Medimagazin logo

Hastanın e-nabızına giren doktor şüpheli oldu! Mahkemeden takipsizlik kararı

İstanbul Ataşehir’deki özel bir hastanede taş kırma ameliyatı olan Hatice K. operasyondan sonra yanlış müdahalede bulunduğunu iddia ettiği doktor ve hastaneye dava açtı. Dava sürecinde hastanedeki başka bir doktorun e-nabız sistemine girerek sağlık bilgilerini araştırdığını belirten kadının şikayeti üzerine, doktor hakkında “kişisel verileri ele geçirme” suçundan soruşturma başlatıldı.
Kaynak: Sabah - Arzu Kaya
Hastanın e-nabızına giren doktor şüpheli oldu! Mahkemeden takipsizlik kararı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul Pendik'te yaşayan Hatice K., 2020 yılının ağustos ayında idrar yolunda yaşadığı problem nedeniyle Ataşehir'de özel bir hastaneye başvurdu. Doktor M. A. A. tarafından sağ üreterinde taş olduğu ve ameliyat olması gerektiği söylendi. 

Sabah'tan Arzu Kaya'nın haberine göre, aynı gün taş kırma ameliyatı olan kadın, sonrasında ilerleyen günlerde dayanılamayacak ağrıları olduğunu sürekli hastane yolu tuttuğunu ve kendisine yanlış tıbbi müdahalede bulunulduğunu iddia etti.

Hatice K., hem yanlış müdahale ettiği hem de aydınlatma bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmediğini iddia ettiği doktoru ve hastaneyi tüketici mahkemesinde dava etti. 

Dava süreci devam ederken 2022 yılının aralık ayında telefonundan e-nabız uygulamasına giren kadın, aynı hastanedeki doktor E.Ö.'nün defalarca sistemine girdiğini gördü. Dava ettiği hastanedeki bir doktorun 6 kez izni ve bilgisi olmadan e-nabızına girip özel nitelikte olan kişisel verilerini incelediğini fark eden kadın savcılığa şikayette bulundu. 

"Kişisel verilerimi haksız bir şekilde ele geçirdi. Bunu yapmasının sebebi tüketici mahkemesinde hasım konumunda olan hastanenin savunmasına delil elde etmeye çalışıyor" dedi. Sağlık verileri hakkındaki yönetmelik gereği kişilerin sağlık verilerine ancak verilecek olan sağlık hizmeti gereğiyle sınırlı olarak erişilebileceğini hatırlatan kadın, doktor hakkında dava açılmasını istedi.

"Özel hayatına girme kastım yok"

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı e-nabız sisteminden Hatice K.'nın bilgilerine erişen doktor E.Ö. hakkında "kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçundan soruşturma başlattı.

 İfadesi alınan doktor, mahkemenin hastaneye yazı yazarak yapılan tüm işlemlerin gönderilmesini istediğini ve bu nedenle e-nabıza girip mahkemeye evrak gönderdiğini belirtti. "Özel hayatına girmek ve bilgilerini toplamak gibi kastım yok. Kaldı ki radyoloji uzmanı olarak işlemlerini yaptığım için olaya tamamen yabancı değilim" dedi.

"Mahkemeye cevap için sisteme girdi"

Savcılık, Hatice K. ile ameliyatını yapan doktor arasında dava olduğunu, mahkemenin hastaneye yazı yarak tüm tedavi evraklarını istediğini ve mahkemeye cevap göndermek için doktor E.Ö.'nün e-nabıza girdiğini belirtti. 

Bu nedenle doktorun suç kastı olmadığını, suç unsuru oluşmadığını da ekleyerek takipsizlik kararı verdi.

e nabiz
doktor
dava
mahkeme
Yorum (4)
DrÜ
çok önemli gizli bilgileri varsa sms onay şartını aktif edebilirdi.
38
Cevapla
muzaffer hekim
gaytası çıktı bu işin. hasta "kişisel bilgilerimi kimse görmesin" seçeneğini seçebilirdi. suçlu kendisi.
45
Cevapla
YG
akşama kadar onlarca kişinin e nabzına giriyoruz. senin e nabız bilgilerin sanki çok umrumuzda. çok gizli bilgileri varsa engelleyebilir.
45
Cevapla
se
burası hastaların işini çözmek, hata yapmamak, tanıyı daha doğru koymak için hasta kadar doktorlar için oluşturulmuş bir site, tabi ki kişisel bilgilere herkes ulaşamamalı ya da izinle ulaşılmalı. sonuçta hastaya ait alan.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir