Medimagazin logo

Kan testi, multipl sklerozu semptomlar ortaya çıkmadan yıllar önce tahmin edebilir

UC San Francisco'daki bilim insanları tarafından yapılan çığır açıcı bir keşif, multipl skleroz (MS) tedavisinde devrim yaratabilir. Bilim insanları, bazı bireylerin kanında MS semptomlarının başlangıcından önce ortaya çıkan ve erken müdahalenin ve hasta sonuçlarının iyileştirilmesinin önünü açabilecek bir işaret keşfettiler.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kan testi, multipl sklerozu semptomlar ortaya çıkmadan yıllar önce tahmin edebilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Nature Medicine'de 19 Nisan'da yayımlanan yeni bir çalışmada, UC San Francisco'dan (UCSF) bilim insanları multipl skleroz (MS) ile mücadelede potansiyel bir oyun değiştirici belirlediler. Bu yeni bulgu, daha erken teşhis ve müdahale için umut veriyor ve potansiyel olarak sayısız birey için hastalığın gidişatını değiştiriyor.

900.000'den fazla Amerikalıyı etkileyen zayıflatıcı bir otoimmün bozukluk olan multipl skleroz, erken teşhis ve tedavi için uzun süredir zorluklar yaratmaktadır. Ancak UCSF ekibinin bazı bireylerin kanında farklı otoantikorlar keşfetmesi, ileriye dönük umut verici bir yolu aydınlattı.

Daha hızlı ve daha kesin teşhis

UCSF nöroloğu Michael Wilson, MD liderliğinde ve Chan Zuckerberg Biohub SF başkanı Joe DeRisi, PhD ile işbirliği yapan araştırmacılar, bu belirteçleri ortaya çıkarmak için yenilikçi teknikler kullandılar. Faj gösterimli immünopresipitasyon sekanslama (PhIP-Seq) adı verilen bir yöntem kullanan ekip, insan kanında çok çeşitli proteinlere karşı otoantikor taraması yaparak yaklaşmakta olan MS'e işaret edenleri belirledi.

Bulguları çarpıcı bir keşfi ortaya çıkardı: Daha sonra MS teşhisi konan her 10 kişiden yaklaşık 1'i, semptomları yaşamadan yıllar önce bu otoantikorların yüksek seviyelerini sergiledi. Bu keşif sadece hastalığın kökenine dair bilgiler sunmakla kalmıyor, aynı zamanda erken müdahale ve tedavi için potansiyel bir yol sunuyor.

Araştırmacılar tarafından tanımlanan otoantikorların hem insan hücrelerini hem de yaygın patojenleri hedef aldığı ve bağışıklık sisteminin MS'in karakteristik özelliği olan beyin ve omuriliğe saldırısı için potansiyel bir açıklama sağladığı görüldü. Dahası, bu antikorların varlığının MS teşhisini kayda değer bir doğrulukla öngördüğü tespit edildi ve bu da teşhisin daha hızlı ve daha kesin olduğu bir gelecek için umut veriyor.

"Heyecanlıyız"

Dr. Wilson, "MS için teşhis her zaman kolay değildir, çünkü hastalığa özgü biyobelirteçlere sahip değiliz" dedi. "Her hasta için tedaviye başlanıp başlanmayacağı konusunda somut bir tartışma yapabilmek için daha erken teşhis kesinliği sağlayabilecek herhangi bir şeye sahip olduğumuz için heyecanlıyız."

Bu buluş sadece şu anda MS ile yaşayan bireyler için umut vaat etmekle kalmıyor, aynı zamanda hastalığın mekanizmalarının daha derinlemesine anlaşılmasının da yolunu açıyor. Araştırmacılar, MS gelişimine yol açan potansiyel tetikleyicileri ve yolları belirleyerek, daha etkili tedavilere ve nihayetinde bir tedaviye doğru adımlar atılabileceğinden umutlular.

multipl skleroz
ms
kan testi
nature medicine
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir