Medimagazin logo

Nörolojide cinsiyete özgü hastalıklar bölgesel toplantıda masaya yatırıldı

55’inci Ulusal Nöroloji Kongresi uluslararası konuklarını ağırladı. Bölgedeki Kadınlarda Nörolojik Hastalıklar oturumunda bir araya gelen nöroloji uzmanları farklı ülkelerdeki nörolojik hastalıkların insidansına, prevalansına ve klinik seyrinde etkili olan spesifik faktörleri değerlendirdi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Nörolojide cinsiyete özgü hastalıklar bölgesel toplantıda masaya yatırıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Prof.Dr. Derya Uludüz Türk Nöroloji Derneği ile işbirliği yapmak isteyen komşu  ülkelerden hekimlerin davet edildiği Bölgedeki Kadınlarda Nörolojik Hastalıklar oturumuna yabancı hekimlerle katıldıklarını belirterek “Başlık her yıl değişiyor. Bu yıl kadınlardaki nörolojik bozukluklarla ilgili konuştuk. Gelen konuklarımızla birlikte “Bölgede-In the region” olarak isimlendirilen bir oturuma katıldık.” dedi.

“Temel olan hastalarımızın yaşam kalitesini iyileştirmek”

Makedonya Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Anita Arsovska Makedonya, Ermenistan, İtalya, Rusya, Suriye ve Hırvatistan’dan gelen katılımcılar ile nörolojik hastalıkların insidansına, prevalansına ve klinik seyrinde etkili olan spesifik faktörlerle ilgili konuştuklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ayrıca, tıp fakültesinden başlayıp, asistanlık ve doktora programı gibi her ülkede farklı olan tıp eğitimi ile ilgili de konuştuk.  Tıp ve nöroloji alanındaki kadın bilim insanlarının oranı ile ilgili de konuştuk. Çünkü, pek çok Avrupa ülkesinde kadın doktorların, bölüm başkanlığı, başhekimlik gibi iyi pozisyonlarda bulunması ile ilgili erkeklere göre farklılıklar olduğunun farkındayız. Türkiye’de durumun gerçekten iyi olduğunu gördük. Türkiye’de kadınlar iyi anlamda dominant ve iyi pozisyonlarda. Örneğin Türk Nöroloji Derneği’nin başkanı bir kadın; Prof. Dr. Şerefnur Öztürk. Biz farklı ülkeler arasında büyük ayrımlar olduğunu da gördük. “

“İtalya cinsiyete özgü hastalıklar konusunda büyük bir örnek”

Prof. Dr. Arsovska Makedonya’da erkek ve kadın hekimler arasında büyük bir farklılık olmadığını belirterek  “Belki şunu söylemeliyim ki, tıp fakültesini bitiren ve asistanlığa giden örneğin nöroloji alanında, kadın sayısı daha fazla. Bu toplantı çok önemliydi. Çünkü ülkelerle ve kişilerle iş birliği yapmak için büyük bir fırsattı. Fikirleri ve deneyimleri paylaşma açısından yeni insanlarla tanışmak ve gelecekteki araştırma ve işbirlikleri için sağlam bir platform oluşturma fırsatı oluştu. 

Örneğin İtalya’dan yeni kişilerle tanıştık. Gördük ki İtalya cinsiyete özgü hastalıklar ile ilgili büyük bir örnek. İtalya’da en son yapılan kongrelerinde çok önemli konuları ele almışlar. Dolayısı ile şahsım adına çok eğitici olduğunu düşünüyorum ve bize hem profesyonel olarak hem de kişisel olarak nerelerde gelişebileceğimizi ve nasıl daha katılımcı olabileceğimizi gösterdi. Temel konumuz hastalarımızın yaşam kalitesini iyileştirmek. “ dedi.

“Böyle bir toplantıya ilk defa katıldım”

Ermenistan’da Erebouni Tıp Merkezi’nde Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Nune Yeghiazaryan ilk defa böyle bir toplantıya katıldığını belirterek  “Devamının nasıl geleceğini bilmiyorum ancak bu ilk sefer benim için gerçekten bilgilendiriciydi. İtalya’dan bir çalışma modeli gördük, Makedonya’da, Hırvatistan’da, Suriye’deki problemleri gördük. Suriye, çok sancılı bir durumda. Çünkü çok büyük bir nörolojik camia oluşturmuşlar ve sonrasında büyük miktarda iş yükleri olmuş. Nöroloji eğitimi gerçekleştirmişler ama şimdi ülke her şeyini kaybediyor. Onlar, insanlarını, sistemi, programı kaybediyorlar. Dolayısıyla  biz bu bölgesel toplantıda ülkemizde inme bakımı ile ilgili kazanılan başarıyı gördük, İtalya’daki yasal ilerlemeleri gördük ve Suriye’de, politik durum nedeniyle ortaya çıkan programın ve sistemin yıkılmasına bağlı çok sancılı durumu gördük. “ dedi.

“İtalya Nöroloji Derneğimiz bu konuya özel bir çalışma grubu hazırladı”

Prof. Gennarina Arabia İtalya’nın cinsiyete özgü hastalıklar alanında çalışmaları olduğunu belirterek “Kadın ve erkekler için bir halk sağlığı modeline ve cinsiyete özgü hastalıklara dikkat çektiğimiz 20 yıl önce başlattığımız bir program var. İtalya’ da cinsiyete özgü hastalıklara özel bir kanun var. Bu kanun nedeniyle üniversitede cinsiyete özgü hastalıklara özgü bir ders var. Ülkenin farklı bölgelerinde, bölgesel sağlık planı içine cinsiyete özgü hastalıklar da dahil edildi. Ayrıca, İtalya Nöroloji Derneğimiz bu konu ile ilgili özel bir çalışma grubu oluşturdu.  Genç araştırmacıları ödüllerle destekleyecek.  Bu alandaki genç nesli desteklemek önemli.  Gelecekte cinsiyete özgü hastalıklar için tıp; herkesin tedavisi için önümüzdeki en önemli adım.” dedi.

 

 

nöroloji
nöroloji kongresi
derya uludüz
anita arsovska
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir