Medimagazin logo

Yanlış tedavi sonucu ölüme neden olan doktora 3 yıl hapis (2)

BURSA'da hastası Perihan Ekren'e tahlil ve test yaptırmadan kullanımı riskli ilaç tedavisi uygulayarak ölümüne neden olduğu öne sürülen Kardiyoloji Uzmanına 3 yıl hapis ve 330 TL para cezası verildi.
Yanlış tedavi sonucu ölüme neden olan doktora 3 yıl hapis (2)
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

BURSA'da hastası Perihan Ekren'e tahlil ve test yaptırmadan kullanımı riskli ilaç tedavisi uygulayarak ölümüne neden olduğu öne sürülen Kardiyoloji Uzmanına 3 yıl hapis ve 330 TL para cezası verildi.

Kalp rahatsızlığı bulunan 1 çocuk annesi Perihan Ekren, yakınlarının tavsiyesi üzerine halen Çekirge Devlet Hastanesi'nde görevli doktorun Altıparmak'taki özel muayenehanesine gitti. Hastasının daha önce yapılan muayene ve EKO testlerine bakan doktor, hiçbir tetkik yapmadığı Perihan Ekren'den, damarların rahatlatılması için ameliyat sonrası kullanımı zorunlu olan ‘Comadin 5 miligram' adlı ilacı kullanıp 20 gün sonra kontrole gelmesini istedi. 15 Mart 2003 tarihindeki muayenenin ardından doktorunun tavsiye ettiği ilacı kullanan Perihan Ekren, 24 Mart tarihinde diş eti kanaması ve şiddetli bel ağrısı şikayeti ile Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ne gitti. Yapılan tahliller sonucu kendisine ‘Kum döküyorsun’ denilen Ekren, ağrı kesici yapılıp evine gönderildi.

EŞİNİ DÖVDÜĞÜNÜ DÜŞÜNDÜLER
Rahatsızlığı artan Perihan Ekren, vücudunda morluklar oluşunca 2 gün sonra eşi Fahri Ekren tarafından aynı hastaneye getirildi. Burada Perihan Ekren'e iğne vurmak isteyen hemşire, hastanın vücudundaki morlukları görünce eşini dövdüğünü düşündüğü Fahri Ekren'e hakaret etti. Duydukları karşısında şok olan Fahri Ekren, yardım istediği hastane başhekim ve doktorundan beklediği ilgiyi göremeyince eşiyle birlikte tekrar evine döndü.

TAKSİRLE ÖLÜME NEDEN OLMAKLA SUÇLANDI
Rahatsızlığı giderek artan Perihan Ekren, 27 Mart'ta kan kusunca bir kez daha Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’ne getirildi. Durumu ağır olduğu için Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilen Perihan Ekren, müdahalelere rağmen 31 Mart öldü.

Bursa Cumhuriyet Savcılığı, şüpheli bulduğu Perihan Ekren’in ölümünden sonra soruşturma başlattı. Yapılan soruşturma sonucu Ekren'in tedavisini üstlenen doktor hakkında, ‘Taksirle ölüme neden olmak' suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle Bursa 14'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yapılan son duruşmaya katılmayan doktor, daha önce verdiği yazılı ifadede, şöyle dedi: “Kardiyoloji konusunda uluslararası yayınlar dahil olmak üzere mesleğin tüm yeniliklerini takip eden ve gerekli uzmanlığa sahip bir doktorum. Hastalarıma karşı gücüm yettiği oranda gerekli özeni gösteririm. Bu nedenle suçsuzum.”

Mahkeme heyeti Sağlık Bakanlığı'na bağlı Yüksek Sağlık Şurası tarafından, gerekli tetkikler yapılmadan hastasına ilaç verip, daha sonra ilgilenmediğine dair rapor gönderilen doktora 4 yıl hapis ve 440 TL para cezası verdi. Mahkeme, olaydaki kusur oranının dikkate alarak bu cezayı 3 yıl hapis ve 330 TL'ye cezasına çevirdi.

Hürriyet

........................

Sayın medimagazin okuyucuları üzücü bir olayla karşı karşıyayız. "Bir insanın canına kıyan bütün insanlığı öldürmüş gibidir" der idi bir hocamız. Mevtaya Allahtan rahmet diliyoruz, kederli ailesine de başsağlığı.

Ancak üstüne basa basa söylüyorum ki korkulan oldu ve malesef komplikasyonlar yanlış uygulama olarak görülmeye başladı. Medimagazinde bahse konu hekim arkadaşımızın hastasının diş eti kanamasından Coumadin adlı ilacın kanama diyatezine neden olmuş olabileceğini düşünemediğini zannetmiyorum; bu bir vaka atlama olur.

Ancak:
1-Haberden diş eti kanaması gelişen hastanın ilacı başlayan hekimin çalıştığı Çekirge Devlet Hastanesine değil de Şevket Yılmaz Devlet hastanesine gittiği anlaşılıyor.

2-Gelişen bu komplikasyon hakkında ilacı veren hekimin herhangi bir bilgilendirilmesi olup olmadığı ya da müdahalede bulunup bulunmadığı haberden anlaşılmıyor; durum böyle ise hekim ne yapsın.

3-Hastadan alınan iyi bir anamnez ile Coumadin adlı ilacı kullandığı öğrenilebilirdi; bu zaten ipucu olurdu.

4-Coumadin ameliyet sonrası kullanımı zorunlu bir ilaç değildir. Bu kadarcık primitiv bir bilgiyi Hürriyete savcıya ya da sağlık bakanlığına kim anlatmalı bilemiyorum. Bir gastroenterolog olarak bir çok Coumadine bağlı GİS kanaması ile karşılaştım.

5-Bu ilacı başlarken hiç bir hekimin kanamaya neden olacak premorbid durum olup olmadığını sorgulamaması imkansızdır. Hele muayenehane işleten bir hekimin bunları atlamasına imkan yoktur.

6-Bu durumda sen bu ilacı niçin verdin denmez. Niçin izlemedin denir. Talihsiz hastamız hekime fırsat vermeden onun talihini de karartmış diyebilirim.
Bir kurumu "Bize kan kusturyorlar" diye şikayet ederken başkalarına kan kusturma fırsatını verenlere ithaf olunur. Kan kusturmak veya teşvik etmek hekimden de gelse insanlık dışı yabanice bir ruh halidir.
Dr.İ.G.

.........................

okurken dehşete kapıldım,yanlış tedavi ne demek, hemde bu tedaviyi asıl veren branşlardan birisi için itham edilen suçlamaya bakın,gazetenin verdiği habere bakın yahu denetleyen ceza veren birimler yokmu bu ülkede,ameliyat sonrası zorunlu ilaçmış da yanlış tedaviymiş de saçma sapan cahilce yapılan yorumlar,bu ülkenin acilen ihtisas mahkemelrine ihtiyacı var yoksa yakında bu zihniyetle tedavi verecek hekim bulamayacaklar.coumadini bende hastalarıma başlıyorum uyarıda bulunuyorum kontrollerini aksatmamlarını aksi bir belirtide derhal gelmelerini istiyorum,bu önemli bir o kadar riskli ilacı mecbur kalmasak zaten vermeyiz veriyoruzki hayati öneme sahip,veriyoruzki hastalar emboli atmasın inme ye uğramasın.Başka bir merkez tarafından başlanan ancak zamanında gitmeyen veya ilaç etkileşimi yüzünden kanamsı olan birçok hasta yakalayarak yatırdım tedavisini verdim, burdanda anlaşılacağı üzere tehlikeli olan asıl ilacı tanımamak hastayı yetrince sorgulamamak,birçok dr.arkadaşımızda bilirki hasta bazen bilerek bazen de bilmeyerek, hasta mevcut hastalıklarını ,kullandığı ilaçları söylemez,ağzından zorla alırsın kelimeyi.Hastayı çoğu kere eczaneye sistemden aldığı ilaçları kendim görmek üzere gönderirim emin olurum,burada tedaviyi başlayan hekimin suçu ne? şikayeti olunca aynı dr a haber vermişlermi,o doktor telefonda bile anlardı ne olduğunu..yazık çok yazık tıpta yetişen insanlarımızı pasifize ederek korkutarak hastaları korumuyorsunuz defansif hekimliği güçlendirerek tedavi edecek doktoru zor bulacak hale getiriyorsunuz
Dr.M.K.

yanlış
tedavi
sonucu
ölüme
neden
olan
doktora
3
yıl
hapis
(2)
Yorum (1)
SELCEN DERİCİ
2010 yılından bir haber sanırım bu.10 yıl sonra yani 2020 de aynı ilaç,yapılmayan tahliller,aortta ve kapak değişiminden 7 ay sonra ilacın verilmesi,Türk hematoloji derneğinin sitesindeki kullanma açıklamasını okumamaış bir kardiyoloğun yüksek dozda vermiş olduğu comdin.Pıhtıyı bu ilaç açacak demesi.Ve babam beyin kanaması geçirdiğinde INR değerini ölçemiyoruz 200 ün üstünde dedi Beyin Cerahı.Bu ilacı veren Afyon ilinde çalışan bir prof.Bir prof nasıl böle bir yanlış yapar aklım almıyor.Pandemi var diyim ilacı verip aslında yatırmam lazım ama sen evde iç demesi,ınr değerine bakmaması,Bie adet başlanır denilen ilacı iki adet başlayıp dozajı artırması.İnsan hayatı bukadar ucuzmu?Beyin cerahının sesi kulaklarımda ınr 200 üstü ölçemiyoruz,her yeri kanıyor.Babamı kaybettim ama o prof hala çalışıyor.Bilgisizmi,hiç mi yayın takip etmez bilemedim.Hak konusuna gelince Haram olsun .
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir