Medimagazin logo

Adana Şehir Hastanesi sigara bıraktırma da yüzde 85 başarılı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran sigara tiryakilerinin yüzde 85’inin sigarayı bırakmayı başardığı bildirildi.
Kaynak: AA
Adana Şehir Hastanesi sigara bıraktırma da yüzde 85 başarılı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hastaneden yapılan yazılı açıklamaya göre, merkezde kişiye özel uygulamalarla tiryakiler, sigarasız bir hayata kavuşuyor. Tiryakiler sigarayı bırakarak yaşam kaliteleri artırken sigaranın öldürücü etkisinden de kurtuluyor.

Sigara Bırakma Merkezi Sorumlusu Dr. Bilgen Begüm Avşar Dönmez, merkezlerine başvuran tiryakilerden öncelikle sigarayı bırakmak için tarih belirlemelerini istediklerini, ardından sigarayı bırakma konusundaki kararlılığı ve bağımlılık düzeyini ölçümlediklerini kaydetti.

Tedaviye başlamadan önce bir takım tahliller yaptıklarını belirten Dönmez, şunları kaydetti:

“Tedavi öncesinde sigara bırakma eğitimi veriyor ve böylece tiryakiyi psikolojik olarak hazırlıyoruz. Bunun ardından tedavi şeklini ve programını belirliyoruz. Bağımlılık düzeyine ve sonuçlarına göre ne zaman ne kadar ilaç yada bant kullanacağına karar veriyoruz. Gün içinde neler yapması gerektiğini hangi durumlarda sigara isteği duyacağını ve bu durumda neler yapılması gerektiğini anlatıyoruz. Periyodik aralıklarla merkezimize kontrol için gelmesini istediğimiz tiryakilerimizden sigarayı bırakma çabasının nasıl geçtiği konusunda bilgi alıyoruz. Sigara içmeye devam ettiyse ona göre tedavide değişime gidiyoruz.”

Dönmez, tiryakiler sigarayı bırakırken en büyük kaygılarının kilo alma olduğunu ancak sigarayı bırakmak ilk etapta kilo aldırsa da birkaç ay sonra metabolizmanın normale döndüğünü, gerektiğinde ise diyet programı uygulaması sağladıklarını bildirdi.

Poliklinik sorumlu hemşiresi Sibel Baysal da sigara bıraktırma oranlarının yüzde 85 gibi yüksek bir düzeyde olduğunu belirtti.

Tedavi görenlerle iletişimi kesmediklerini kaydeden Baysal, "Sürekli iletişim halinde oluyoruz. Yani onlar bizi aramazlarsa biz onları arıyoruz. Tedavi bittikten sonra da bir yıl süreyle takip ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Merkezden faydalanan Merve Havalı da merkeze gelinceye kadar sigarayı bırakabileceğini hiç düşünmediğini belirtti.

Denemekten birşey kaybetmeyeceği düşüncesiyle merkeze başvurduğunu ifade eden Havalı, şunları kaydetti:

"10 yıldır sigara içiyordum. 6 yıllık evliyim, 5 yaşında oğlum var. Oğlum, eşimin ve benim sigara içmemden çok rahatsız oluyordu. Daha önce denemiş ama başaramamıştım. Burada aldığım tedavi ile başardım. İki haftadır tedavideyim. Düşük bir motivasyonla gelmiş olmama rağmen çok hızlı bıraktım ve çok yararını gördüm. Eşim de geldi ve birlikte bırakmayı başardık. Çok mutluyum.”

sigara bırakma
tütün kullanımı
adana şehir hastanesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir