Medimagazin logo

Ameliyatında gazlı bez vücudunda unutulan hasta yaşamını yitirdi, mahkeme 'Soruşturma izni' verdi

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 5 yıl önce olduğu açık kalp ameliyatı sırasında unutulan gazlı bez nedeniyle geçen ay yaşamını yitiren Mehmet Demirci’nin (65) ölümüyle ilgili Antalya Valiliği'nin soruşturma izni vermeme kararı, Bölge İdare Mahkemesi tarafından bozuldu. Antalya Savcılığı, hastanede görevli 5 doktor ve diğer sorumlular hakkında soruşturma başlattı
Kaynak: DHA
Ameliyatında gazlı bez vücudunda unutulan hasta yaşamını yitirdi, mahkeme 'Soruşturma izni' verdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ZONGULDAK- ​Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde oturan inşaat ustası evli ve 2 çocuk babası Mehmet Demirci, Ağustos 2015'te Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açık kalp ameliyatı oldu. Mehmet Demirci, 7 Ocak 2019'da evden çıktıktan sonra işe giderken fenalaşınca ambulansla Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne kaldırıldı. Vücudundaki bir damardan kan sızıntısı olduğu tespit edilen Mehmet Demirci, ameliyata alındı. Doktorlar, ameliyat sırasında Demirci'nin aort damarının arkasında yarım metre uzunluğunda gazlı bez olduğunu tespit etti. Ameliyatta çıkarılan gazlı bezin aort damarına zarar verdiği belirlendi. Demirci, ameliyatın ardından tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesinde yaşamını yitirdi. Mehmet Demirci, Kilimli ilçesinde toprağa verilirken, oğlu Eray Demirci, babasından gazlı bez çıktığını öğrenince büyük şok yaşadı.

İdare Mahkemesinden 'soruşturma izni' kararı

Babasının ölümünün ardından hukuk mücadelesi başlatan Eray Demirci, avukatıyla birlikte savcılığa giderek Antalya'daki ameliyatı yapan doktorlardan şikayetçi oldu. Antalya Valiliği, 3 Temmuz 2019'da verdiği kararda sorumlu doktor ve sağlık personeli hakkında soruşturma izni vermedi. Demirci, Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak Valiliğin kararına itiraz etti. Demirci'yi haklı bulan mahkeme, Valiliğin 'soruşturma izni verilmemesi' kararını kaldırdı. Kararda, alınan bilirkişi raporunda Mehmet Demirci'nin vücudunda gazlı bez unutulduğunun sabit olduğu ve soruşturma izni verilmesi için gerekli belgelerin sabit olduğuna vurgu yapıldı. Kararda; Şikayet konusu olayda, ilgililerin kusuru bulunup bulunmadığının Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılacak olan adli tahkikat ve ayrıntılı araştırma ile ortaya çıkacağından konu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca araştırma yapılabilmesi için ilgililer hakkında soruşturma izni verilmesi gerekirken, verilmemesinde hukuken isabet görülmemiştir." denildi. 

Soruşturma açıldı 

Kararın ardından ameliyatta görev alan sorumlular Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanları M.E., M.Y., genel cerrahi uzmanı C.Ö.E., anestezi uzmanı A.S.K., asistan doktor F.Y., anestezi teknisyeni V.A. ve hemşire A.K. hakkında soruşturma izni verildi. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, kararın ardından başlatılan soruşturma kapsamında sorumlu doktor ve diğer sağlık görevlilerinin olayda ihmali olup olmadığı tespit edilecek. 

"Sorumluların cezalandırılmasını istiyorum"

Mehmet Demirci'nin Antalya'nın Alanya ilçesinde oturan oğlu Eray Demirci, sorumluların cezalandırılmasını beklediğini söyledi. Babasının ihmal nedeniyle yaşamını yitirdiğini öne süren Eray Demirci, şöyle dedi:

"Gazlı bez, babamın aort damarını arkasında sarılı vaziyette unutulmuş. Biz istiyoruz ki, bu gazlı bez hangi hastanede, hangi ameliyat, hangi operasyon sırasında kimler tarafından unutuldu bunlar tespit edilsin, sorumlular cezasını çeksin. Ben şu an kendimi babama karşı borçlu hissediyorum. Buna sebep olanlar bu cezayı aldıktan sonra benim içim ancak o zaman rahatlayacak. Bu gazlı bez, aort damarını çürütmesiyle damarın patlamasına sebep oluyor. Bu son vefat ettiği operasyon sırasında aort damarına defalarca dikiş atılıyor, ama bu damar çürüdüğü için dikiş tutmuyor. Babamı kaybetme sebebimiz bu. Babamın ölümüne sebep olan hastane ve sorumluların belirlenip cezasını çekmesini istiyorum. Babama karşı içimdeki hissettiğim borç bundan dolayı ve inşallah soruşturma neticesinde sorumlular cezasını çeker." 

​zonguldak
antalya egitim ve arastirma hastanesi
acik kalp ameliyati
gazli bez
Yorum (7)
Hasan Akdemir
Eşit takas prensibi er-geç yerini bulur. Antalya'dakiler kusurları olduğunu düşünüyorsa, helalleşme yolunu aileyle görüşmeli. Hataları olmadığını düşünüyorlarsa, soruşturma engellenmesi öyle her valiliğin keyfi olarak yapacağı bir şey olmadığından, kendileri soruşturma açılması , kanuni işlemlerin hızlandırılması için dilekçe vererek aklanma yolunu tercih etmeli.
7
Cevapla
Dr Samet Karabulut
5 yıl sonra gazlı bezin neden olduğu ölüm litaretüre geçer. başka nedenden olmadığı ne malum. aort koarktasyonu belki de enfaktüstür.
8
Cevapla
ömer hayyam
olaylar benzer ve görüşümü yeniliyorum https://www.medimagazin.com.tr/hekim/hukuk-etik/tr-o-kadin-dogum-uzmani-konustu-tamponlari-saymak-hemsirenin-gorevidir-2-17-72413.html Hastane patronu, hatta hissedarlar ve mesul müdür bile sorumludur.... Türk borçlar kanunu MADDE 66- Adam çalıştıran, çalışanın, kendisine verilen işin yapılması sırasında başkalarına verdiği zararı gidermekle yükümlüdür. Adam çalıştıran, çalışanını seçerken, işiyle ilgili talimat verirken, gözetim ve denetimde bulunurken, zararın doğmasını engellemek için gerekli özeni gösterdiğini ispat ederse, sorumlu olmaz. Bir işletmede adam çalıştıran, işletmenin çalışma düzeninin zararın doğmasını önlemeye elverişli olduğunu ispat etmedikçe, o işletmenin faaliyetleri dolayısıyla sebep olunan zararı gidermekle yükümlüdür. Adam çalıştıran, ödediği tazminat için, zarar veren çalışana, ancak onun bizzat sorumlu olduğu ölçüde rücu hakkına sahiptir doktoru ve hemşireyi sürümden kazanç şeklinde, yüksek frekanslı, hızlı ve çok sayıda çalışmaya sevk etmeye itmediklerini, yeterli personel , ışıklandırma, havalandırma vb...durumları ibraz etmedikleri müddetçe hastane patronları, hissederlar, mesül müdürm sorumluluktan kurtulamaz.
7
Cevapla
Port
Fransada hipofizinde pamuk parçası kalan başağrısı olan hastanın pamuk parçası çıkarılmıştı.hasta başağrısı geçmişti.hasta şifasını bulmuştu.turkiyede olsa bu kanunlarla doktor sıkıysa 2.operasyonu yapsın.sonuc olarak hasta 5 sene yaşamış o bezle başka bi nedenden olmuş muhtemelen otopside çıkmış.olumle illiyet bağı olmadığı için soruşturmaya izin verilmemiş.sonra bölge idare yaw bi araştırılsın demek istemis.sonunda hiçbirşey çıkmasa bile 5 dr bir daha yorgun ameliyata kalkışmaz.hemsiresi ilgisizse yine kalkışmaz.kalkismamali.bu kalp işi kardesim.bedava da olmaz.
10
Cevapla
esat
sorumlular inşallah cezasını çeker demenin türkçesi iyi bir tazminat alıp şöyle çoluk çocuk bir tatile çıkayım, borçlarımı ödeyeyim ya da bir araba,, ev alayım. Zaten avukatı takriben ne kadar tazminat alacağını söylemiş, bu vatandaş da nerelere harcayacağının planlarını yapmıştır. Avukatlara da gelirsek, binlercesi işsiz veya asgari ücretle başka avukatların yanında getir götür işleri yapıyorlar. malpraktis işleri onlar için can kurtaran oldu.
22
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir