Medimagazin logo

İngiltere: Diyabet hastalarına yapay pankreas teknolojisi sunulacak

İngiltere'de tip 1 diyabetli on binlerce kişiye, durumu yönetmeye yardımcı olacak yapay pankreas adı verilen yeni bir teknoloji sunulacak.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İngiltere: Diyabet hastalarına yapay pankreas teknolojisi sunulacak
Kaynak: BBC
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sistem, bir pompa aracılığıyla ne kadar insülin verileceğini otomatik olarak hesaplamak için deri altında bir glikoz sensörü kullanıyor.

Bu ayın ilerleyen günlerinde sistemden faydalanabilecek yetişkin ve çocuklarla iletişime geçmeye başlanılacak.

Ancak uygun olan herkesin sisteme sahip olmasının beş yıl alabileceği ifade ediliyor.

BBC'nin haberine göre, bunun nedeni, yeterli sayıda cihazın tedarik edilmesindeki güçlükler ve daha fazla personelin cihazların nasıl kullanılacağı konusunda eğitilmesi ihtiyacı.

Komplikasyonları azalttı

Denemelerde, hibrit kapalı döngü sistemi olarak bilinen teknoloji yaşam kalitesini artırdı ve uzun vadeli sağlık komplikasyonları riskini azalttı.

Ve geçen yılın sonunda, Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü (Nice) NHS'nin bunu kullanmaya başlaması gerektiğini söyledi.

300 bin diyabet hastası bulunuyor

Birleşik Krallık'ta yaklaşık 29.000'i çocuk olmak üzere yaklaşık 300.000 kişi tip 1 diyabet hastası.

Bu, pankreaslarının yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan önemli bir hormon olan insülini üretemediği anlamına geliyor.

Kandaki şeker ya da glikoz seviyelerini yakından izlemeleri ve hayatlarının her günü enjeksiyon ya da pompa yoluyla kendilerine insülin vermeleri gerekiyor.

Ve bu yeni teknoloji bunu otomatik olarak yapıyor, neredeyse bir pankreasın işlevini taklit ediyor - yine de doğru çalışması için yemek zamanlarında gıda alımına ilişkin bilgilerin girilmesini gerektiriyor.

Yeni teknoloji, tip 1 diyabet hastalarının bilinç kaybına yol açabilen ve hatta ölümcül olabilen, yaşamı tehdit eden düşük veya yüksek kan şekeri seviyeleri yaşamalarını önlemeye yardımcı olmayı amaçlıyor.

Ayrıca genel kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesine yardımcı olarak kalp hastalığı, görme sorunları ve böbrek hastalığı gibi komplikasyonların görülme olasılığını da azaltıyor.

"Diyabetimin daha istikrarlı olduğunu fark ettim"

NHS pilot programının bir parçası olduktan sonra cihazı kullanan 38 yaşındaki Gemma Lavery, cihazın hayatını değiştirdiğini söylüyor.

"Artık işle ilgili stresin kan şekeri seviyelerimi etkilemesi konusunda endişelenmeme gerek yok, çünkü kapalı döngü bunu bir sorun haline gelmeden önce çözmeye yardımcı oluyor" diyor.

"Sabah rutinimi engelleyen düzenli düşük glikoz seviyeleri hakkında endişelenmeden tam bir gece uykusu çekebiliyorum ve diyabetimin daha istikrarlı olduğunu fark ettim."

"İnanılmaz derecede heyecan verici"

NHS diyabet ulusal uzmanlık danışmanı Prof Partha Kar, bu hamlenin "tip 1 diyabetli herkes için harika bir haber" olduğunu söyledi.

"Bu fütüristik teknoloji sadece tıbbi bakımı iyileştirmekle kalmıyor, aynı zamanda etkilenenlerin yaşam kalitesini de arttırıyor" diye ekledi.

NHS İngiltere diyabet kliniği direktörü Dr Clare Hambling, teknolojinin tip 1 diyabetli kişilerin "hayatlarını yeniden tanımlama gücüne sahip olduğunu" söyledi.

Şöyle ekledi: "Tip 1 diyabet kolayca atlanan bir tanıdır, bu nedenle dört 'T' - tuvalete gitme, daha sık idrara çıkma, susuzluk, yorgunluk hissi ve zayıflama gibi belirtilerden endişeleniyorsanız, lütfen destek için öne çıkın "

Diabetes UK genel müdürü Colette Marshall şunları söyledi: "Bu teknolojinin kullanıma sunulduğunu görmek inanılmaz derecede heyecan verici."

diyabet
yapay pankreas
ingiltere
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir