Medimagazin logo

15. Türk HPB Cerrahi Kongresi ve 6. HPB Cerrahi Hemşireliği Kongresi 9-12 Eylül tarihlerinde düzenlenecek

Türk Hepato Pankreato Bilier (HPB) Cerrahi Derneği tarafından 2 yılda bir yapılan ulusal HPB cerrahisi kongresinin on beşincisi ve HPB hemşireliği kongresinin altıncısı 9-12 Eylül 2021 tarihleri arasında İstanbul’da “15. Türk HPB Cerrahi Kongresi ve 6. HPB Cerrahi Hemşireliği Kongresi” olarak düzenlenecek.
15. Türk HPB Cerrahi Kongresi ve 6. HPB Cerrahi Hemşireliği Kongresi 9-12 Eylül tarihlerinde düzenlenecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kongre Başkanlığı’nı Prof. Dr. Gürkan Öztürk’ün ve kongre sekreterliğini Doç. Dr. Muharrem Battal’ın üstlendiği Türk Hepato Pankreato Bilier Cerrahi Derneği’nin organize ettiği kongreye ilişkin dernek genel sekreteri ve aynı zamanda  İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cem İbiş tarafından yapılan açıklamada:

“Kongremizde karaciğer, safra yolları ve pankreas hastalıklarının cerrahi tedavisinde meydana gelen hızlı değişimleri ve bu alanda gelişen tıp teknolojilerinin sunulup tartışılmasını planladık. Bunların içinde minimal invaziv (laparoskopik, robotik)  HPB cerrahisi, kadavra organ cerrahisi ve hepatobiliyer radyoloji konularını içeren atölye çalışmaları yanında üzerinde ağırlıkla durulmasını istediğimiz HPB Cerrahisi eğitimiyle ilgili yeni önerilerin gündeme getirileceği eğitim çalıştayı ülkemizde HPB Cerrahisinin gelişmesinde en önemli kilometre taşlarından biri olan kaybettiğimiz hocamız “Prof. Dr. Ali Uras” anısına düzenlenecektir.

HPB Cerrahı olarak tanımladığımız uzman, genel cerrahi uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra genel cerrahi uzmanı olarak en az 3 yıl çalışan, ardından HPB Cerrahisi eğitimi veren bir merkezde en az 2 yıl boyunca eğitim alan ve sonrasında günlük çalışma pratiğinin en az  %80’inde karaciğer, safra yolları ve pankreasın (HPB) cerrahi hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen uzmandır.

Ülkemizde her yıl bir HPB Cerrahı tarafından ve/veya en az bir HPB Cerrahının dahil olduğu konsey tarafından klinik durumunun yönetilmesi gereken en az 50 000 yeni hasta ve kronik olarak takibine devam edilen hastalar da hesaba katıldığında en az 75 000 HPB hastası bulunduğu tahmin edilmektedir. Türkiye de halihazırda kabaca bir hesapla yukarıda tarif ettiğimiz kriterlere uyan şekilde çalışan HPB Cerrahı sayısı 150 civarındadır. Ülke genelinde klinik durumunun yönetilmesi gereken HPB hasta yükü mevcut olanın en az 3 katı kadar HPB Cerrahına ihtiyaç duyulduğunu işaret etmektedir. HPB Cerrahisi Eğitim Çalıştayı’nda nitelikli HPB Cerrahı sayısını nasıl arttırabiliriz sorusuna yanıt arayacağız.

Kongremizin ana başlıklarını oluşturan konular yurtiçi ve yurtdışından HPB Cerrahisi konusunda uzman öğretim üyeleri tarafından multidisipliner bir yaklaşımla tartışılacaktır. Bu amaçla farklı disiplinlerden ve derneklerden çalışma arkadaşlarımızın bizimle kongremizde buluşacaklarını sizinle paylaşmak isteriz.”

15. türk hpb cerrahi kongresi
6. hpb cerrahi hemşireliği kongresi
prof. dr. gürkan öztürk
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir