Medimagazin logo

Dormofol: Isparta Şehir Hastanesi'ndeki ölümlerin sebebi bu ilaç mı?

Isparta Şehir Hastanesi'nde endoskopi yapılan 8 hastada, bir anestezi ilacı olan dormofol kullanıldığı, ancak ilacın İlaç Denetim Daire Başkanlığı tarafından toplatılması gerektiği bilgisi iddia edildi
Kaynak: Habertürk.com - Demet Demirkır
Dormofol: Isparta Şehir Hastanesi'ndeki ölümlerin sebebi bu ilaç mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Isparta Şehir Hastanesi'nde anestezi ilacı olarak kullanılan dormofol nedeniyle sekiz hastadan birinin hayatını kaybettiği, bir hastanın yoğun bakımda tutulduğu ve diğer altı hastanın ise gözlem altında tutulduğu iddia edildi.


 

Sağlık Bakanlığından 'propofol' etken maddeli anestezi ilacına ilişkin açıklama:

 


Altı kişi müşahade altında tutuluyor

Isparta Şehir Hastanesi'nde endoskopi yapılan sekiz hastada, bir anestezi ilacı olan dormofol kullanıldığı, ancak ilacın İlaç Denetim Daire Başkanlığı tarafından toplatılması gerektiği bilgisinin geçtiği iddia edildi. Dormofolün kullanılması üzerine bir hasta yaşamını yitirirken, bir başka hastanın ise yoğun bakımda tedavi gördüğü bilgisi geldi. Endoskopi yapılırken bu ilacın kullanıldığı diğer altı kişi ise müşahede altında tutuluyor.

 

 

İlgili partinin kullanımının durdurulması gerektiği açıklanmıştı

İlaç Denetim Daire Başkanlığı tarafından 24 Mayıs 2019 tarihinde hastanelere şu duyuruda bulunulmuştu: "Vem İlaç San. ve Tic. A.Ş.’ nin ruhsatına sahip olduğu Dormofol %1 IV İnfüzyonluk/Enjeksiyonluk Emülsiyon İçeren Ampul adlı ürünün 904003 (SKT:03.2021) parti numarası ile ilgili olarak TÜFAM’ a iletilen bildirimler nedeniyle gerekli inceleme ve analiz süreci başlatılmış olup analizler sonuçlanıncaya kadar tedbir amaçlı olarak mevcut bulunduğu sağlık kuruluşlarında ilgili partinin kullanımının durdurulması önem arz etmektedir. İlgili sağlık mesleği mensuplarına önemle duyurulur."

Türk Eczacıları Birliği'nin duyurusu için tıklayınız

Türk Eczacılar Birliği de uyardı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından 18 Aralık 2019 tarihinde “Tüm Sağlık Kuruluşlarının Dikkatine” konu başlıklı yayımladığını duyuruyu Türk Eczacıları Birliği de yayınladı.

TİTCK, bu defa da Dormofol'ün 907027 partisiyle ilgili bilgilendirmede bulundu. "Dormofol % 2 İ.V. İnfüzyonluk/Enjeksiyonluk Emülsiyon adlı ürünün 907027 partisi ile ilgili olarak Kuruma iletilen bildirimler nedeniyle gerekli inceleme ve analiz süreci başlatılmış olduğu, analizler sonuçlanıncaya kadar tedbir amaçlı olarak mevcut bulunduğu sağlık kuruluşlarında ilgili partilerin kullanımının durdurulması gerektiği önemle belirtilmektedir"

Adli süreç başladı

Isparta Şehir Hastanesi Başhekimi Feridun Ruşen Keskin ise konuyla ilgili adli sürecin başladığını belirterek, şu an resmi açıklama yapamayacaklarını bildirdi.

Dormofol nedir?

Dormofol anestezik ilaçlar sınıfında yer alan bir ilaçtır.

Yoğun bakımdaki 5 hastanın yakınları da şikayette bulundu

Ramazan Gök ve diğer hastalar F.G., A.G., A.K., G.K. ile U.K.'nin, endoskopi sırasında verilen ilaç nedeniyle rahatsızlandığı belirtildi. Gök'ün yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayın ardından diğer 5 hastanın da yoğun bakıma alındığı kaydedildi. Ramazan Gök'ün ailesinin yanı sıra diğer hasta yakınlarının da polis merkezine gidip, olayla ilgili şikayette bulunduğu belirtildi.

Hastaneden konuya ilişkin henüz açıklama yapılmazken, olayla ilgili soruşturmanın geniş kapsamlı sürdürüldüğü öğrenildi.

 

dormofol
endoskopi
anestezi
Yorum (10)
Ozi
Feridun bu olaydan sonra gidici gibi
17
Cevapla
aydin sinal
firma ismi Dormofol olan propofol genel anesteside baslangic ve idame olarak kullanilir,yogun bakimda veya lokal anesteside sedasyon yapmak icin kullanilir,burada hangi hallerde hangi dozajda kullanildigini yazmiyacagim,bilen bilir.endeskopide sedatif olarak kullanilir,olacak olan bir yan etkide veya komplikasyonda bu isin uzmanlari gereklidir,yani anestesistler.hastanin genel anestesi alacak sekilde hazirlanmasi , muayenesi sartir,endeskopide ilaci anestesi bölümüden en azindan tecrübeli bir asistanin vermesi muayene sonuna kadar hastanin yaninda bulunmasi (standby anestesi) ve ayilmada kontrol etmesi sartir.(anestesitlerde endeskopi yapmiyorlar dimi?)ilaci verdikten sonra anestesi hemsiresine terk edip kahve icmeye gitmise anestesist sucludur. eger ilaci anestesistler vermemise,hastanin basinda degilerse ,anestesiste ihtiyac göstermeyen direk yüzde yüz endeskopiyi yapan sucludur derim ilac degil ilaci veren ölüme sebep olur.proponol yan etkisi en az dozaji en iyi ayarlanan anestesi ilacidir.proponolun ismini lekelemeyin
17
Cevapla
mert
hastalara endoskopi yapılmış. evlerine yollanmışlar. 2-3 saat sonra tekrar hastaneye yüksek ateş ve bilinç kaybı ile başvurulmuş. dormofol adlı ilacın o partisinde enfeksiyona neden olan bir etkenden şüphelenliyor.
7
Cevapla
Hakan
Hastaların yüzde 99 u canlı canlı endoskopi olurdu zaten Bu olaydan sonra kimse hastaya sedasyon vermez olan gene millete olur Doktora zulmederek sağlık sistemi iyileşmez Dünyanın heryerinde anestezi teknisyenleri var anestezi sürecini yakın takip eder ve acil müdahaleleri yaparlar Bizde sorun doktordan başkasının sorumluluğu olmaması ve çalışmaması Sistemin doktoru çalıştırma yöntemide havuç ve sopa Havuç ve sopa Bu çağda bizimkilerin bulabildiği en iyi yöntem bu Önünde performans arkasında hasta yakını koş doktor koş Siz hiç sedasyonsuz endoskopi oldunuz mu ? Bundan sonra hiçbir doktor kimseye propofol yapmaz O hortumu sedasyonsuz yutunca akıllanırsınız!
10
Cevapla
Can yücesoy
Jenerik ilaç üretim kalitesi sorgulanmalı. Bakanlık her önüne gelen firmaya jenerik ruhsatı veriri oldu ozellikle bu gibi parenteral ilaçların iyi incelemeden sırf ticari kaygılarla ruhsat verilmesi daha bir çok hastanın etkilenmesine yol açacak . Bence bu ilacı üreten firma iyi sorgulansiin ve suçlular kesinlikle ihmal veya kasıt var ise yargılansın
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir