Medimagazin logo

YÖK Başkanı: Doktor ve hemşire ihtiyacı 2024’te tamamlanacak

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, sağlık iş gücü planlamasının daha etkin yapılması ve yürütülmesi için, Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir planlama yapılmasının önemine işaret ederek, bu bağlamda müşterek bir çalışma başlattıklarını söyledi.
YÖK Başkanı: Doktor ve hemşire ihtiyacı 2024’te tamamlanacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Saraç, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Konferans Salonu'nda düzenlenen hemşirelik lisans eğitimi çalıştayının açılışında yaptığı konuşmada, hemşirelik bölümlerinin mevcut durumunun değerlendirileceğini ve geleceğe yönelik planlamalarının ele alınacağını belirtti.

Hemşirelik bölümlerinin üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri, hemşirelik fakülteleri ve sağlık yüksekokulları içinde yer aldığını anlatan Saraç, hemşirelik eğitiminin en az 4 yıl sürdüğünü, 4 bin 600 saatlik teorik ve klinik eğitimini kapsadığını söyledi.

Hemşirelik programlarında 71 bin 538 lisans, 6 bin 157 yüksek lisans, bin 359 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 79 bin 54 öğrenci bulunduğunu aktaran Saraç, öğretim elemanı sayısının bin 562 olduğunu belirtti.

Alanda, 125 profesör, 140 doçent, 429 yardımcı doçent olmak üzere toplamda 694 öğretim üyesinin, 868 de öğretim üyesi dışında öğretim elemanı bulunduğunu söyleyen Saraç, "Tabii ki bunlar kafi değil. Bilimsel teamüller çerçevesinde ve nitelikten taviz vermeden bu sayıların artırılmasına yönelik arayışlar içerisindeyiz. Birtakım da işlevsel kararları da önümüzdeki günlerde yürürlüğe koymak istiyoruz" dedi.

YÖK tarafından son dönemde sağlık eğitimi alanında önemli çalışmalar gerçekleştirildiğine işaret eden Saraç, bu çalışmalardan örnekler verdi.

KONTENJAN PLANLAMASI YAPILACAK
Saraç, YÖK olarak sağlık insan gücünün planlamasında Eğitim, Sağlık ve Maliye Bakanlıkları ile iş birliği içinde çalışmaya devam ettiklerini, bu kapsamda oluşturulan bağımsız kurulda ilgili bakanlıkların önerileri ve projeksiyonları ile kontenjan planlamalarının söz konusu olacağını bildirdi.

Türkiye'de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü Durum Raporu 2014 yılı verilerini paylaşan Saraç, Türkiye'de 150 binin üzerinde hemşire bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Bu sayı yeterli değil. Sayının, nitelikten taviz verilmeden artırılması önceliklerimiz arasında yer alıyor. Türkiye'de yaklaşık 550 bine yaklaşan sağlık personeli bulunuyor. Toplam ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 1'ini aktif çalışan sağlık personeli ile sağlık alanında eğitim gören öğrenciler oluşturuyor. Bu rapora göre, mezun olan ve mezun olacak kişilere göre hekim ve hemşire ihtiyacının 2024 yılında, ebe ve tıbbi sekreterlik mesleği ihtiyacının ise 2025 yılında tamamlanacağı öngörülüyor. 2024 yılı ve sonrası dönemin, eğitim kontenjanları ve mezunların istihdamı açısından gözden geçirilmesi büyük önem arz ediyor. Sağlık iş gücü planlamasının sağlıklı yapılması ve yürütülmesi için, Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir planlama yapılması gerektiği ortada. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı ile müşterek bir çalışmayı başlattık."

Saraç, çalıştaydan elde edilecek bilgilerin ve çözüm önerilerinin çok değerli olduğunu ve somut önerilerin YÖK Genel Kurulu'nda ele alınacağını söyledi.

yok
hemsirelik
hekim ihtiyacı
hemşire ihtiyacı
Yorum (5)
Ali Zurare
Su an aile hekimligi sehir merjezlerinde kusmen konforlu,hocalikta eh iste idare eder,uzman hekimlik en kotusu dogru durust maas alamazsin,hastakar ve yonetim iter kakar mutsuz jmutsuz gun gecirirsin,lanet olsun bu hale getirenlere derdim ama demiyorum
55
Cevapla
m. murat
İl-ilçe pari üyelerini yargıç yaptığınız gibi bir KHK çıkarın bi çırpıda dr.- hemşire yapın, açık 1 yılda kapanır. 4-6 yıl öğrenim kamu israfı. madem hoyratça kullanacaksanız sağlıkçıları, dövüp öldürmeye adam gibi bir ceza verilmiyorsa bu kadar değer verip kaynak israfına ne gerek var?...
10
Cevapla
Frankie Bellevan
Tamamlayıcı Tıp ( YÖK ) 2024... Terminatör ( Sonlandırıcı ) Vizyon 2019 , 2023 , 2071...
13
Cevapla
cerrah
İhtiyaç nicelik olarak mı nitelik olarak mı tamamlanacak??????? Zira hepimizin gerçek hekimlere ihtiyaç duyacağı gün, bir gün muhakkak kapımızı çalacak...
19
Cevapla
dr
işsiz kalan doktorları ucuz ucuz çalıştırırsınız.yök ün doktorlarla olan zoru ne.
18
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir