Medimagazin logo

Ambulans yoksa tazminat

İzmir'de düşme sonucu gittiği hastaneden 'Beyin cerrahımız yok' diye çevrilen ve sevk için ambulans da verilmeyen hasta öldü. Yargı, 'kötü işleyen sağlık sistemi' nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nı kusurlu buldu
Ambulans yoksa tazminat
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İzmir'de düşme sonucu gittiği hastaneden 'Beyin cerrahımız yok' diye çevrilen ve sevk için ambulans da verilmeyen hasta öldü. Yargı, 'kötü işleyen sağlık sistemi' nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nı kusurlu buldu


İZMİR - Beyin travması şüphesiyle götürüldüğü hastaneden 'Beyin cerrahı' yok denilerek sevk edilen ve ambulans da verilmeyen hasta, dört günde üç hastane dolaştıktan sonra öldü. Oğlu Sağlık Bakanlığı'na dava açtı. Mahkeme, Bakanlığı 'hizmet kusuru' işlediği için 10 bin YTL tazminata mahkûm etti.
İzmir'de 8 Temmuz 2006 günü meydana gelen olayda 86 yaşındaki Şerif Biniş, evinde düştü. Eğitimci Metin Biniş, babasını en yakın sağlık kurumu olan Bornova Türkan Özilhan Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi'ne götürdü. Ancak acil servisteki doktor, beyin cerrahının bulunmadığını söyleyerek, hastanın beyin cerrahı olan bir hastaneye götürülmesini istedi.
Biniş, istemesine karşın ambulans da verilmeyince, babasını kendi aracıyla Seyfi Demirsoy Buca Devlet Hastanesi'ne götürdü. Bu hastanede yoğun bakıma alınan Şerif Biniş'te böbrek yetmezliği gelişti. Ancak bu hastanede de nefrolog ve diyaliz merkezi olmadığı için hasta Ege Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Dört günde üç hastane dolaşmak zorunda kalan baba Biniş, 12 Temmuz 2006 günü öldü.
Babalarının ihmal kurbanı olduğu iddiasıyla yargıya giden Metin Biniş, hukuk mücadelesini kazandı. Biniş'in Sağlık Bakanlığı aleyhinde İzmir 3. İdare Mahkemesi'nde açtığı davada, Bakanlık kusurlu bulundu. Mahkeme kararında, "Bornova Türkan Özilhan Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi'nde Nöroşirürji Yoğun Bakım Ünitesi'nin olmaması, olay sırasında hastanede beyin cerrahının bulunmayışı, hastaya gerekli müdahalenin tam ve zamanında yapılmaması ve hastanın sevki esnasında ambulans ile sağlık elemanının verilmemesi nedeniyle, hizmet kusuru işlendiği sonucuna varılmıştır. Bu durumda, halkın sağlık hizmetlerini yürütmekle ve bunun gerektirdiği yeterliliğe sahip personelle, gerekli özeni gösterilmesini sağlamakla görevli olan idarenin, bu yükümlülüğünü yerine getirmemesi hizmet kusuru niteliğinde olduğundan, olayda sağlık hizmetlerinin kötü işlemesinden dolayı davacıların uğradığı maddi ve manevi zararların tazmini gerekmektedir" denildi. Mahkeme istenen 15 bin YTL manevi tazminatın 10 bin YTL olarak ödenmesine hükmetti.

'Hastaneye bağışlıyoruz'
Bu mücadeleyi para için değil hastalara insanca davranılması için yaptığını söyleyen Metin Biniş, "Çok önemli bir karar. Mahkeme Sağlık Bakanlığı'nın hizmet kusuru işlediğini kabul ediyor. Hastanede yoğun bakım ünitesinin olmayışı, ambulanssız sevk, doktorun bulunmayışı bir hizmet kusuru olarak kabul ediliyor. Bu tazminatı babamın adına, hastanenin bir eksiğini kapatmak için kullanacağız" dedi.

Radikal / NESRİN COŞKUN

ambulans
yoksa
tazminat
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir