Medimagazin logo

Zorunlu aşı uygulaması mümkün: Aşı olmayanlara para cezası verilebilir

Aşı karşıtlarına sosyal alan kısıtlamalarının anayasaya uygun olduğu ortaya çıkarken, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'na göre para cezası da verilebilecek.
Kaynak: Ensonhaber.com
Zorunlu aşı uygulaması mümkün: Aşı olmayanlara para cezası verilebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Koronavirüs ile mücadele kapsamında aşılama çalışmaları hızla devam ediyor.

Aşılama hızına bağlı olarak, vaka ve koronavirüse bağlı vefat sayılarında düşüş sürüyor.

Tüm bu çalışmalar devam ederken, dünyada kendini gösteren aşı karşıtlığı ülkemizde de mevcudiyetini bulmuş durumda.

Halk sağlığının korunması için zorunlu aşı uygulamasına geçilmesi konusunda tartışmalar sürmekte.

Aşı olmaktan sakınan vatandaşlara yönelik para cezası getirilmesi ya da belirli sosyalleşme kısıtlamalarının uygulanması da konuşulanlar arasında.

Zorunlu aşı uygulamasına yönelik açıklama yapan Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, aşı karşıtlarına gelebilecek cezalar hakkında bilgi verdi.

"Zorunlu hale getirmek yasal düzenlemeye göre bizce mümkün"

Aşı karşıtlarına uygulanacak para cezasının anayasaya göre uygun olduğunu belirten Prof. Dr. Ersan Şen, açıklamalarında şu sözleri kaydetti:

“Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 72’nci maddesinde böyle bir düzenleme var.

Düzenleme net bir şekilde zorunlu aşının mümkün olabileceğini söylüyor.

Bu eski bir kanun 1930 yılının kanunu. Ancak 64’üncü maddesinin affıyla bu tür tehlikeli salgın hastalık dediğimiz hastalıklara tatbiki mümkün gözüküyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın veya Sayın Cumhurbaşkanının adım atması gerekir. Bunun yaptırımı para cezası. Aşıyı tatbik etmeyi zorunlu hale getirmek yasal düzenlemeye göre bizce mümkün.

"Zorunlu aşının gereğini yerine getirmezseniz alınacak iki yöntem var"

Zorunlu aşının gereğini yerine getirmezseniz alınacak iki yöntem var: biri para cezası tatbiki. Bir diğeri de bazı tedbirlerin, yasakların tatbiki. Sağlık Bakanlığının, Cumhurbaşkanının, İl Umumi Hıfzıssıhha ve İlçe Umimi Hıfzıssıhha Meclisi dediğimiz, meclislerin kurulların kararları ile uygulamaya koyulabilir.

“İş ciddi boyuta gelirse devletin atmak zorunda olduğu adımlar var"

Türkiye Cumhuriyeti’nde yeterli aşı bulunamadığından uzun süre böyle bir yöntem zaten düşünülmedi.

Şu anda da tatbik edilen yöntem teşvik etme, özendirme, kamu spotlarıyla, yetkili makamlar vasıtasıyla özendirme şeklinde gidiyor. Ancak iş ciddi boyuta gelirse, devletin atmak zorunda olduğu adımlar vardır. Anayasa buna izin veriyor.

Ya Meclis eli ile yeni bir düzenlemeye gidilecek veya 1930 yılının Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun bazı maddelerinde yetkiler tanınmış Sağlık Bakanlığına.

“Devlet adım atar ya da atmaz, bunu bilebilmek mümkün değil"

Türkiye Cumhuriyeti’nde zorunlu aşı tatbik edilmiyor.

Bununla birlikte elimizde zorunlu aşıya geçebilme imkanı veren, para cezası karşılığında veya bazı tedbirleri, yasakları koyabilmeyi mümkün kılan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’muz var.

Bu konuda devlet adım atar ya da atmaz, bunu bilebilmek mümkün değil.”

aşı
aşı karşıtlığı
zorunlu aşı
para cezası
anayasaya
Yorum (3)
Hasan Akdemir
Aşılama ne ki ? Güzel ülkemde kanunlar düzenlenerek veya olanlar yorumlanarak HER ŞEY mümkün olabiliyor.
13
Cevapla
Hacı osman
Para cezası az gelir Hapse atın hapse adaya sürgüne gönderin bari. Ne günlere kaldık
2
Cevapla
dr
Aşı karşıtlarının çoğu bu konudaki bilgi ve bilinç eksikliklerinden kaynaklanan yorum ve düşüncelerle hareket ediyor. Çevremden ve hastalarımdan bu tip insanlara rastlıyor ve mümkün olduğunca bilgilendirip uyarmaya çalışıyorum. Aşının kısırlık yaptığını iddia edecek kadar derin bir bilgisizlik düzeyi var bazılarında... Bi de çok bilmiş gibi kendilerinden emin bir tavırla konuşmaları yok mu ! Sanırsın bu konuda bilimsel olarak faz çalışmalarının alayını yapmış bitirmiş, kitabını yazmış. Bir ulusun kaderi bu tür kişilerin etrafa yaymış olduğu olumsuz, yanlış ve tehlikeli sonuçlar doğurabilecek söylemlere bırakılamaz. Ersan hocanın yazdıklarına katılıyorum. Aşı yaptırmayana, Yaptırım, ya da çeşitli şekillerde düzenlenebilecek kısıtlamalar şart.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir