Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Şehir hastanelerini kendimiz yapsaydık en az yarısını yine ödeyecektik

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şehir hastanelerine ilişkin, "İhtiyaç duyduğumuz ve planladığımız hastane inşaatlarına hem genel bütçeden klasik yolla hem de kamu-özel iş birliği finans yöntemi ile devam etmemizin önünde halen bir engel bulunmamaktadır. İhtiyaç halinde kamu-özel iş birliği finans yöntemiyle bundan sonra da yapılabilir." ifadelerini kullandı
Kaynak: AA
Sağlık Bakanı: Şehir hastanelerini kendimiz yapsaydık en az yarısını yine ödeyecektik
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bakan Koca, yaptığı yazılı açıklamada, yeni planlanan şehir hastanelerini, hız kesmeden yapmaya devam edeceklerini belirtti. 

AK Parti iktidarının ilk yıllarında sağlık altyapısının güçlendirilmesine büyük bir ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Koca, o dönem yaş ortalaması 49 olan mevcut hastanelerin birçoğunun, deprem güvenliği ve fonksiyonel açıdan da kötü durumda bulunduğuna işaret etti. 

Koca, "Toplam 107 bin yatağın sadece 7 bini nitelikliydi. Hastanelerimizin hemen hepsinde yataklar koğuş sistemi şeklindeydi. Çağdaş bir sağlık hizmeti verebilmek için 100 bin civarında yatağın yenilenme ihtiyacının yanı sıra artan nüfus nedeniyle 50 bin ilave yatağa ihtiyaç vardı." bilgisini paylaştı. 

Günün ekonomik imkanları çerçevesinde yapılan planlamada, bazı hastanelerin klasik ihale yöntemiyle planlandığını, büyük yapıların ise alternatif finansman yoluyla yapılmasının öngörüldüğünü aktaran Koca, mevcut kaynaklarla ve kısa sürede hedefe ulaşmanın, ancak bu şekilde mümkün olacağının saptandığını bildirdi. 

Bakan Koca, günün şartlarında kamu-özel işbirliği (KÖİ) finans yönteminin tercih edildiğini ve bu yöntemin, ihtiyaç halinde gelecekte de yine kullanılabileceğini ifade ederek, bu süreçte KÖİ finans yöntemiyle 10 şehir hastanesinin inşa edildiğini ve genel bütçeden de çok sayıda hastane inşasının tamamlandığını hatırlattı. 

Bu kadar sürede yatakların yenilenmesi ve hastanelerin depreme dayanıklı hale gelmesinin, genel bütçe yanında alternatif finans yöntemlerinin kullanılması ile mümkün olduğuna dikkati çeken Koca, "Bu suretle hastane inşa süresi kısalmış, önce şehir hastaneleri, ardından birinci ve ikinci derece deprem bölgelerindeki tüm hastanelerimize deprem izolatörleri yerleştirilmiştir. Bakanlığımız, depreme hazırlık konusunda en hızlı davranan kurumlardan biri olmuştur. Edindiğimiz kapasite, Kazakistan örneğinde olduğu gibi şimdilik 2 milyar dolar yurt dışında önemli bir yatırım fırsatı doğurmuştur." değerlendirmesinde bulundu. 

 "İhtiyaç halinde KÖİ finans yöntemiyle bundan sonra da yapılabilir" 

Sağlık Bakanı Koca, 2000'li yılların başına göre ekonomik, insan kaynağı ve teknolojik hakimiyet bakımından kat edilen mesafenin, herkesin malumu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Geldiğimiz noktada aciliyet gerektiren kapasite açığı önemli oranda giderilmiştir. Alternatif finans kaynağına duyulan ihtiyaç da azalmış durumdadır. İhtiyaç duyduğumuz ve planladığımız hastane inşaatlarına hem genel bütçeden klasik yolla hem de KÖİ yöntemi ile devam etmemizin önünde halen bir engel bulunmamaktadır. İhtiyaç halinde KÖİ finans yöntemiyle bundan sonra da yapılabilir.

Bu yöndeki açıklamalarımızın istismar edilmesini hayretle karşılıyorum. Şehir hastaneleri ile ilgili açıklamalarımın nasıl saptırıldığını görünce şaşırmadan edemedim. Şehir hastaneleri için bütçede yer alan ödeme, sadece kira bedeli değil, tüm bakım onarım ve hizmet bedellerini de kapsamaktadır. Bu hastaneleri genel bütçeden kendimiz yapsaydık, hizmet gideri olarak bütçedeki miktarın en az yarısını yine ödeyecektik. Nitekim diğer hastanelerimizde de yatırım giderlerine ilave olarak bu harcamaları yapıyoruz. Bugüne kadar yapılanları önemsiyorum, bundan sonra da bir adım ötesini, daha iyisini yapmayı hedefliyorum. Sözlerimin de arkasındayım." 

şehir hastanesi
sağlık bakanı
fahrettin koca
Yorum (9)
nazım
Sayın Bakanım Artık dayanacak gücümüz kalmadı yaşımız ilerledi 130 bin Diploma Tıbbi sekreter sağlık işçisi alimi fazla olursa bir nebze olsun işsiz sağlıkçı kalmaz Türkiye geneli Aile sağlığı merkezlerinde cari giderler devlet öderse 4 sağlık personeli iş sahibi olur.Türkiyede olan işsizlik için çok önemli çözüm:Aile Sağlığı merkezlerinde cari giderleri devlet öderse Her ASMDE 4 Sağlık persoenli 4 Aile İş Sahibi olacaktır
8
Cevapla
OSMAN ÇAKIR
ASM CARİ GİDERİNE TAKMIŞ ARKADAŞLAR Kİ; ŞU AN 2 PERSONELİN ASGARİ ÜCRETLERİNE GELEN ZAMLARLA ZARAR EDEN ASM LERE KAPAK ATMA DERDİNDELER.HASTANELER ALMIYORSA SİZİ ASM DE NE İŞİNİZ VAR...ASM LERDE CARİ GİDER OLMASIN BİR TANE DOKTOR KALMAZ ORDA!!HALA CAZİP YER OLARAK ASM LERİ GÖRENLERE GÜLESİM GELİYOR...
7
Cevapla
dokturun biri
yanlı bir şekilde hemen her haberin altına ''....(sm)'' nickleri ile asm-tıbbi sekreter yorumu yayınlıyorsunuz!!! ayıptır!!! site olarak aile hekimlerini dolandırıcı gibi gösteriyorsunuz!!! ithamlarla yorum olmaz!! cari gideri devlet öderse her asm de 4 tıbbi sekreter iş sahibi olacak diye sallamasyon yorumu bile yayınlamışsınız!! bir asm de 20 aile hekimi var ise ki böyle bir asm yok ; zaten otomatik olarak 4 tıbbi sekreter B sınıfı gruplamaya girildiğinde çalışır; ki 4 tıbbi sekreter saçma olur zaten, 2 tıbbi sekreter + 2 ebe-hemşire-att şeklinde bir verimlilik sağlanabilir!! yorum yazarken bile taraf tutulup sadece tıbbi sekreter ön plana çıkarılıyor ki; yönetmelikte ebe-hemşire-att-sağlık memuru-tıbbi sekreter diye geçiyor!!! yani bir asm deki hayali 20 tane aile hekimi : isterse 4 tane sağlık memuru, isterse 4 tane tıbbi sekreter, isterse 4 tane ebe, isterse 4 tane att, isterse bunlardan 1 er taneden 4 tane çalıştırır!! bunun sınırı o bölgedeki talep, yoğunluk, bebek sayısı, yaşlı sayısı, gebe sayısı..vs kriterlere göre değişir!! planlamayı hekim yapar ve uygular!! medimagazindeki yoruma bakarak değil, cebine bakarak değil vicdan ve ihtiyaca göre, içinde bulunduğu fiziki duruma göre hareket eder!! mesela ben asm olarak 1 adet tıbbi sekreter çalıştırıyorum, B sınıfıyım, A sınıfı olup 1 adet daha hemşire yada tıbbi sekreter çalıştırmak istiyorum ama olmuyor!! çünkü özürlü wc uygun değil metrekare olarak!! ha bir personel daha alınca cebime çok para kalmayacak, 1 personelden dolayı osgb giderim artacak, 1 artı personelden dolayı işveren olmamdan dolayı sorumluluğum artacak, tazminat ve iş güvenliği yükümlülüğüm artacak, ama bir aile daha ekmek yiyecek ama metrekare yüzünden olmuyor!! hela metrekarem sallıyorum : 10 metrekare olması gerekirken 5 metrekar..... vs gibi.. mesela ben bu yorumlara kızıp yarın istersem tıbbi sekreterime tazminatını verip yol veririm bir tane ebe alırım ve sınıflamam devam eder!! bu yazılanlar pozitif değil negatif algı yaratıyor bizde!! yorum yazdığınız kişiler koyun değil hatırlatırım!! HEKİM!! bilgilerinize rica ederim!!
3
Cevapla
hakan
asmde cari giderleri devlet asmye harcasın diye veriyor.eğer pansuman malzemesi almıyorsa hizmet yoksa maliyetle uğraşıp hastalarla fazla ilgilenmiyorsan ozaman memniyet düşer.zaten maaşını alıyorsa sadece bakanlık seni maliyetle uğraştırmayacak.o kadar mezun var asmler rahast merak etme çok kişi var bekeleyen mezun sayısı başını almış gidiyor.
7
Cevapla
tarık
Aile hekimlerinin elinde kendi kendilerini sınıftan düşürürlerse bizler işsiz kalacağız.Bütün herşey onların tarafında Türkiye Halk sağlığı başkanı ve Aile hekimliği Birimi Başkanlığı bizleride görsün.Evli çocuk sahibi Anne babalar Gruplamadan dolay diplomalı tıbbi sekreter olarak Aile sağlığı merkezinde çalışıyoruz. Evime ekmeğimi nasıl götüreceğim.Türkiye geneli Aile sağlığı merkezlerinde Gruplamadan dolayı çalışan Tıbbi Sekreterler ve diğer sağlık personeli Her ay maaş ve cari giderler Aile hekiminin hesabına yatırılıyor.5 birimlik yerler 6-7 birimilik yerler cari giderlerin yarısı toplanıp diğeri cepe.Gruplamadan dolayı çalışan sağlık personelinin maaşını tam verilmiyor.Tazminatını bile işten atma korkusuyla verilmiyor.Bir çözüm istiyoruz.Maaşımızı sağlık bakanlığından almak istiyoruz.Eğer Türkiye geneli Cari giderleri Sağlık bakanlığı kendisi öderse 4 sağlık personeli iş sahibi olacaktır.
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir