Medimagazin logo

Malpraktis davasında kadın doğum uzmanı savunması: 'Meslek hayatım boyunca böyle bir durumla karşılaşmadım'

İZMİR’de özel bir hastanede doğduktan bir gün sonra yaşamını yitiren Akın bebeğin ölümünde ihmalleri olduğu iddiasıyla haklarında dava açılan 3 doktorun yargılanmasına başlandı. Sanık doktorlar bebeğin ölümünde suçlarının bulunmadığını öne sürdü
Kaynak: DHA
Malpraktis davasında kadın doğum uzmanı savunması: 'Meslek hayatım boyunca böyle bir durumla karşılaşmadım'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İzmir'de özel bir hastanede 10 Temmuz 2017'de meydana gelen olayda Emine İpek ve Erdal Akıncı çiftinin ikinci çocukları olarak doğan Akın bebek, iddiaya göre doğumundan bir gün sonra hayatını kaybetti. Olayda hastanenin ihmali olduğunu ileri süren Akıncı ailesi, bebeğe otopsi yaptırırken, görevli doktorlar hakkında da suç duyurusunda bulundu. Doktorlar Serdar A., Salih A. ve Mustafa O. hakkında ‘taksirle ölüme sebebiyet’ suçlamasıyla dava açıldı.


Prof. Dr. Ateş Karateke: Önlenemeyen komplikasyonlardan hekimler muaf tutulmalı 


İzmir 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına tutuksuz yargılanan sanık doktorlar Serdar A., Salih A. ve Mustafa O. ile Akıncı çifti ve tarafların avukatları katıldı. Doktorlardan şikâyetçi olduğunu belirten anne Emine İpek Akıncı, "Doğumdan sonra bir terslik olduğunu anladım. Çünkü bebekte ses yoktu. Bir kez ağladı ama bebek soğuktu. Herhangi bir sorun olmadığını söylediler. Çocuk bana getirildiğinde vücudundaki morlukları gördüm ve ebeye söyledim. Normal olduğunu söylediler” dedi. Baba Erdal Akıncı ise bir günlük bebeklerinin ölümünde doktorların kusurları bulunduğunu iddia ederek sanıkların cezalandırılmasını talep etti.


Ameliyat masasında 'onam örneği' ile malpraktis-komplikasyon ayrımı 


Özel hastanede kadın doğum uzmanı olarak görev yapan sanık Serdar A., bebeğin ölüm nedeni olarak belirtilen 'Hyalen membran' hastalığının erken doğum halinde akciğerin gelişmemesinden dolayı rastlandığını söyledi. Hamilelik sürecinde Emine İpek Akıncı'nın kontrollerini kendisinin yaptığını, ancak bebeğin ölümünde suçunun olmadığını savunan sanık, şöyle dedi:

"Olay tarihinde çocuğun doğumunu sezaryen ile ben yaptırdım. İlk doğumu sezaryen olduğu için bu doğumun da sezaryen olması gerekiyordu. Doğumda annede ve bebekte bir problem olmadı. Doğumdan sonra gelişen olaylardan haberim var ancak bebeğin solunumunda daha sonra problem olduğu için bunu çocuk doktoru değerlendirir. Benim bu olayda herhangi bir kusurum yok. Bu doğum 38'inci hafta bitip 39'uncu haftada sonlandırıldığı için böyle bir durum söz konusu değildir. Meslek hayatım boyunca 39'uncu haftaya giren gebeliklerde akciğerin gelişmemesi gibi bir durumla karşılaşmadım."


 Araştırma: Meslek seçiminde idealler branş seçiminde malpraktis kaygısı etkili


'EMZİRME SIRASINDA SORUN YAŞADIĞINI GÖRÜNCE KUVÖZE ALDIK'

Doğumun gerçekleştiği özel hastanede çocuk hastalıkları uzmanı olarak görev yapan sanık Mustafa O. bebeğin solunum sıkıntısı çektiğini söyleyerek, "Emzirme sırasında solunum sıkıntısı yaşadığını fark ettik. Bebek kuvöze alındı. Daha sonra anne emzirmesi esnasında aynı sorun tekrar yaşanınca yeni doğan yoğun bakım ünitesi olan bir hastane aradık ve yer bulduğumuz özel bir hastaneye sevk ettik" dedi.

Akın bebeğin doğumdan sonra sevk edildiği hastanede görev yapan sanık doktor Salih A. da olayda suçunun bulunmadığını iddia ederek, "Bebek bize geldiğinde solunumunda ciddi sıkıntılar ve vücudunda morluklar vardı. Acil bir şekilde tedaviye aldık ancak saat 18.48'de bize gelen bebek 19 saat sonra vefat etti" dedi.

Hâkim, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.


Tıbbi hata suçlamaları sonucu: Hekimler riskli hastalardan kaçınıyor ve yetersizlik hissediyor 


 

malpraktis
kadın doğum uzmanı
hyalen membran
Yorum (9)
ferhat dinç
adli tıp uzmanı yanlış değerlendirmiştir ya da bebeğin metabolik bir sıkıntısı olabilir
44
Cevapla
Port
Böyle hukuksuz bir ülkede yaşamak istemiyorum.bebek doğmuş.hastaligi olmuş.tedavi edilmiş.olmus.buna dava acan savcının adlı tıp raporu bile almadığından ve şikayetçinin veya avukatının savci ile yakın ilişkileri olduğunu düşündürdü bu dava bana.
90
Cevapla
ali karacay
ana karnında konjenital anomalisi varmıydı, aile doğum öncesi takiplerini düzenli yaptırdımı, trakeoözofagial fistül gibi geldi bana adli tıp raporu nedir belli değil
17
Cevapla
Ayse
Hekim elinden gelsigi kadari ile durumu tespit edip gerekli desteği sağlamaya, sorunu gidermeye çalışır. Vicdanen elinden geleni yapti ise hekimin sucu yoktur. Keske hicbir cocugun olmedigi bir dunyada yasiyor olabilsek.Annenin ve babanın acısı büyük. Eğer bu acıyı menfaate çevirmek için taksirle adam öldürmek suçundan hekim suçlanıyorsa kalemlerin yazamayacağı bir suç işlenmiş olacaktır. Mahkeme-i Kübra da Hakim olan Allah karşisında hesap verecektir şüphesiz. 'Bu tarz haberler de toplum sağligi icin de sakincali saglik calisanlar icin de sakincali. Hasta hekim arasindaki güveni zedeliyor. Anksiyete bozuklugu hasta sayisini ve defansif hekim sayisini artiriyor sadece
62
Cevapla
Faruk Doğan
Böyle giderse gebe takibi ve doğum yaptıracak kadın doğum uzmanı bulamayacağız.. iyi olursa Allah'tan kötü olursa doktordan hoş valla..
21
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir