Medimagazin logo

Yargıtay'dan emsal karar: Hastanın durumunu takip etmeyen doktor hakim karşısına çıkacak

Yargıtay, ameliyat sonrası hastanın durumunu takip etmeyen operatör doktor un 'görevi kötüye kullanma suçu'ndan sorumlu olduğuna hükmetti. 'İçtihat Metni' niteliğindeki emsal kararla birlikte, ameliyattan sonrası hastasını takip etmeyen, gerekli vizite hizmetini vermeyen doktor Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.
Kaynak: İHA
Yargıtay'dan emsal karar: Hastanın durumunu takip etmeyen doktor hakim karşısına çıkacak
ARŞİV
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sol kasıktaki ağrı şikayetiyle devlet hastanesine getirilen 8 yaşındaki çocuğa uzman doktor tarafından, ' inguinal herni teşhisi' (kasık fıtığı) konuldu. Aynı doktor tarafından ameliyata alınan çocuk, operasyon sonrası sık sık kusmaya başladı. Görevli hemşire, kusma halinin normal olduğunu söyledi. Saatler ilerleyince çocuğun kusmuğunun renk ve yapı değiştirmeye başladı. Durumdan haberdar edilen anestezi uzmanı, hasta çocuğa emedur fitil uyguladı. Gece saatlerinde kusması azalan çocukta bu kez kasılmalar başladı. Nöbetçi doktor, çocuğu başka bir hastaneye sevk etti. Çocuk, yolda hayatını kaybetti. Acılı aile, ameliyatı gerçekleştiren doktorun, hastayı takip etmediğini öne sürdü. 


“Yeni enjeksiyon genelgesi hekime savunmada yardımcı…Ancak kesin hüküm değil” 


Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'Taksirle adam öldürme' suçundan doktor hakkında dava açıldı. Adli Tıp 1. İhtisas Kurulu, tıbbi belgelere göre sanık doktorun koyduğu tanı ve yaptığı ameliyatın tıp kurallarına uygun olduğu ancak Postoperatif dönemde hastanın vizitini yapmamasının eksiklik olduğu vurgulandı. Tarafları dinleyen mahkeme, sanık doktorun beraatine hükmetti. Kararı, acılı aile temyiz edince devreye Yargıtay 12. Ceza Dairesi girdi. 
Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi: "Kişinin ölümü nedeniyle doktora kusur atfedilemeyeceği, bu eksik eylem ile ölüm arasında illiyet bağı bulunmadığı, kişinin ameliyat sonrası takip, tedavi ve sevk işlemlerine katılan ilgili diğer hekimlere ve yardımcı sağlık personeline kusur atfedilemeyeceği öne sürülmektedir. Sanığın eylemi ile netice arasında illiyet bağının kesin bir şekilde kurulamadığı, bu nedenle sanığın taksirle öldürme suçundan sorumlu tutulamayacağı ortadadır. Ancak bahsedilen raporlar ve tüm dosya kapsamından sanığın ameliyat sonrasındaki süreçte gerekli takip ve kontrol muayenesini yapma konusundaki ihmali nedeniyle, eylemin TCK’nın 257/2. maddesindeki ihmali davranışla görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu gözetilmeksizin, yazılı şekilde beraatine karar verilmesi yasaya aykırıdır. Kararın oy birliği ile bozulmasına hükmedilmiştir.


Malpraktis davasında kadın doğum uzmanı savunması: 'Meslek hayatım boyunca böyle bir durumla karşılaşmadım' 


Emsal kararla birlikte ameliyat sonrası hastasını takip etmeyen doktorlar, sanık sandalyesine oturacak. 

operatör doktor
ameliyat
Yorum (5)
Ali
Yanlış karar veren hakim ne ceza alacak Bu cezalar yalnız hekime mi uygulanacak..
28
Cevapla
Muhiddin Göç
Çok üzücü bir hikaye, kusma sebebini merak ettim. Kusmanın getirdiği sıvı ve elektrolit denge bozukluğu zamanında tedavi edilmediği anlaşılıyor.Postop takipte operatöre öncelikle haber verilmeliydi.
10
Cevapla
hastaperest
çocuk doktorundan neden kons istenmemiş ki... olay değişik,...devlette çalışmak zor iş
4
Cevapla
Port
Yanlış kasıtlı ceza uyduran doktorun sürünüp aklı başına gelmesini isteyen savciyi ne yapmak lazım.savci savcıya şikayet edilemiyo.gorev sucu için hsk ya başvurmak gerekiyo.orsan bir inceleme dosyası açılıyor.sonra ya olur böyle şeyler denip kapatılıyor.bu ülke iyiye gitmiyor.tarihe not dusulsun
6
Cevapla
Hasan Akdemir
Hekimler de bir gün yasa yaparsa işini yapmayan herkes ceza alacaktır. O zamana kadar ( yani kıyamete kadar) vurun abeslanglıya !!!
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir