Medimagazin logo

Hekime sözlü şiddette ilk ceza: 1 yıl 9 ay hapis

İzmit'te bir doktora sözlü şiddette bulunan bir kişi 1 yıl 9 ay hapis cezası aldı
Kaynak: HABERTÜRK - Lütfi ERDOĞAN
Hekime sözlü şiddette ilk ceza: 1 yıl 9 ay hapis
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Mahkeme, rapor vermeyen hekime sözlü şiddette bulunan ve "Pişman değilim" diyen sanığı 1 yıl 9 ay hapse mahküm etti. "Tekrar yapabilir" diyerek hükmü de ertelemedi.

İzmit'te yaşayan Nurdoğan Bucak adlı bir vatandaş, sağlık merkezine başvurarak 3 çocuk için sağlık raporu almak istedi. Görevli hekim, Bucak'ın kendi çocuğuna rapor verdi. Ancak diğer 2 çocuğun velisi olmadığı için bunun mümkün olmadığını belirtti.

Hekime hakaret etmeye başlayan Bucak, "Ş... çocuğu, bir imza atacaksın" dedi. Hekimin, "Git işine" demesi üzerine hakaretin dozu daha da arttı ve tehdit başladı; "Aptal seni. Evini biliyorum, sana gösteririm, yaşatmayacağım seni" dedi. Hekim, Sağlık Bakanlığı'nın şiddete karşı kurduğu 'Beyazkod' sistemine başvurdu.

İl Sağlık Müdürlüğü avukatları, Bucak hakkında suç duyurusunda bulundu ve dava açıldı.

"PİŞMAN DEĞİLİM"

Hakim karşısına çıkan Bucak "Pişman mısın?" sorusuna "Hayır, değilim" yanıtını verdi. Mahkeme, sanığı "tehdit ve hakaret"ten 1 yıl 9 ay hapse çarptırdı. Hakim, sanığın davranışları, pişman olmaması, suç eğiliminin bulunması ve ileride bir daha işlemeyeceğine dair kanaatin oluşmaması nedeniyle cezayı ertelemedi. Kararla birlikte, Türkiye'de ilk kez hekime sözlü şiddet hapisle cezalandırılmış oldu. Bakanlık yetkilileri, kararın caydırıcılık açısından örnek olmasını beklediklerini söyledi.

EN ÇOK HEKİMLER ŞİDDET GÖRÜYOR

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2012-2015 yılları arasında 31 bin 767 şiddet vakası yaşandı. Şiddete maruz kalanların 18 bini hekimlerden, 13 bin 767'si diğer sağ- lık çalışanlarından oluştu. Saldırıların, 14 bin 250'si fiziksel, 17 bin 517'si ise sözlü şiddet olarak kayıtlara geçti. 2013'te şiddet zirve yaptı; 10 bin 681 olay yaşandı. 10 yılda 4 doktor bu olaylarda hayatını kaybetti.

hekime şiddet
sözl
şiddet
mahkeme kararı
ceza
beyazkod
Yorum (3)
Murat çelikten
Hele şükür. Pışmanım deseydi ceza ertelenirdi kesin. Cezasî ertelenenlere de aynî veya benzer suçu tekrar işler ise cezanın 5-10 misli verilir gibi bir hüküm gerekir bence. Veya erteleme ile birlikte ciddi bir tazminat cezasînında verilmesinin eklenmesi gerekir.
12
Cevapla
doktor
şiddeti sağlık bakanlığı özendiriyor.
37
Cevapla
ÖMER HAYYAM
hastaların yaptığı hakaret nedeniyle 3 tane tazminat davasından 5000 tl , 1000 tl , 3000 tl kazandım. en sonuncunun, 3000 tl nin kararını paylaşmak istiyorum. HÜKÜM : Yukarıda izah edildiği üzere, 1- Davanın KISMEN KABULÜ ile, 3.000,00 TL manevi tazminatın 23/10/2015 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan alınıp davacıya verilmesine, 2-Fazlaya ilişkin talebin reddine, 3- Harca esas değer 3.000,00 TL olduğundan; Harçlar Kanunun 15.maddesi gereğince hesaplanan 204,93 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 256,20 TL harcın mahsubu ile geriye kalan ve artan 51,27 TL harcın hüküm kesinleştiğinde ve istendiğinde YATIRANA İADESİNE, 4- Davacı tarafından yatırılan toplam 256,20 TL harcın davalıdan tahsili ile davacıya ÖDENMESİNE, 5- Davacı tarafından yapılan ve aşağıda dökümü yazılı bulunan toplam 138,55 TL mahkeme masrafından; Davanın kabul ve reddedilen kısımlarına göre; kabul edilen kısım ile orantılı olarak %20 oranında hesap edilen 27,71 TL'nin davalıdan tahsili ile davacıya ÖDENMESİNE, Reddedilen kısım ile orantılı olarak %80 oranında hesap edilen 110,84TL'nin davacı üzerinde BIRAKILMASINA, 6- (Avukatlık ücretine esas değer 12.000,00 TL olduğundan) Davanın kabul ve reddedilen kısımlarına göre; reddedilen miktar dikkate alındığında davalı vekiline sarf ettiği emek ve mesaide dikkate alınarak Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 12.maddesi gereğince tayin ve taktir olunan 1.500,00TL avukatlık ücretinin davacıdan tahsili ile davalıya ÖDENMESİNE, 7- Karar kesinleştiğinde; H.M.K'nun 333.maddesi gereğince kullanılmayan gider avansının davacıya İADESİNE, 8- Tarafların iş bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük süre içersinde Yargıtay'a başvurmalarında MUHTARİYETLERİNE, Yargıtay yolu açık olmak üzere verilen karar; tarafların yokluğunda açıkça okunup usulen anlatıldı ***************************************** tam tamına 2 yıl sürdü, 3000 tl verdi, 1500 tl karşı taraf avukatının parasını da bizden kesti.... ***************************************** ADALET ÖLMÜŞTÜR KASMAYIN.... ölmüş işte, sadece çürüme kokusu hissettiğimiz.... HAKİMLER BÖYLE ŞAKA DEĞİL GERÇEK YORUMLARINIZI BEKLİYORUM.
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir