Medimagazin logo

Yıllık izninizde Afrika'ya gitmek ister misiniz?

50 yıldır kör olan gözlerinizin açılması için üç gün yol yürümeniz gerekse, yalınayak, aç susuz halde yola çıkmak için tereddüt eder misiniz? Peki, gözlerinizi açar açmaz size gülümsediğini gördüğünüz ilk yüze, doktorunuza, nasıl bir ifadeyle bakarsınız?
Yıllık izninizde Afrika'ya gitmek ister misiniz?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

50 yıldır kör olan gözlerinizin açılması için üç gün yol yürümeniz gerekse, yalınayak, aç susuz halde yola çıkmak için tereddüt eder misiniz? Peki, gözlerinizi açar açmaz size gülümsediğini gördüğünüz ilk yüze, doktorunuza, nasıl bir ifadeyle bakarsınız?


Yıllardır sebebini anlamadığınız ağrılarla kıvransanız, hiç tanımadığınız bir ülkeden gelen doktorlar hiçbir karşılık beklemeden ameliyatla böbrek taşlarından kurtarsa sizi, teşekkür etmek için hangi kelimeleri kullanırdınız? Boynunuzdan belinize kadar uzanan kocaman bir ur ile yaşamayı kabullenmişken 25 dakikalık küçük bir operasyonla bundan kurtuluverseniz... Afrika'da buna benzer öyle çok hikâye var ki! Tıbbi her türlü hizmete kolaylıkla ulaşabilen insanlar için normal sayılan bu ameliyatları Nijer'de yapan Türkiyeli gönüllü sağlık uzmanları, yerli halk tarafından mucizeler gösteren birer kahraman gibi görülüyor. Türkiye'de çalıştıkları kurumdan yıllık izinlerini alarak Afrika'ya hizmet götüren doktor, hemşire, işadamı, eğitimci gibi gönüllüler de oradan hayata dair yepyeni zenginliklerle döndüklerini söylüyorlar.

Bu hizmetin önemini oradaki insanların gözünde gördük
Ürolog Dr. Haluk İnal: Giderken yaptığımız işin değerini çok bilmiyorduk ama dönünce kıymetini çok iyi anlamıştık. Biz bu hizmetin önemini oradaki insanların gözünde gördük. Normalde böbrek taşı ameliyatını genel anestezi ile yaparız. Ama orada, genel anestezi kullanamıyoruz, lokal (bölgesel) ve spinal (belden) anestezi ile cerrahi müdahalede bulunuyoruz. Çok zor oluyor ama hasta hiç sesini çıkarmıyor.

Nimetler ne kadar çokmuş!
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Öncel: Kendimizi deniz yıldızlarını denize atan adama benzetiyorum. Çok büyük bir şey yapmıyoruz aslında. Ben de onlardan bir şeyler aldım ve iki önemli kârla döndüm ülkeme. Öncelikle onların bizimle aynı insanlar olduklarını gördüm. Bir de yaşadığımız nimetlerin ne kadar çok olduğunu gördüm. Duş alırken sabun kullanmanın önemini gördüm.

Her yere gitmek zorundayız
Ürolog Prof. Dr. Yavuz Önol: Bütün dünyayı gezip ameliyatlar yaptım. Türkiye coğrafyasında yaşayan insanlara bütün dünyanın ihtiyacı var. Biz hedefimize lüks yaşam standartlarını koyarsak Yaradan bu vazifeyi buradan alır.

Ameliyat edemeden geri döndük, çok üzüldüm
Anestezi Uzmanı Dr. Canan Kavas Güler: Yokluğu orada gördüm. Genel anestezi gerektiği için ameliyat edemediğimiz hastaların geride kalmasına çok üzüldüm. Bir dahakine eksiklerimizi tamamlayarak gideceğiz.

Sağlık merkezi kurulacak
'Gönüllüler' adı altında güçlerini birleştirerek Nijer'e her türlü yardımı götürmeye çalışan sivil toplum kuruluşları bu ülkeye son üç yılda 6 sefer düzenledi. STK'ların asıl hedefi ülkede bir sağlık merkezi kurarak hizmetleri sürekli ve kalıcı hale getirmek. Bugüne kadar Nijer'e 66'sı sağlık uzmanı olmak üzere toplam 121 gönüllü gitti.

Parayla yapılmayacak hizmetler bunlar
Dr. Abdullah Daştan (Kutup Yıldızı Sağlık Gönüllüleri Derneği Başkanı)

Afrika'ya giden gönüllü sağlık uzmanları hem yardım eden, hem kazanan tarafta; çünkü o insanların gönlünde nur oluyorlar. Sabahtan akşama kadar muayene ve ameliyatla geçiyor. Yemeğe vakit bulamıyorlar. Bunu başka yerde parayla yaptıramazsınız. Dernek olarak temel prensibimiz diğer sivil ve resmi kuruluşlarla birlikte çalışmak. Tek başına hizmet etmek çok zor. Nijer'de kalıcı bir sağlık merkezi kurmaya çalışıyoruz...

Herkesin yolu Afrika'dan geçmeli
İbrahim Ceylan (Kutup Yıldızı Sağlık Gönüllüleri Derneği Başkan Yardımcısı, işadamı):
Başkası için bir şey yapmak isteyen herkesin yolu Afrika'dan geçmeli. Bize "Ülkemizde bu kadar fakir, işsiz varken ne işiniz var Afrika'da?" diyenler çıkıyor. Oraya gitmeden buna cevap vermek çok zor. Burada fakire yeşil kart veriliyor ama Nijer'de kör Amedu'nun muayene olmak için hastaneye üç gün yürümesi gerekiyor. 13 milyonluk ülkede 13 göz doktoru var. Doktorlarımız izinlerini Afrika'da geçiriyor. Sağlık uzmanlarından ziyade yan işler için gönüllüye ihtiyaç var.
Şemsinur Özdemir


Zaman

yıllık
izninizde
afrika'ya
gitmek
ister
misiniz?
Yorum (19)
rasim kapan
yardıma muhtac insanlara benimde bir yardımım dokunurmu bilmiyorum ama gönüllü gitmek istiyorum inan televizyonda görünce içim parçalanıyor eger benide alırsanız yanınıza ne gerekiyorsa yardımda bulunurum yeterki benide götürün vicdanı olan yardıma koşar demi insanlara yardım amelden gecer.cevabınızı bekliyorum.allaha emanet olun.
0
Cevapla
mualla öndersev
bende gitmek istiyorum benimde elimden ne gelirse yaparım
0
Cevapla
şükran güdül
16 yıllık psikiyatri hemşiresiyim,afrikaya gönüllü olarak mutlaka gitmek istiyorum. yabancı dil olması şartmı.
0
Cevapla
Tip doktoru
Sn. Psikiyatri hemsiresine: Sinir tanımayan doktorlar ruh sagligi uzmanı ihtiyacımız yok diyorlardı, muhtemelen açlık AIDS sıtma vb kırılan ülkelerde ruh sagligi öncelikli degil.
0
Cevapla
bedrettin alyamaç
gönüllü gitmek istiyorum nereye müracat etmem lazın nasıl öğrenebilirim birileri lütfen aydınlatsın sevgilerimle
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir