Medimagazin logo

İnme Konferansında önemli vurgu: AF için sürekli EKG monitorizasyonu yapılmalı!

5. Avrupa İnme Konferansı Milano’da devam ederken, İnmenin önemli nedenlerinden atrial fibrilasyonun teşhisinde önemli bir tavsiye yer aldı.
İnme Konferansında önemli vurgu: AF için sürekli EKG monitorizasyonu yapılmalı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Atrial Fibrilasyon (AF)  inme riskini 5 kat artıran bir risk faktörü. İnme geçiren her 6 kişiden bir tanesine AF neden oluyor. Ancak kalpteki bu ritim bozukluğu çoğunlukla asemptomatik-klinik bulgu vermemesi nedeniyle inme öncesinde bilinmiyor veya paroksismal seyretmesi nedeniyle inme sırasında saptanamayabiliyor. 

Rutin EKG tetkikinde saptanması oldukça güç olan AF,  24 saatlik yapılan Holter tetkiklerinde dahi ancak yüzde 24 oranında saptanabiliyor. 

İtalya’nın Milano şehrinde yapılan 5. Avrupa İnme Konferansına katılan Prof.Dr.Derya Uludüz, konuyla ilgili Medimagazin’e yaptığı açıklamada ‘Son çalışmalar hastalar inme servisinde yatarken otomatik sürekli EKG monitorizasyonu ile takip etmenin önemini vurguluyor.  Otomatik sürekli EKG monitorizasyon olguların yüzde 93’ünde AF’yi saptayabiliyor. AF taranması aynı zamanda inmenin erken günlerinde  yapılmalı çünkü ilk haftadan sonra paroksismal AF’nin saptanması zorlaşıyor’ dedi.

İKİ BÜYÜK ÇALIŞMA BAŞARISIZ OLDU
Konferansın aynı zamanda Halkla ilişkilerini de yürüten Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD üretim üyesi Prof.Dr.Derya Uludüz  Sebebi bulunamayan iskemik beyin damar hastalıklarının muhtemel embolik kaynaklı olabileceği hipotezi ile başlanmış olan ve Türkiye’nin de dahil olduğu 2 ana çalışma sonuçları da Medimagazin’e açıkladı.

Prof.Dr.Uludüz araştırma sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi:
‘ESUS çalışmaları adı altında yapılan NAVIGATE-ESUS ve RESPECT-ESUS çalışmaları, sebebi bulunamayan inme olgularında olası kardiyak emboli varlığı nedeniyle antikoagülan tedavilerin uygulanmasına dayanıyordu. 
7 bin üzerinde hasta ile yapılan NAVIGATE çalışması ve 5 bin üzerinde hastanın dahil edildiği RESPECT çalışmaları sonuçları başarısız oldu.  Ve sebebi bulunamayan inme olgularında antikoagülan kullanımının aspirine karşı etkisi gösterilemedi, hatta kanama yan etkileri daha yüksek bulundu. Ancak bu çalışmaların en önemli katkısı atriyal fibrilasyon için uzun dönem kardiyak monitorizasyonun önemi daha net gösterilmiş oldu’


Aynı zamanda BEYİNDER ( Beyin Ve Damar Hastalıkları Hasta Derneği) Başkanı olan Prof.Dr.Derya Uludüz, 5. Avrupa İnme Konferansı'nda bir oturumun da başkanlığını yaptı. İnmeye neden olan nadir hastalıkların tartışıldığı oturumda, Prof.Dr.Uludüz, Türkiye'de de inme ile ilgili tanı, tedavi ve rehabilitasyon aşamalarındaki  organizasyonların daha iyi yapılabilmesi için BEYİNDER olarak çalıştıklarını ifade etti. 


 

inme
atrial fibrilasyon
prof.dr.derya uluduz
avrupa inme konferansi
navigate
respect
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir