Medimagazin logo

Başkasına ait kimlikle ameliyat oldu, Yargıtay ceza vermedi

Aniden rahatsızlanan vatandaş, sosyal güvencesi (sigortası) olmadığı için bir akrabasının kimliğiyle hastaneye gitti. Aynı gün ameliyat olan hasta hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 'nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik' suçlarından dava açtı. Yıllar süren davaya son noktayı koyan Yargıtay, ameliyat olması eyleminde zorunluluk hali bulunduğundan kamu kurumunu dolandırma suçu oluşmayacağına hükmetti.
Başkasına ait kimlikle ameliyat oldu, Yargıtay ceza vermedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hemorid rahatsızlığı bulunan vatandaş, acılar içinde kıvranmaya başladı. Sigortası olmadığı için hastaneye gitmekte tereddüt eden hasta, akrabasına ait nüfus cüzdanıyla hastaneye gitti. Acil servisten giriş yapan hasta, aynı gün ameliyata alındı. Sağlığına kavuşan hastanın akrabasının kimliğiyle tedavi olduğu tespit edildi. Bin 178 TL tutarındaki tedavi masrafını karşılayan SGK, resmi belgede sahtecilik yapıldığını iddia ederek 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, sigortası olmayan sanığın ani rahatsızlığı üzerine tedavi olmak amacıyla akrabasının kimlik belgesini alarak hastane kaydını onun üzerinden yaptırıp ameliyat olması eyleminde zorunluluk hali bulunduğundan kamu kurumunu dolandırma suçu oluşmayacağına hükmetti. Kararı SGK temyiz edince devreye Yargıtay 15. Ceza Dairesi girdi. Daire, mahkeme kararını onadı.

Yargıtay kararında şöyle denildi:

"Katılan kurum tarafından karşılandığı ve bu şekilde sanıkların fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek katılan kurumu zarara uğrattıkları iddia edilmiştir. Sanığı hastaneye gittiği, burada görevli olan ve haklarında beraat kararı verilen sanıkların yardımları ile hastanenin genel cerrahi polikliniğine giriş kaydını yaptırdıktan sonra doktor tarafından muayene edilerek aynı gün ameliyat olduğu anlaşılmaktadır. Sanıkların fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek katılan kurumu zarara uğrattıklarının iddia edildiği somut olayda sanık savunmaları, hastane ve SGK cevabi yazıları ve diğer deliller doğrultusunda sanığın atılı suça ilişkin eyleminin zorunluluk hali kapsamında kaldığı gerekçesine dayanan mahkemenin kabul ve uygulamasında bir isabetsizlik görülmemiştir. Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre katılan vekilinin eksik araştırma ile hüküm kurulduğuna yönelik yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, hükümlerin onanmasına oybirliğiyle karar verildi."

yargıtay
ameliyat
Yorum (5)
ERDOĞAN SÜ
Yanlış karar.
19
Cevapla
murat124
ne ameliyati..hemoroid..aniden rahatsizlanmak? acil ameliyat..lutfen..
18
Cevapla
Kelaynak
Cerrah ameliyatı acilden alınca adı acil.olmus. yalan söylemek para ile değil:)))))) Acil hemoroid ameliyatı ne acep? Dövlet bize bokhmiiir ekibi yine bedavadan işini görmüş. Bu olayda doktorun, hastanın,hakimin nereli olduğuna bakılmalıdır.
7
Cevapla
ömer hayyam
hımmm aç idim, zorunluluk oluştu, çaldım....amacım hırsızlık değildi... hımmm canım iğneden çok yandı,zorunluluk oluştu, küfür ettim....amacım hakaret değildi... hımmm muayene sırasını beklemekten usandım, zorunluluk oluştu, kapıyı kırdım ....amacım zarar vermek değildi... hımmm ......., zorunluluk oluştu, ...... ....amacım ...... vermek değildi...
7
Cevapla
DR CEVDETT
BU KARAR EMSAL OLUR VE UYANIK SGK SIZ VATANDAŞIM BAŞKASINI ALIP TEDAVİ OLMAK İSTER. BU ARADA TROMBOZE-PROLABE HEMOROİD ÇOK IZDIRAP VERİCİDİR VE BAZAN ACİL AMELİYAT GEREKTİRİR. ALLAH KİMSENİN BAŞINA VERMESİN. BEN DE BÖYLE ACİL AMELİYAT ETMİŞİMDİR EPEYCE.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir