geçirip hayatını kaybettiğini DRx izleyicisi ile paylaştı. Ejder, Gölcük Depremi’ne gönüllü gittikten yaklaşık bir ay sonra annesini de kaybettiği zaman ‘sesimi duyan var mı?’ diye bağırmak istedim diyerek duygularını şöyle ifade etti:

“Gerçekten o an kendimi çaresiz ve mutsuz hissediyordum. Ama bu mutsuzluğumun bir çıkış noktası olmalıydı. Psikoterapi kitaplarının arasında en sevdiğim kuramcı Victor Frankl. İnsanın Anlam Arayışı kitabını, Almanya’nın Nazi kamplarında, kardeşini, eşini, annesini, babasını, çocuklarını kaybetmişti. Üstelik çaresiz ve ölmek üzereydi. Ama dedi ki: Sen koşulların kurbanı değilsin. Sadece kendi istek ve hareketlerinin sorumluluğunu alarak; bir yol yoksa bir yol yaratarak kendi koşullarını değiştirebilirsin. İşte bundan sonra ben kendi hayallerimin peşinde gitmek istedim. “

“Gücümün farkındaydım… Hayallerim vardı”

Çukurova Üniversitesi’nde Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Ayşe Avcı’nın yanında intern olarak çalıştığı zamanları anlatırken “Ayşe hocam herkese ‘Bu çocuğun hiçbir şeyi yok. Bunu siz hasta ediyorsunuz. Gidin önce kendinizi düzeltin’ diyordu.” ifadelerini kullandı. Ejder kendi hikayesini oluşturan süreci şu sözlerle anlattı:

“Yıl 1999. Psikiyatriden başka konu ile ilgilenen birim yok. Bütün hastanelerde bir tane psikolog var. O da ancak testlere yetişmeye çalışıyor. Ne aile danışmanı ne aile terapisi ne evlilik terapisi ne cinsel terapi yok. TUS’tan 59,5 aldım. Düğmesini bile dikemeyen biriydim. Konuşmayı çok seviyordum ve gücümün farkındaydım. Hayallerim vardı. Anneler, babalar, çocuklar hastalanmadan; evlilikler bitmeden onlara farklı bir yol göstermek gerekiyordu.”

 “Harekete geçin”

Ejder zorlu süreçlerin sonunda belediyede Türkiye’nin ilk Özel Aile Danışma Merkezi’ni kurduğunu ifade ederek “Sorumluluk üstlenin. Harekete geçin ve sürekli eylem planlarınızı hayata geçirin.” dedi.

Ejder sözlerini bitirirken, hocam dediği Joanna Beazley Richards’ın “Hayat senaryolarımızı biz yazarız. Sen kendi hayat senaryonu kendin yazacaksın. Hiç kimsenin sözünü dinlemeyeceksin.” sözlerine atıf yaparak “35 yaşındayken ve Joanna’nın eğitimindeyken demişti ki ‘neden üzgünsün?’Galiba biraz korkuyordum. Çünkü 46 yaşında annemi, 52 yaşında babamı kaybedince çok yaşamayacağımı düşünüyordum. Ama bana dedi ki: Sen bu güne kadar hayat için çok tutunmuşsun; bundan sonra hayat sana bir su gibi akacak. Benim nehrim aktıkça aktı. Bugün hayal denizim sizin denizle buluştu. Umarım bundan sonra sizler de hayallerinizi ertelemez, bir yol yoksa bir yol yaratır, acılarınızla her gün söylenmek yerine sorumluluğu üzerinize alır ve hayat yolunuzda başka coşkun denizlerle buluşursunuz.”

drx
obengül ejder
psikoterapi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir